Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Greenpeace Türkiye'den enerji (D)evrimi için yol haritası

2 Temmuz 2015 Perşembe::

Enerji [D]evrimi, Türkiye’nin büyüyen ekonomisinden dolayı enerji talebinin yüzde 35 oranında artmasını öngörüyor. Sunulan senaryoya göre bu talep, bir tane yeni kömürlü termik veya nükleer santrale ihtiyaç duyulmadan karşılanabiliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Greenpeace, Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılamak için kömür ve nükleere ihtiyacı olmadığını ortaya koyan yeni Enerji [D]evrimi raporunu açıkladı.

Avrupa Birliği Yenilenebilir Enerji Konseyi ve Greenpeace'in ortaklaşa hazırladığı ve Kemal Derviş’in önsözü ile sunulan rapor, Türkiye'nin 2023 yılına kadar yenilenebilir enerji üretimini yaklaşık iki katına çıkarabileceği bir yol haritası sunuyor.

Raporun anahtar bulguları şöyle;

Enerji [D]evrimi senaryosu benimsenirse 2023’te Türkiye’nin elektrik üretim maliyeti şu anki plandan daha ucuz olacak.

Enerji [D]evrimi, Türkiye’nin büyüyen ekonomisinden dolayı enerji talebinin %35 oranında artmasını öngörüyor. Sunulan senaryoya göre bu talep, bir tane yeni kömürlü termik veya nükleer santrale ihtiyaç duyulmadan karşılanabiliyor.

Türkiye gelecek 10 yılda (2025) yenilenebilir enerji üretimini iki katına, yani %51 oranına yükseltebilir.

40 binden fazla yeni iş imkanı

Türkiye’nin, dünya çapında hızlanan yenilenebilir enerji yatırım akımına katılmak için zamanının az kaldığını vurgulayan Greenpeace Uluslararası Yenilenebilir Enerji Kampanyası Direktörü Sven Teske şu yorumlarda bulunuyor: “Raporda 2023 hedefi ve 2050’ye giden yolda şu anda izlenilen yol ile Türkiye’nin gelişen dünyada liderlik edebilmek için izleyebileceği yol, maliyetler, yatırım tutarları, istihdam olanakları gibi çeşitli ekonomik göstergeler baz alınarak karşılaştırılıyor. Enerji [D]evrimi senaryosu izlenirse, referans senaryoya göre, 40 binden fazla yeni iş imkanı sağlanabilir. Kömürlü termik ve nükleer santrallerin yakıtları çoğunlukla yurtdışından gelirken, yenilenebilir enerji santralleri enerji bağımsızlığı sağlıyor. Türkiye, kirli ve tehlikeli enerji yatırımlarından vaz geçerek, temiz, daha güvenli ve bağımsız bir yol izleyebilir.”

10 yıldır fark oluşturuyor

Greenpeace’in geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği, Almanya, Çin ve Amerika için hazırladığı Enerji [D]evrimi Senaryosu, son 10 yılda yenilenebilir enerjilerin gelişimini analiz etmek konusunda Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) ve Dünya Bankası’ndan daha gerçekçi projeksiyonlar kaydetti. Bu kez Türkiye için hazırlanan rapor, şu an izlenen yolu referans senaryosu olarak ele alıyor ve Enerji [D]evrimi senaryosu olarak nitelendirilen önerileri aynı ekonomik etmenler, aynı GSYİH ve nüfus artık öngörüleri çerçevesinde karşılaştırıyor.

Enerji [D]evrimi senaryosunu sunan raporun tamamına ulaşmak ve Türkiye’nin enerji sorununda çözümün bir parçası olmak için http://imza.greenpeace. org/enerjidevrimi sayfası ziyaret edilebilir.

ÇİFTÇİ: Yenilenebilir enerji en doğru tercih

Greenpeace Akdeniz Finans Kampanyaları Sorumlusu İbrahim Çiftçi, “Türkiye’nin, kömürlü termik santrallere ve tehlikeli nükleer enerjiye ihtiyacı olmadığını bu rapor ile ispatlıyoruz. 2050 yılında öngörülen enerji talebini kayıpsız karşılayacak, enerji bağımsızlığını teşvik eden, yatırımcılara çevreyi kirletmeyen, sağlık sorunları oluşturmayan ve tehlike arz etmeyen temiz seçenekler sunan yeni bir yol planı hazırladık. Yenilenebilir enerji, Türkiye’nin büyüyen ekonomisinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için en doğru teknolojidir” yorumlarını yapıyor.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.