Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Özgeçmişimi İnceleme Fırsatınız Oldu mu?

11 Kasım 2015 Çarşamba::

“Etkili” olarak nitelendirebileceğimiz bir özgeçmişe sahip olmak sanıldığı gibi sadece yeni mezun bireylerin değil; profesyonel hayatta yer alan herkesin ihtiyacıdır.

Yazı Boyutu : A A A A

Özgeçmiş, özellikle biz İnsan Kaynakları profesyonelleri için, tanımadığımız insanlardan önemli ipuçlarını barındıran bir alan, önemli bir donedir. Dışarıya baktığımızda, özgeçmiş hazırlamak ile ilgili tavsiye içeren her biri de birbirine benzeyen sayısız anlatım söz konusu, hatta bu konuda bilgi kirliliği üst düzeyde desek yanlış olmaz. Peki İnsan Kaynakları profesyonelleri olarak bizler özgeçmiş incelerken gerçekte nelere dikkat ediyoruz; doğru hazırlanan özgeçmişler ile nasıl bir adım daha öne çıkılabilir biraz bunları inceleyelim.

Öncelikle bilinenin ve hep “anlatılan”ın aksine İnsan Kaynakları profesyonelleri, bir özgeçmişi incelemeye spesifik olarak 30 sn. gibi kısıtlı bir süre ayırmaz. Özgeçmişin incelenme süresi, pozisyonun derinliğine, kişilerin deneyimlerine, özgeçmişte yer alan bilgilerin doluluğuna vb. bir sürü kritere göre farklılık arz eder. Nasıl ki, herhangi bir başlangıç pozisyonunun görüşme süresi, içeriği gibi detaylar orta düzey bir yönetici pozisyonu ile farklılık gösteriyorsa; özgeçmişlerin de incelenme süreleri içeriklerine göre değişir.

Özgeçmiş hazırlanırken punto büyüklükleri, satır aralıkları gibi şekil "şartları”na takılmadan önce, detaylıca düşünmemiz, hazırlamamız gereken alan, tamamen içerikle ilgili olan kısımdır. Aşağıda sayacağımız birkaç öneri özgeçmiş oluştururken sizlere yardımcı olacaktır;

Dikkat çekici bir özgeçmiş hazırlamanın ilk yolu, özgün olmaktan geçer. Özgün olmaktan kastımız farklı olmak için profesyonellik dışı, karman çorman hazırlanmış, rengarenk, atraksiyon dolu içerikler ortaya koymak değildir. Özgün bir özgeçmiş hazırlamak, mezun olunan alanın ya da çalışılan sektörün dinamiklerini içerik ve şekil olarak ustaca yansıtabilmekten geçer. Örneğin, sektörel bazda, Bilgi Teknolojileri alanında profesyonelleşmiş bir aday ile aynı süre boyunca Pazarlama alanında çalışan bir aday profesyonel pratiklerini özgeçmiş üzerinde farklı yansıtacaktır. Özgeçmişi bu öğrenim ya da profesyonel pratikler doğrultusunda farklı kavramlar ve kelimelerle oluşturmak, özgeçmişin özgün olmasını kolaylaştıracaktır.

İkinci önemli detay, özgeçmişin gereksiz kelime, olay ve detaylardan arınmış sadelikte ve nokta atışı yapabilecek netlikte olması gerekliliğidir. Doğru cümlelerle, sıralı ve rahat okunan, adeta bir “hikaye" gibi yazılan özgeçmişler, okuyan kişide de doğru bir algı ve izlenim oluşturur. Gereksiz detaylarla doldurulmuş, olaylar arasında konudan konuya atlayan, zaman bütünlüğü olmayan karmaşık bir özgeçmiş, okuyan kişiyi etkilemek bir yana, özgeçmiş sahibi ile ilgili olumsuz bir kanıya varılmasına bile neden olabilir.

Bir diğer önemli etken, gramer ve imla kurallarına dikkate edilmesi gerekliliğidir. Dile hakim olmak, detaylara önem verdiğinizi göstermek için hazırladığınız özgeçmişte kullandığınız Türkçe ve yabancı kökenli kelimelerin yazılışılarına dikkat etmek; anlatmak istediğiniz, vermek istediğiniz mesajın anlamlı olup olmadığını da kontrol etmek gerekir.

Dördüncü olarak, hazırladığınız özgeçmiş, ileteceğiniz kuruma ya da sektöre göre düzenlenmiş yani özelleştirilmiş olmalıdır. Başvurduğunuz her kuruma, özgeçmişiniz üzerinde ufak oynamalar yaparak iletmek, özgeçmişleri inceleyen İnsan Kaynakları personelinde özenli ve istekli olduğunuza dair bir bilinçaltı etken oluşturacaktır. Burada klişelerden kaçınmak, geçmiş deneyimleri başvurulan kurum için, kurumun “özellikleri” doğrultusunda yeniden vurgulamak önemlidir. Ön yazı eklentisi de, eğer kullanılıyorsa yine her kurum ve pozisyon özelinde tekrar değerlendirilmelidir.

Bir diğeri, özgeçmişlerde geçmişte çalıştığınız kurumlardaki başarıları “özellikli" olarak eklemektir. Örneğin, bir ürün geliştirmiş olabilirsiniz ve bu şirketin cirosunu olumlu yönde etkilemiş olabilir. Bunu “bir ürün geliştirerek şirket bütçesine katkı yaptım” olarak söylemektense “geliştirmiş olduğum ürün, aynı yıl içerisinde şirket cirosuna %40 ek gelir oluşturdu” demek çok daha etkili olacaktır.

Altıncı ipucu, özgeçmiş içerisinde anahtar kelimeler kullanmak. Özgeçmişler, İnsan Kaynakları profesyonelleri tarafından başvuru yaptığınız belirli portallardan süzülürken, zaman zaman belirli sektöre ve pozisyona ait belirli anahtar kelimeler kullanılarak bu işlem gerçekleşir. Böyle bir süreçte eğer özgeçmişinizde bu özellikteki anahtar kelimeler mevcutsa, özgeçmiş daha hızlı bir şekilde bu ilk süzülen grubun içine dahil olacaktır. Bu da diğer adaylardan bir adım öne çıkmanıza yardımcı olur.

Özgeçmişler ile ilgili söylenen, bir diğer şey de özgeçmişin mutlaka tek sayfaya indirgenmesi gerekliliği. Elbette sayfalarca gereksiz detaylarla doldurulmuş bir özgeçmişin en iyi özgeçmiş olduğunu söyleyemeyiz, hatta aksine gereksiz kelimelerden oluşmuş, kafa karıştırıcı bir özgeçmiş inceleyen kişiyi de yoracaktır. Ancak en “doğru" özgeçmişin tek sayfaya indirgenmesi şart olmamakla birlikte, birkaç “doyurucu" sayfadan oluşması yeterli olacaktır.

Özgeçmişler ile ilgili başka bir önemli detay da, geçmiş deneyimlerinizde kötü/olumsuz şeyler yaşamış olsanız bile bunları özgeçmiş içerisine yazmamaktır. Söz konusu dokümanın profesyonel hayatınızla ilgili bir doküman olduğunu unutmamanız ve farklı algılar oluşturmamanız önemlidir.

Son olarak, özgeçmiş üzerinde varsa sosyal medya hesaplarınızı da paylaşmanız önemlidir. Örneğin, Bilgi Teknolojileri alanında çalışıyorsanız ve projeleriniz, kullandığınız yazılım dilleri ile ilgili çalışmalarınızı içeren bir web siteniz varsa mutlaka özgeçmiş içine eklenmelidir. Ya da İK alanında bir çalışansanız ve bu alanda bir blog sahibiyseniz de aynı şey geçerlidir. Teknoloji çağında yaşıyor oluşumuz ve her birimizin “biricik” bireyler olması özgeçmişlerimizin de bu anlamda farklı, kişiye özel olmasını gerektirir.

Özgeçmişlerimizi bizim “özgelecek”lerimizin, yani potansiyel başarılarımız bir uzantısı olarak düşünmemiz ve değerlendirmemiz gerekir. Aslında özgeçmişlerimizde karşı tarafa “ben bu işi layıkıyla yaparım” imajını yansıtmaya çalışıyoruz. Mülakat aşamalarından önce özgeçmişlerimizin bizler adına ilk izlenimleri oluşturduğunu düşünürsek bu konuya aslında ne kadar hassas yaklaşmamızın gerektiğini anlamak çok da güç değil.
Segah BEGICARSLAN

Training and HR Business Partner - Stratej İnsan Kaynakları

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.