Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Türkiye 250 milyar dolar yatırım yapmak zorunda

18 Kasım 2015 Çarşamba::

SPK Başkanı Ertaş, "Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda. Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması" konferansında konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, ABD, Euro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere global ekonomiye ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu.

Ertaş, Çin'deki yavaşlama ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına hazırlandığı göz önüne alındığında alternatif kaynakların üretilmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye ekonomisine ilişkin temel ekonomik verileri özetleyen Ertaş, küresel ölçekte altyapı yatırımlarının son yıllarda azalmasına karşın Türkiye'nin 3'üncü Havaalanı, İstanbul-İzmir Oto yolu, Nükleer santraller, İstanbul-Ankara-Sivas-Kars gibi çok büyük ölçekli altyapı yatırımlarını başlattığına, bu tür yatırımların da büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin 2023 yılı için hava yolu yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkarmayı düşündüğünü söyleyen Ertaş, altyapı projelerine bakıldığında 2 yeni nükleer enerji santral inşasının maliyetinin 40 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti. Ertaş,Türkiye'nin etkin yerel enerji piyasaları yanı sıra önemli tedarikçilerin yer aldığı stratejik bir konumda olduğunu dile getirdi.

'Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyaç var'

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda olduğunu belirten Ertaş, "Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi. Kaldıracın kullanımında global olarak bir aşırılık olduğuna dikkati çeken Ertaş, yapılan araştırmalara göre 2008'de global borç stokunun 140 trilyon dolar iken, 2014 yılının başında bu rakamın 199 trilyon dolara çıktığını söyledi.

Ülke borç stoklarının da artış gösterdiğini ifade eden Ertaş, bu finansman koşulları altında gelecekte büyümeyi istikrarlı hale getirebilmek için alternatif araçlara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti. Ertaş, şöyle devam etti: "Bu noktada İslami Finans iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Burada risk ve fayda karşılıklı olarak paylaşılıyor. İslami finans araçları finansal kriz esnasında da dayanıklılığını kanıtladı. Reel ekonomi ile sürekli iç içe olmuştur... Bugünkü duruma baktığınızda emlak önemli bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.Uzun vadeli yatırımların finansmanında kullanılacak diğer bir araç da gayrimenkul sertifikalarıdır."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.