Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

ABD'de Türk diyasporası

21 Temmuz 2015 Salı::

Geçen yıl 5.1 milyar dolarlık satın alma ve yatırım yapan Türkler ABD'ye odaklandı. Koç, Ülker, Eczacıbaşı'nın ardından İzmirli Korsini ABD'de fabrika kuruyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Uluslar arası firmaların Türkiye'ye olan ilgisi beraberinde Türk şirketlerin de dünyaya açılmasını sağlıyor. 2012'de Türk patronlar dünyanın değişik ülkelerinde 2 milyar 517 milyon dolarlık satın alma ve yatırım yaparken, geçen yıl bu rakam 5 milyar 147 milyon dolara çıkarak tarihi rekorunu kırdı. Özellikle satın alma yoluyla dünyaya açılan Türk şirketleri küresel ekonominin beyni ABD'de ise hem şirket alıyor hem de tesis kuruyor. Koç Holding, Borusan, Eczacıbaşı, Orhan Holding gibi Türkiye'nin en önemli gruplarının yanı sıra Anadolu'dan şirketler de bu kervana katılıyor. Demir-çelik, alışveriş merkezi, gayrimenkul, yat üretimi, otomotiv yan sanayisi, şekerleme gibi alanlara odaklanan ABD'deki Türk şirketlere şimdi de İzmir'in en köklü firmalarından biri daha katıldı.

KANADALI CCL İLE YAPACAK
Türkiye'nin en eski ofset baskı firmalarından Korsini-SAF, ABD'de fabrika kurmaya hazırlanıyor. İlk olarak 20 milyon dolara mal olacak tesis, ABD'nin doğu kesiminde yer alan Tennessee eyaletindeki Memphis kentinde yer alacak. Tüketim malzemeleri üzerine etiketleme yapacak tesis, Türk şirketin yanı sıra Kanadalı CCL Industries LLC adlı firmayla ortak yapılacak. Ortaklık yapısı ise yüzde 50'şerlik hisse şeklinde olacak.

2016'DA ÜRETİME BAŞLIYOR
2016'nın ilk yarısında üretime başlayacak tesis, yaklaşık 10 bin metrekarelik alan üzerinde hizmet verecek. 1903 yılında kurulan Korsini, İzmir'in en eski şirketleri arasında biliniyor. Firma, 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. İzmirli Korsini'nin ABD'deki yatırımdaki ortağı olan CCL Industries, Kanada'nın en büyük sanayi firmalarından biri olarak tanınıyor. 1951'de kurulan Toronto merkezli şirketin 10 binden fazla çalışanı var.

YATIRIMLAR SANAYİDE
Türk şirketler arasında ABD'de en önemli sanayi yatırımını Borusan yaptı. Pennsylvania'daki fabrika 150 milyon dolarlık yatırımla faaliyet gösteriyor. ABD'deki en büyük satın alma ise Yıldız Holding'den geldi. Yıldız, 1898 yılında kurulan şeker devi DeMet's Candy'yi 221 milyon dolara bünyesine kattı. İkinci büyük satın almayı yapan Orhan Holding, Dana Corporation'un, 7 ülkedeki varlıklarını 70 milyon dolara bünyesine kattı.

BÜYÜKLER ÖNE ÇIKTI
Havelsan, uçuş simülasyonu firması Quantum3D'yi satın alırken, Eczacıbaşı- Monrol, Delaware eyaletinde kurulu Capintec'in tamamını devraldı. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç yat üreticisi Merrill-Stevens'ı alırken, Viaport iki alışveriş merkezini bünyesine kattı. Emlakta da Timur Gayrimenkul, Nef markasıyla Manhattan'da 210 milyon dolarlık yatırım değerine 60 katlı gökdelen yapacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.