Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

İşe Alım Sürecinde Google'ın Kullanımı

26 Temmuz 2015 Pazar::

Google’nin inter­net kul­la­nı­mını yeni­den tanım­la­dığı pek çok kişi tara­fın­dan kabul edi­li­yor. Hatta bazı­la­rına göre inter­ne­tin geli­şimi Google’den Önce (GÖ), Google’den Sonra (GS) şek­linde açık­la­nı­yor.

Yazı Boyutu : A A A A

Pazar­lama pro­fes­yo­nel­leri Google’nin nimet­le­ri­nin far­kına vardı. Artık pek çok ürün ve yeni­lik Google ilan­ları ile duyu­ru­lu­yor. Ara­ma­larda üst sıra­larda gele­bil­mek için her gün farklı stra­te­ji­ler hayata geçiriliyor.

Peki, İK pro­fes­yo­nel­leri ola­rak Google’den yete­rince yarar­la­na­bi­li­yor muyuz? Belki yeterli düzeyde değil. Ancak her gün yeni bir şey­ler öğre­ni­yo­ruz. Örne­ğin Google İlan­la­rını işe alım süre­cinde kul­lan­mak müm­kün. Tabi burada anah­tar keli­me­le­rin seçimi çok önemli. Eğer CRM Uzmanı arı­yor­sa­nız ve bunun için “CRM”, “Müş­teri İliş­ki­leri Yöne­ti­cisi” gibi keli­me­lerle yola çıkar­sa­nız kapı­nıza çok sayıda nite­lik­siz ada­yın yığı­la­ca­ğın­dan emin ola­bi­lir­si­niz. Ayrıca bunun için Google’nin size ciddi bir fatura çıkar­ta­ca­ğın­dan şüp­he­niz olma­sın. Çünkü bu tür genel içe­rikli keli­me­lerle vere­ce­ği­niz ilan­lar konu ile ilgili hemen hemen her­ke­sin ekra­nına gelir. Bu kişi­ler­den bazı­ları sadece merak­tan bu ilan­ları tık­lar­lar. Bu durum her şey­den önce ilan gider­le­ri­nin art­ma­sına yol açar. Diğer yan­dan aday sayısı gerek­siz yere şişe­ce­ğin­den, değer­len­dirme seçim süreci uzar. Bunun yerine anah­tar kelime ola­rak alım yapa­ca­ğı­nız pozis­yona ait tek­nik terim­leri, yeni geliş­me­leri ya da bu alanda ün yap­mış kişi­le­rin isim­le­rini kul­lan­mayı dene­yin. Bu durumda ila­nı­nız sadece o konuda derin­le­me­sine araş­tırma yapan kişi­le­rin kar­şı­sına gele­cek­tir. Hatta bu şekilde rakip şir­ket­lerde çalı­şan ve aktif ola­rak iş ara­ma­yan yete­nekli kişi­lere dahi ula­şa­bi­lir­si­niz. Bu da aday havu­zu­nu­zun kali­te­sini yük­sel­tir. Ayrıca örne­ğin kalite depart­manı için yapa­ca­ğı­nız bir alımda, “Kalite Der­neği”, “Deming”, “6 Sigma” gibi anah­tar keli­me­lerle gelen ilan­la­rın tık­lanma bedeli “kalite” keli­mesi ile gelen ilan­la­rı­nın tık­lanma bede­li­nin orta­lama % 5’i kadar­dır. Yani sadece iyi keli­me­ler seçe­rek iste­di­ği­niz nite­lik­teki aday­lara ulaş­ma­nız ve ilan har­ca­ma­la­rını ina­nıl­maz ölçüde düşür­me­niz mümkün.

Donald Trump iş haya­tın­daki başa­rı­sını hiç­bir zaman işsiz bir kişiyi işe alma­ma­sına bağ­lı­yor. Şimdi bunda garip olan ne? Bunu zaten bili­yo­ruz? diye­bi­lir­si­niz. İşin garip tarafı hemen hemen tüm İK pro­fes­yo­nel­le­ri­nin önce­likli ola­rak pasif aday­la­rın işe alın­ması konu­sunda hem­fi­kir olma­la­rına rağ­men bu konuda çok az şey yap­ma­ları. Örne­ğin gaze­te­lere veri­len ilan­lar sadece işsiz­lere hitap eder. İşin­den mem­nun olan hiç kimse Pazar gününü iş ilan­la­rını ince­le­ye­rek geçir­mez. Bu tür kişi­ler için kişiye özel stra­te­ji­ler geliş­tir­me­niz gerekebilir.

Şimdi bu konuda Google’nin size neler sağ­la­ya­bi­le­ce­ğine. Bunun için önce­likle rakip şir­ket­ler­deki kri­tik çalı­şan­ları belir­le­me­niz gerek. Lis­te­nizi tamam­la­dık­tan sonra bu kişi­le­rin Google Alerts ara­cına girin. Artık Google sizin inter­net­teki gözü­nüz ola­cak­tır. Google Alerts aracı bu kişi­ler hak­kında inter­nette yer alan tüm yeni bil­gi­leri oto­ma­tik ola­rak e-posta adre­si­nize gön­de­re­cek­tir. Yal­nız basın organ­la­rında değil blog­larda, forum­larda yer alan yazış­ma­lar da Google tara­fın­dan tara­nır. Bu şekilde mer­cek altın­daki kişi­le­rin şir­ket­le­rinde yaşa­dık­ları olum­suz­luk­lar­dan anında bilgi sahibi olur ve zama­nında hare­kete geçe­bi­lir­si­niz. Ayrıca nite­likli kişi­ler çok fazla işsiz kal­maz­lar. Google Alerts saye­sinde işten ayrılma haber­le­rini de ilk siz alır ve diğer şir­ket­ler­den önce davranabilirsiniz.

Google araç çubu­ğunda yer alan Page Rank gös­ter­gesi kari­yer site­ni­zin inter­nette ne ölçüde popü­ler oldu­ğunu gös­ter­mesi açı­sın­dan son derece kul­la­nışlı bir araç­tır. Eğer site­ni­zin page rank’ı yük­sekse ara­ma­larda üst sıra­larda gele­ce­ğin­den emin ola­bi­lir­si­niz. Ayrıca Google Analytics’i kul­la­na­rak kari­yer site­niz­deki ziya­retçi tra­fi­ği­nin detay­ları (kaç kişi ziya­ret etti, site­nize nasıl ulaş­tı­lar, hangi link­leri tık­la­dı­lar, hangi say­fada ne kadar kal­dı­lar vb) ücret­siz ola­rak takip ede­bi­lir­si­niz. Özetle Google Analy­tics site­nizi iyi­leş­tir­mek için geliş­ti­re­ce­ği­niz stra­te­ji­leri belir­le­me­nizi sağ­la­ya­cak, page rank ise bu stra­te­ji­le­rin ne derece işe yara­dı­ğını gös­te­re­rek geri bes­leme sağlayacaktır.

İK pro­fes­yo­nel­le­ri­nin dik­kate alması gere­ken bir diğer Google aracı ise Side Wiki. Google Araç çubu­ğu­nun bir par­çası Side Wiki’yi kul­la­na­rak inter­net say­fa­la­rı­nın yanına yorum yaz­mak müm­kün. Yani artık insan­lar sadece forum­lara, blog­lara değil, kari­yer site­ni­zin yanına şir­ke­ti­nizde yaşa­dık­ları dene­yim­leri yaza­bi­lir­ler. Bu gelişme özel­likle insan­lara işe alma süreci sıra­sında işkence çek­ti­ren ya da sor­gu­suz sual­siz işten çıkar­tan şir­ket­ler için hiç de iç açıcı değil. Bunun için pek çok şir­ke­tin iş işten geç­me­den insan kay­nak­ları süreç­le­rini göz­den geçir­mesi ve işve­ren mar­ka­sını nasıl koru­ya­ca­ğını ve güç­len­di­re­ce­ğini düşün­mesi şart.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.