Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Zaman Yönetimi Becerisi Kazanmak İçin 4 Basit Tüyo

2 Ağustos 2015 Pazar::

Diyelim ki, patronunuz sizden sabahki toplantı notlarına dair raporlama yapmanızı ve hazırlamış olduğunuz raporları, akşam çıkmadan ona sunmanızı istedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Belki vaktinizin çoğunu alacak ama yapılmayacak iş değil. Nasıl olsa daha akşama çok var, öyle değil mi? Fakat bir sorun var. Saat, ne ara akşamüstü beş oldu da siz şu an kan ter içinde bir dakikaya otuz kelime sıkıştırmaya çalışıyorsunuz? Bütün kaslarınız kasılmış bir biçimde, bilgisayar ekranına yapışmış ve belki raporunuzu yetiştirememe ihtimalinin oluşturduğu stresten ayağınızı titretiyorsunuz, haberiniz yok. Neden hep böyle oluyor? Oysaki koskoca bir gün vardı önünüzde. Zaman niye bu kadar çabuk geçiyor ki peşinden atlı koşturuyor gibi? Kızmayın zamana. Madem hızlı geçiyor, siz daha hızlı olun. Hızlı olun derken, alelacele iş yapıp, iki ayağınızı, bir pabuca sokmaya çalışın demiyorum. Etkin kullanın zamanınızı, diyorum. Öyle olunca göreceksiniz ki, zaten bitirmeniz gereken işler, otomatik olarak yetiştirecek zamanında ve siz bile bunun nasıl olduğunu anlamayacaksınız. Matematiği çok basit… Sadece 4 kolay işlem istiyor:
1. Önceliklerinizi Belirleyin Bir kere, bütün yapmak istediğiniz şeyleri, bir güne sığdırmaya çalışmayın ve olmazsa olmazlarınızdan kurtulup, önceliklerinizin listesini çıkarın. Nasıl ki tabağınıza, tabağınıza sığacak kadar ölçüde yemek koyuyorsunuz, gününüze de, saatlere sığacak ölçüde eylem koymalısınız. Aksi takdirde tabi ki sığmayacak ve siz, yine “yetiştiremedim” diyeceksiniz. Yukarıdaki örnek üzerinden gidecek olursak, akşama yetiştirmeniz gereken raporlarınızın olduğu gün, en azından o gün, diğer daha az önemli olan ve başka zaman yapsanız da olabilecek işleri, arka plana atın ki, raporlara yer açılsın.
2. Planlı Olun Planlı olmak, her zaman sizi, bir sıfır öne geçirir zamanla olan yarışınızda. Şunu, şu saate kadar bitirsem, sonraki on dakikada şu işi aradan çıkarsam, sonra yarım saati geçmeyecek şekilde bir yemek molası verip, şu saatte işime kaldığım yerden devam etsem, şu saatte de pekâlâ bitirmiş olabilirim şeklinde ve benzeri planlar, sizin yol haritanız olacak ve açık denizlerde kaybolmanıza mani olacaktır.
3. Oyalanmayın Eğer “oyalanmak” gibi bir tuzağa düşerseniz, çok açık ki zamanla olan yarışınızı kaybedersiniz. Akşama yetiştirmeniz gereken raporlar üzerinde çalışmak varken, sosyal ağlarda gezinmeniz, internetten haber okumanız, arkadaşlarınızla lafı uzatıp, muhabbet etmeniz, “Bir kahve içeyim de kendime geleyim” deyip, dışarıya çıkmanız ya da hayallere dalmanız, dakikaların devam ederken, sizin yarışa bir mola vermeniz anlamına gelir. Tıpkı kaplumbağa ile tavşanın hikâyesinde olduğu gibi… Tavşan, “Kaplumbağa nasılsa çok yavaş gidiyor. Ben, onu havada karada sollar ve yarışı, illa ki kazanırım. En iyisi, şurada bir mola vereyim.” Demişti. Fakat hikâyedeki sonucu hatırlıyorsunuz, öyle değil mi?
4. Anı Doldurun İki işin bir arada yapılmasına çok karşıyım. Maillerini okumaya çalışırken, bir yandan da telefonda konuşan biri, istinası bile olamaz, ne telefondaki kişiyi can kulağıyla dinleyebilir, ne de maillerini tüm konsantrasyon gücüyle okuyabilir. Ama ne yapılabilir? Zaman katili olmamak için boşluklar, doldurulabilir. Örneğin, bilgisayarınızın açılmasını beklerken, siz de o sürece, yapmanız gereken telefon konuşmasını sığdırabilirsiniz. Ya da uzun bir mesafe kat edecekseniz, yolda giderken raporlarınızla ilgili notları düzenleyebilirsiniz. Elbette şoför siz, değilseniz! Ya da o gün, yemek için dışarıya çıkmak yerine, şirkete söyleyebilir ve yemek gelene kadar biraz daha çalışabilirsiniz. Böylelikle yoldaki zaman kaybınızın önüne geçmiş olursunuz ve buna benzer üretebileceğiniz daha bir sürü örnek olabilir. Yeter ki düşünün. Planlayın ve dakikalara yenik düşmeyin.
Yazan: Ceylan Koryürek
Kaynak: www.cvhunter.net

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.