Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

İnsan Kaynakları Süreçleri Oluşturma

7 Ekim 2015 Çarşamba::

insan kaynakları iş süreçlerini planlama ve iş süreci geliştirmede kullanılan tablo insan kaynakları süreç modeli için temel oluşturur. Bu tabloda gösterilen ik süreci aşağıdaki görüşlere kaynak teşkil eder.


Yazı Boyutu : A A A A

1- İnsan Kaynakları süreçleri destek nietliğindeki süreçlerdir. Organizasyonda yani şirket içerisinde diğer organizasyonların tüm süreçlerine destek olmak için vardır. Bu da diğer süreçlerin İnsan Kaynakları’nın müşterisi olması demektir.

2- İnsan Kaynakları süreçleri müşterilerini desteklerken genel iş amaçları ve hedeflerine en çok destek verecek şekilde çalışmalıdır.

3- Her iş süreci gibi İK süreçleri de sürekli yapıdadır ve Deming’in Planla, Uygula, Kontrol Et ve Önlem Al (PUKÖ) döngüsüne uyarlar. Bu durumda İK süreçleri sürekli döngüyü oluşturan aşağıdaki alt süreçleri de kapsamalıdır.

Planla (tekrar planla) : İK stratejisi
Uygula : İK stratejisi
Takip et : İK stratejisinin iş sonuçları üzerine etkisi

insan kaynakları süreç modeli

• İnsan kaynakları süreç modeli üç alt süreçten oluşur.
(1) İnsan kaynakları stratejisinin oluşturulması
(2) İnsan kaynakları stratejisinin uygulanması
(3) İş sonuçları üzerindeki etkinin takibi

1- İnsan kaynakları stratejilerinin belirlenmesi: Entegre İnsan kaynakları stratejileri oluşturmak amacıyla mevcut kaynaklar gözönüne alınarak iş stratejileri ve hedeflerini yerine getirmek için gerçekleştirilecek çalışmaları, planın gerçekleştirilmesi için uygun bütçenin müzakere edilmesini ve İnsan kaynakları politikalarını oluşturmayı içerir. Bu süreci oluşturan aktivitelerin açıklamaları aşağıdadır.

- Amaçların Belirlenmesi: Organizasyon stratejisinin, hedeflerinin ve diğer anahtar iş süreçlerinin ihtiyaç ve amaçlarını İnsan kaynakları yönetiminin ihtiyaçları ve amaçları açısından yorumlar.

- Mevcut yeterliliklerin saptanması: Oluşturulan iş ve diğer süreçlerin amaçları için İnsan kaynakları yeterliliğini saptar.

- Planlama: Bütçeyi de içine alan plan oluşturur. İnsan kaynakları gereksinimleri ve amaçlarını mevcut İnsan kaynakları yeterlilikleri üzerine geliştirerek yerine getirecek aktivitelerden oluşur.

- Bütçenin müzakere edilmesi: İnsan kaynakları yönetim stratejilerinin başarıyla uygulanmasını sağlayacak finansal kaynakların müzakere edilmesini içerir.

- İnsan kaynakları politikalarının oluşturulması: İlgili stratejik ihtiyaçlar açısından ücretlendirme, işe alma metodları, değerlendirme yöntemleri, işyeri koşulları, eğitim ve geliştirme konularında politikaların belirlenmesini kapsar.

2- İnsan kaynakları stratejisinin uygulanması: İnsan kaynakları stratejisinin uygulanmasını planlama, takip etme, kullanım, geliştirme ve eğitim için doğru insanları seçme ve yerleştirme aktiviteleriyle yapar. İnsan kaynakları performansının gözden geçirme ve değerlendirmesinin yapılmasıyla sağlanır. Bu süreci oluşturan aktivitelerin açıklamaları aşağıdadır.

- Kontrol: İnsan kaynakları’nın planlandığının, ve organizasyonun amaç ve ihtiyaçlarına uygun olarak doğru bir şekilde uygulandığının gözlenmesi

- İşe alım: Dış veya iç kaynaklardan İnsan kaynakları ihtiyaçlarına uygun çalışanların yerleştirilmesi

- Eğitim ve geliştirme: HR amaçlarına uygun olarak Çalışanların mevcut yeterliliklerinin geliştirilmesi

- İnsan kaynakları performans yönetimi: Bireyler için hedef konulması, hedeflere göre gelişimin takip edilmesi ve gerekli eğitimlerin saptanması. Ayrıca ödüllendirme ve cezalandırma aksiyonlarının alınması.

- Yer değiştirme : Bir iş pozisyonunu dolduran kişiden kaynaklanan sebeple işte hatalar meydana gelmesi, eğitim veya gelişimle sorunun çözülememesi sonucunda çalışanın örgüt içinde veya dışında başka bir işe yerleştirilmesi.

- Çalışma koşulları için müzakere: İşin yeterliliği ve çalışanların ihtiyaçlarını kapsar. İnsan kaynakları politikalarında ve İnsan kaynakları planında yer alır.

3- İş sonuçları üzerindeki etkinin takibi : Bu süreç İnsan kaynakları yönetim sürecinin iş stratejileri ve diğer anahtar iş süreçlerine katkısının izlenmesinden oluşur. Bu süreci oluşturan aktivitelerin açıklamaları aşağıdadır.

- İş stratejisi üzerindeki etkinin izlenmesi: Bu aktivite İnsan kaynakları stratejisinin iş stratejisi ve performansı üzerindeki etkisini inceler.

- Çalışan memnuniyeti üzerindeki etkinin izlenmesi: Bu aktivite işin çalışanları ne düzeyde tatmin ettiğini izler.

- Yönetim süreçleri üzerindeki etkinin izlenmesi: Yönetim süreçleri stratejiyi formüle eder ve tüm iş için yön gösterir. Bu aktivite de İnsan kaynakları stratejisi ve uygulamasının yönetim süreçlerinin ihtiyaçlarını ne derecede yerine getirdiğini izler.

- Operasyon süreçleri üzerindeki etkinin izlenmesi: Operasyon süreçleri, siparişlerin veya taleplerin alınması, ürünün geliştirilmesi, siparişin yerine getirilmesi ve ürün desteğini içerir. Bu aktivite ise İnsan kaynakları stratejisi ve uygulamasının operasyon süreçlerinin ihtiyaçlarını ne derecede yerine getirdiğini izler.

- Destek süreçleri üzerindeki etkinin izlenmesi: Destek süreçleri, süreçlerin yerine getirilmesini sağlayan Finans ve Bilgi İşlem’den oluşur. Bu aktivite İnsan kaynakları stratejisi ve uygulamasının destek süreçlerinin ihtiyaçlarını ne derecede yerine getirdiğini izler.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.