Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Açlık ve yoksulluk sınırı yükseldi

26 Kasım 2015 Perşembe::

Türk-İş'in araştırmasına göre kasım ayında açlık sınırı 1.390,61 TL, yoksulluk sınırı 4.529,66 TL seviyesine çıktı.

Yazı Boyutu : A A A A

Kasım ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.390,61 TL oldu. Bir önceki ay açlık sınır 1.379,09 TL seviyesinde bulunuyordu.

Türk-İş'ten yapılan açıklamaya göre, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.529,66 TL seviyesine çıktı. Bir önceki ay sınır 4.492,15 TL seviyesindeydi.

Bekar olan bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.683,50 TL’ye yükseldi.

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,84 oranında artış gösterdi. Yılın ilk onbir aylık dönemi sonunda artış yüzde 12,84 oranında oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 13,53 olarak belirlendi. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,43 olarak hesaplandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:
"Süt, yoğurt, peynir grubunda fiyat rekabeti kıyasıya devam ediyor. Hesaplamada izlenen sütte 9, yoğurtta 5 ve peynirde 11 üründe tespit edilen fiyat değimi ortalama fiyata fazla yansımadı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta et, tavuk ve balık fiyatı bu ay değişmedi. Balık fiyatı hesaplanırken -her zaman olduğu gibitezgahlarda bol olan hamsi, istavrit gibi çeşitlere ağırlık verildi. Yumurta fiyatı yine aynı kaldı. Sakatat fiyatında bir fiyat değişikliği görülmedi. Bakliyat ürünlerinde de (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) bu ay önemli bir değişiklik tespit edilemedi.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte, yaş sebze-meyve fiyatları bu ay artış gösterdi ve mutfak harcamasına yük geldi. Çoğu üründe fiyat artışı dikkati çekti. Geçtiğimiz ay 3,14 TL olarak hesaplanan ortalama yaş-sebze kilogram fiyatı bu ay yüzde 10,83 oranındaki artışla 3,48 TL’ye yükseldi.

Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,59 TL ve meyve kilogram fiyatı ise 3,25 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alınmış ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyvesebze tüketimi miktarından hareket edilmiştir.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek fiyatlarındaki artışın yılbaşından sonra olması beklenmektedir.

Pirinç fiyatında çok düşük gerileme görülürken, diğerlerinde önemli bir değişiklik olmadı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı bu ay yine değişmedi. Zeytin ortalama kilogram fiyatı yeşil zeytinde arttı, siyah zeytin değişmedi.

Geçtiğimiz ay zam gören şekerin fiyatı aynı kaldı. Bal, reçel ve pekmez ile tuz fiyatı da değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden bu sefer antep fıstığı fiyatı bu ay arttı, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünleri ile salça fiyatı da değişmedi. Çay ve ıhlamur fiyatı yine aynı kaldı."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.