Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Hala işsizsiniz… Yanlış giden ne olabilir?

26 Kasım 2015 Perşembe::

İşsizlik çağımızın en temel sorunlarından biri.. Kimi zaman yeterli niteliklere sahip olmadıkları, kimi zaman da mülakat stratejisini iyi belirleyemeyip; mülakatlara hazırlıksız olarak girdikleri için, iş başvurularına olumsuz yanıt alan binlerce aday var.

Yazı Boyutu : A A A A

Hatta çoğunun sıkıntısı, mülakatlara bile çağırılmamaları … Peki acaba bütün bu adaylar sadece yukarıdaki nedenlerden dolayı mı başarılı olamıyorlar? Aşağıdaki yazıda, iş bulmakta zorlanmanıza neden olan; belki de daha önce hiç düşünmediğiniz birçok hatayı ve eksikliği bulacaksınız.. Gözden geçirmenizi öneririm..
Çevrenizden gerektiği kadar yararlanabiliyor musunuz?

Günümüzde iş arayanların aktif olmadan iş bulmaları çok zordur. Kendi fırsatlarınızı kendiniz oluşturmak zorundasınız. Gerek arkadaşlarınızın gerekse ailenizin desteğiyle yeni insanlarla tanışmaya çalışın. Özgeçmişinizi elinizden geldiğince çok yere dağıtın. Görüştüğünüz insanlara iş aradığınızı söylemekten çekinmeyin. Kendinizle ilgili gerekli her türlü bilgiyi verin, nasıl bir iş aradığınızı açık bir şekilde karşınızdakinin anlamasını sağlayın.


İş arama olanaklarını iyi kullanıyor musunuz?

Kendinizi sadece gazete ilanlarıyla mı sınırlıyorsunuz? Kariyerinizi oluşturmak için yalnızca tek olanaktan yararlanmayın. Yeniliklere açık olun. Gazeteleri her gün karıştırıp, sürekli özgeçmişinizi postalamak ya da elektronik posta yoluyla göndermenin dışında, internet yoluyla iş arama imkanlarından da yararlanmalısınız. İnternetteki insan kaynakları sitelerini gezip, her gün yenilenen ilanları takip ederek size uygun olanlara başvurabilirsiniz.


Gerçekten size uygun ilanlara mı başvuruyorsunuz?

Sahip olduğunuz kişisel yeteneklere, özel becerilere ve uzmanlık alanınıza göre size uygun olan işlere başvurmanız, iş bulma sürecinde vakit kazanmanızı sağlar. Çoğu adayda rastlanan özellik, “ya tutarsa” yaklaşımıyla beğendikleri her pozisyona başvurmalarıdır. Bu sadece size vakit kaybettirir; çünkü işverenin talep ettiği özelliklere sahip değilseniz, zaten mülakata bile çağırılmadan özgeçmişiniz diğer adaylar arasında elenecektir.

Hedeflerinizi belirlediniz mi?

Etkin bir iş aramanın, geniş çapta bir işveren araştırması ve bu araştırma sonucu hedeflenen firmaların belirlenmesiyle geliştiğini unutmayın. Kendi belirlediğiniz kriterlere göre, çalışmayı hedeflediğiniz firmaların bir listesini oluşturun. Listenizi hazırladıktan sonra, değişik yöntemlerle bu firmalara ulaşabilirsiniz.

Öncelikle çevrenizde hedeflediğiniz firmada çalışan bir tanıdığınız olup olmadığını araştırmakla başlayın. Eğer böyle bir kişi varsa, firma hakkında bilgilenmeniz daha da kolaylaşacaktır. Örneğin, firmanın, personel alımı yapacağı zamanları önceden bilebilmeniz gibi bir avantajınız olabilir. Ya da firma sizi mülakata çağırırsa firma hakkındaki bilgilerinizi anlatarak ilginizi ve hevesinizi karşı tarafa aktarabilmeniz mümkün olacaktır.

Eğer etrafınızda hedeflediğiniz firmada çalışan kimse yoksa, o zaman firmaya özgeçmişinizi yollayıp, firmanın verdiği pozisyon ilanlarını takip etmelisiniz. Yeterli nitelikleriniz olduğu sürece mülakata çağırılmaya hak kazanmanız çok kolaydır.

İş aramaya yeterince vakit ayırıyor musunuz?

İş arama sürecinin kendisi full-time bir iş gibidir. Eğer bir işiniz varsa ya da okulunuzu henüz bitirmemişseniz, iş arama süreciniz kendiliğinden yavaşlayacaktır. Çünkü zamanınız, işiniz ve okulunuz nedeniyle kısıtlanacaktır. Ama siz yine de elinizden geldiği kadar iş aramaya bol vakit ayırmalısınız. Çevrenizde size yardım edebilecek olan arkadaşlarınızla her gün görüşün ve gelişmeler olup olmadığını öğrenmeye çalışın. Onların sizi yönlendireceği kişilerle görüşmeler ayarlamayı deneyin.

Özgeçmişinizi belirtilen pozisyona gönderdikten sonra, gerekli ilgiyi gösteriyor musunuz?

Ya da sadece ön yazınızı ve özgeçmişinizi yollayıp, bir daha bu pozisyonla ilgili hiçbir çalışma yapmıyor musunuz? Eğer durum böyle ise, bu da yanlış bir davranıştır. Sizin gibi sadece özgeçmiş ve ön yazı yollayan binlerce aday olduğunu hiç düşündünüz m? Peki sizin onlardan ne gibi bir farkınız olabilir? Farkı sadece kendiniz oluşturabilirsiniz. Firmaya özgeçmişinizi alıp almadıklarına dair, ya da mülakata çağırılıp çağırılmayacağınıza dair bir telefon etmeyi hiç düşündünüz mü?

Mülakatlara çağırılıyor musunuz?

Eğer yukarıda belirtilen her şeyi yapıyor ama yine de mülakatlara bile çağırılmadan olumsuz yanıt alıyorsanız, o zaman sorun belki özgeçmişinizde ya da ön yazınızda olabilir. İnsan kaynakları konusunda uzman birinin ya da fikirlerine güvendiğiniz birinin özgeçmişinizi gözden geçirmesi yararlı olacaktır.

Mülakatlarda nasıl davranılması gerektiğini biliyor musunuz?

Eğer başvurduğunuz pozisyonlardan mülakatlar sonrası olumsuz yanıt alıyorsanız, o zaman mülakatlarda yeteri kadar başarılı değilsiniz. Bu sorunlar mülakata yeterince hazırlık yapmadan girmekten strese, kılık kıyafetinizden mimiklerinize kadar çeşitlenebilir. Mülakat tekniklerine ve tiplerine, mülakat sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara, sıkça sorulan mülakat sorularına ve bunlara uygun cevaplara değinen yazıları, sitemizin mülakat rehberi bölümünde bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra mülakat rehberinden, ücret pazarlığının nasıl yapılması gerektiği hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Hatalarınızın nedenlerini sordunuz mu?

Bir firmadan olumsuz yanıt aldıktan sonra, bunun nedenini öğrenmeye hiç çalıştınız mı? Neyi yanlış yaptığınızı ya da neyi daha iyi yapabileceğinizi öğrenmenizin en iyi yolu budur. Çoğu işveren size açık bir cevap vermeyecektir; ama kimi zaman da karşınızdakinden önemli yanlışlarınızı ve eksiklerinizi öğrenebilirsiniz. Kimi zaman duyacağınız bir cümle bile size çok önemli bilgiler verebilir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.