Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Kronik hastalıklarda oruç rehberi

20 Haziran 2015 Cumartesi::

Uzmanlar, vücudun bir aylık dinlenme dönemi olan ramazanda oruç tutmanın, sağlıklı insanlar üzerinde olumsuz etkisi bulunmadığını bildiriyor


Yazı Boyutu : A A A A

ZİYNETİ KOCABIYIK
Kan şekeri kontrol altında olan diyabetlilerin günde bir kez kan şekeri ölçümü yapmak koşuluyla oruç tutabileceklerini söyleyen Emsey Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Hamidi “Günde bir sefer insüline ihtiyaç duyan ya da hap kullanan Tip 2 diyabet hastaları ile gün içinde ağır kan şekeri düşüklüğü yaşamayan ve oruçlu olduğu dönemde diyabetle ilgili şikâyetleri artmayan hastalar, oruç tutabilir” dedi. Günde birkaç kez insülin yapan hastaların ise oruç tutmaması gerektiğini bildiren Dr. Hamidi, diyabetlilerin ramazanda beslenmelerine her zamankinden daha fazla önem göstermeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Diyabet hastaları şeker ve yağdan fakir, proteinden zengin beslenmelidir. Ayrıca beslenmelerinde yağsız yoğurt ve sebzeye ağırlık vermeli, idrar söktürücü özelliğinden dolayı çay ve kahveden uzak durmalıdır. Çay ve kahve yerine; ıhlamur, nane ve bitki çayları tercih edilebilir” dedi.
Kalp hastaları ilaçlarını aksatmasın
Ramazanda kalbi yoran durumun oruç tutmak değil, yanlış ve kötü beslenmek olduğunu belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Selçuk Görmez, oruç tutmak isteyen kalp hastalarının bu durumu doktorlarıyla birlikte değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Dr. Görmez, 16-17 saatlik açlık gerektiren oruç sonrasında iftarda mideye aniden yüklenmenin, aşırı tuzlu, yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler tüketmenin, iftar sonrasında ardı ardına sigara içmenin, riskli kişilerde kalp krizini ve ölüme yol açan ritim bozukluklarını tetikleyebileceğini belirterek, “Ayrıca oruç süresince vücudun sıvı, tuz ve hormon dengesinde ortaya çıkabilecek bozulmalar, kan basıncında aşırı düşme veya yükselme, böbrek fonksiyonlarında ve kan şekerindeki düzensizlikler, baygınlık, beyin kanaması, toplardamarlarda pıhtılaşma ve beyin damar tıkanıklıkları gibi daha pek çok soruna da yol açabilir. Bu nedenle kalp hastalarının ilaçlarını aksatmamaları ve beslenme düzenlerine dikkat etmeleri hayati önem taşıyor” dedi.


TANSİYON İLAÇLARI YENİDEN DÜZENLENMELİ
Prof. Dr. Ali Metin Esen, kalp hastalarında olduğu gibi hipertansiyon sorunu yaşayan kişilerin de oruç süresince çok dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyor. Hipertansiyona eşlik eden kalp ve böbrek hastalıkları gibi başka hastalıkları olan ve çok sayıda ilaçla tansiyonu kontrol altında tutulabilen hastaların oruç tutmamalarını tavsiye eden Prof. Dr. Ali Metin Esen, hipertansiyon hastalarının mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalarını öneriyor. Prof. Dr. Esen, “Özellikle uzun yaz günlerine denk ramazanda vücuttan su ve tuz kaybına neden olan diüretik (idrar söktürücü) ilaçların yerine başka tansiyon ilaçları tercih edilebilir. Tansiyon ilaçlarının kullanımının doktor tarafından düzenlenmesi ve doktor önerisi alınarak 24 saat etkili, günde tek doz alınan ilaçlar kullanılmalıdır. Hipertansif krizlerden korunmak için ise özellikle iftarda, tuzlu ve aşırı yağlı, sindirimi zor besinlerden uzak durulmalıdır” açıklamalarında bulunuyor.

ÖDEMLİ?KALP YETERSİZLİĞİ OLANLAR DİKKAT
Kalp yetersizliği belirtileri sebebiyle durumu stabil olmayan, kalbin fonksiyonel kapasitesi azalmış, vücudunda ödem bulunan ve çok sayıda ilaç kullanan hastaların oruç tutmalarının, kalp sağlığı açısından riskli olduğunu belirten Girişimsel Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen, “Özellikle sıvı ve mineral kaybına neden olan idrar söktürücü ilaç kullanan hastaların oruç tutmaları tehlike oluşturabilir. Hem kalp hem de böbrek yetersizliğine sahip hastaların uzun yaz günlerinde oruç tutmaları halinde hastalıklarının artma ihtimalinin çok yüksek olduğunu bilmeleri gereklidir” diyor.

STENT VE KALP PİLİ TAKILANLAR DEĞERLENDİRİLMELİ
Kalp pili takılmış hastaların oruç tutabileceğini söyleyen Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, son 1 yıl içinde stent takılmış hastaların ise ikili kan sulandırıcı kullanmak zorunda olmaları sebebiyle bu dönemde oruç tutmalarının doğru olmayacağını belirtti. Bilsel, “Ancak stent uygulaması ardından 1 yıl geçmiş ve şikâyetler kontrol altındaysa doktoruna danışarak oruç tutabilir. Kişide sadece kalp pili olması oruç tutmak için engel değildir. Ancak pil takılmış hastalarda diğer yandaş hastalıkların varlığı bu kişilerde oruç tutmaya engel olabilir” dedi.

Böbrekler için günde 2 litre su tüketin
Böbreklerin sıvı ve mineral dengesizliğinden en çabuk etkilenen organ olduğunu söyleyen Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Berber “Uzun süren susuzluk dönemleri, böbrek hastalığı zemini olan hastalarda problem oluşturabilir. Sağlıklı çalışan, fonksiyon kaybı olmayan böbrekler sıvı alımının azalmasına uyum sağlar ve 24 saat içinde alınan sıvı ile vücuttaki toksinleri rahatlıkla atabilir. Ancak fonksiyon kaybı olan böbrekler, aynı miktar toksini atabilmek için daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu durum gerçekleşmeyince hasta diyalize girecek duruma gelebilir. Kum döken, prostat hastalığı ya da küçük böbrek taşları olanlar rahatlıkla oruç tutabilirler” diye konuştu. Ramazanda böbrekleri korumak için sıvı tüketiminin azaltılmaması gerektiğini söyleyen Dr. Berber, “Doktor tarafından başka bir şey önerilmediyse günlük su tüketimi iftarla sahur arasında en az 2 litre olmalıdır. Bu miktar yine iftarla sahur arasında bölüştürülerek alınmalıdır” diye konuştu.

Kan sulandırıcı ilaç, beyin felcini önlüyor
Doç. Dr. Tuba Bilsel, kan sulandırıcı ilaç kullanan hastaların içinde bulundukları duruma göre değerlendirilmeleri gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Kişinin felç riskini azaltmak amacıyla geçici ya da sürekli kan sulandırıcı ilaç kullanması gerekiyorsa; kalp krizi veya akut koroner sendrom dediğimiz kalp damar hastalığı riskini önlemek için 1 yıl boyunca ikili kan sulandırıcı tedavi alması gerekiyorsa oruç tutması uygun değildir. Buna karşılık kronik kalp damar hastalığı olup da kontrol altında olan ve sadece koruyucu olarak düşük doz aspirin kullanması önerilen hastalar, doktor kontrolünden geçtikten sonra oruç tutabilirler” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.