Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

İstanbul dünyada en riskli 7'nci kent

23 Aralık 2015 Çarşamba::

Lloyd's of London'ın hazırladığı Lloyd's Şehir Riski Endeksi 2015-2025 raporuna göre, önümüzdeki 10 yıl içinde oluşabilecek insan kaynaklı veya doğal felaketler nedeniyle 301 şehirde 4.6 trilyon dolarlık ekonomik üretim risk altında.

Yazı Boyutu : A A A A

Lloyd’s Şehir Risk Endeksi, önemli sonuçlar ortaya çıkardı. Türkiye’de ekonominin başkenti olarak adlandırılan İstanbul, risk altındaki toplam GSYİH açısından dünyada 7. şehir olarak listede yer alıyor. 490 milyar dolarlık GSYİH büyüklüğe sahip İstanbul’un toplam riskinin yıllık GSYİH’nın %16.75’ı olan 82.5 milyar dolar olduğuna dikkat çekildi.

Lloyd's Şehir Risk Endeksi'ne göre, insan kaynaklı ve doğal afetlere karşı en korunmasız şehirler arasında yer alan İstanbul'da en büyük risk deprem. Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde olan ve geçen 2 bin yılda 120 deprem yaşanan şehirde, gelecek 30 yıl için %65 ihtimalle 7 ya da daha büyük bir ölçekte deprem olması bekleniyor. Depreme karşı zayıflık konusunda 3. sırada gelen İstanbul'daki toplam riskin üçte birinden fazlası deprem kaynaklı. Diğer riskler arasında ise kuraklık ve sıcak dalgası bulunuyor. İstanbul'u aynı zamanda insan kaynaklı riskler de ciddi biçimde etkileyebilir. Endekse göre İstanbul, özellikle dış borçlar kategorisinde dünyada ikinci sırada bulunuyor. Hatta, Türkiye'nin tüm şehirlerinde borçların ödenememesi riski borsa çökmesinden daha yukarıda geliyor.

Lloyd's Şehir Risk Endeksi

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan Lloyd's Şehir Risk Endeksi, olası 18 farklı insan kaynaklı ve doğal felaketin 301 şehirdeki ekonomik üretime yapacağı etkiyi inceleyen ilk rapor. Cambridge Üniversitesi'nde bulunan Cambridge Risk Araştırma Merkezi'nin yaptığı araştırmayı baz alan endeks, insan kaynaklı ve doğal felaketlerin seçilen şehirlerde 4.6 trilyon dolarlık hasara neden olacağını gösteriyor. Değişen risk ortamına karşı farkındalık oluşturmak ve dünyanın olası tepkisini belirleyebilmek için Lloyd's tarafından üretilen endeks, sigortacılar, hükümetler ve iş kolları arasında, riskin azaltılması, altyapı güvenliği ve afetlere müdahale konularında iletişimi artırmayı hedefliyor.

EN ÇOK HASARI GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER ALACAK

- 10 riskin büyük etkisi: Sadece 10 adet risk toplam GSYİH'nın %90'ına denk geliyor.

- Hasarın yüksek kısmı insan kay naklı: Toplam riskin neredeyse yarısı borsa çökmesi, siber saldırılar, elektrik kesintisi ve nükleer kazalar gibi insan kaynaklı felaketlerden geliyor.

- Değeri en yüksek şehirler en yüksek riski taşıyor: Taipei, Tokyo, Seul, New York, Hong Kong, Şangay ve Londra felaketlere karşı ekonomik olarak ciddi seviyede hassas olan şehirler.

- Küreselleşmenin bedeli: Gittikçe daha bağlı ve teknolojiye muhtaç hale gelen dünyada siber saldırı, bulaşıcı hastalıklar, bitki hastalıkları ve güneş fırtınaları toplam riskin beşte birini oluşturuyor.

-En büyük tehlike borsa çökmesi: Şehirlerdeki riskin dörtte birini borsa çökmesi oluşturuyor. XGelişmekte olan ekonomiler tehlike altında: Lloyd's Şehir Riski Endeksi, toplam riskin %70'inin gelişmekte olan ekonomileri etkileyeceğini ortaya koyuyor.

- Gelişmekte olan ekonomilerde belirli risklerin etkisi daha büyük: Lima ve Tahran gibi şehirlerde deprem riski, risk altında olan GSYİH'nın %50'sini oluşturuyor.

- Gelişmiş ülkelerde insan kaynaklı riskler daha tehlikeli: Borsa çökmesi, petrol fiyatlarında hızlı değişim ve siber saldırılar New York ve Paris'te risk altında bulunan GSYİH'nın %60'ına denk geliyor.

SİGORTA ÇÖZÜMLERİ

Felaketlerin oluşturduğu ekonomik ve sosyal hasarları daha iyi altyapı çözümleri ve güçlü felaket kurumları ile azaltmak mümkün. Bu çözümler arasında sigortanın da önemli bir yeri var:

- Sigorta penetrasyonundaki %1’lik artış sigortalanmamış hasarları %13 seviyesinde azaltıyor.

- Sigorta ekonomilerde istikrarı pekiştirirken, büyüme hızının artmasına neden oluyor. Sigorta penetrasyonundaki %1’lik artış, GSMH’nın %2’si kadar yatırım oluşturuyor.

- Sigorta hükümetlerin ve şirketlerin risklerini azaltırken, vergi verenlerin üstündeki yükü kaldırır.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.