Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

İşsizlik paketi!

3 Nisan 2015 Cuma::

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türk ekonomisinde can katacak "İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destek Paketi"ni açıkladı.


Yazı Boyutu : A A A A


Paket, yeni yatırımcıya daha fazla vergi indirimi, yüksek teknoloji yatırımlarına beşinci bölge desteği, KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması, İŞKUR'dan işgücü desteğine kadar düzenlemeleri içeren 11 maddeden oluşuyor. Pakete göre 120 bin kişi toplum yararına işlerde çalıştırılmak için işe alınacak. İstihdamın artırılması için, özel sektörde "işbaşı eğitim programı"nda katılacak kursiyerlere İŞKUR tarafından altı ay boyunca net asgari ücret ödenecek.

Başbakan Davutoğlu, "daha çok destek, daha çok yatırım, daha çok iş" sloganıyla açıklanan paketin, emeklilere sağlanan imkanlarla birlikte toplam 7.5 milyar dolarlık bir maliyet oluşturduğunu vurguladı. Emeklilere sağlanan imkanın 4.7 milyar TL, 120 bin istihdamın da 1 milyar TL'lik maliyeti olacağını kaydeden Davutoğlu, "Ekonomiyi canlandıran, istihdamı artıran, yatırımı teşvik eden boyutuyla vergilerde ortaya çıkacak artışla birlikte paket, zamanla ciddi bir gayri safi milli hasılaya da önemli katkılar sağlayacaktır" ifadesini kullandı.

"Biz hiç bir zaman bir seçim ekonomisi uygulamayı düşünmedik. Hiç bir zaman bütçe disiplininden fedakarlık etmedik" diyen Davutoğlu, bütün bu yaptıklarının bütçe mantığı içinde ve kaynakları sağlam bir şekilde oluşturulmuş bir çerçevede hazırlandığını kaydetti.

Maaş devletten
Özel sektörde 6 ay süreyle "İşbaşı Eğitim Programı"nda (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecek. İşverenin kursiyerler için yaptığı harcamalar, vergi matrahından düşürülecek. Eğitim sonrası kursiyeri işe alanlara; "imalat sektörü"nde 42 ay, "diğer sektörler"de 30 ay, SGK işveren primi İŞKUR tarafından ödenecek. 2015 Temmuz ayına kadar işbaşı eğitimine başlanırsa, ilave 6 ay daha desteklerden faydalanılabilecek.
Yatırımcıya vergi indirimi
Paketle, 2015-2016 dönemi yatırımlarında vergi indirimi artırıldı. Yatırımcıların yapacakları harcamaları için, bu yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde edecekleri kazançlarına daha yüksek vergi indirimi geliyor. İşte eski ve yeni oranlar: "Birinci bölge"de halen sıfır olan indirim oranı yüzde 50, "İkinci bölge"de yüzde 10 olan oran yüzde 55, "Üçüncü bölge"de yüzde 20 olan oran yüzde 60, "Dördüncü bölge"de yüzde 30 olan oran yüzde 65, "Beşinci bölge"de yüzde 50 olan oran yüzde 70, "Altıncı bölge"de yüzde 80 olan oran yine yüzde 80 indirimli uygulanacak.
Beşinci bölge ayarı
İleri teknoloji yatırımlar, öncelikli yatırımlar kapsamına alınıyor. Bu yatırımlara 5'inci bölge destekleri verilecek. Adıyaman, Aksaray, Çankırı, Giresun, Ordu, Sinop gibi illerin kapsamda olduğu 5'inci bölgede, belirlenen sektörlerde, 500 bin TL ve üzeri yatırımlar için "Bölgesel Teşvikler" veriliyor. Gümrük Vergisi muafiyetinden KDV istisnasına, vergi indirimlerinden yatırım tahsisine ve faiz desteğine kadar imkanlar sağlanıyor.
Hemen başlayan avantajlı
31 Aralık 2015'e kadar başlanılan yatırımlara daha yüksek oranda ve sürelerle destek verilecek. Bu kapsamda "bölgesel teşvik oranları" şöyle artırıldı: Birinci bölgede yüzde 10'dan 15'e, ikinci bölgede yüzde 15'ten yüzde 20'ye, üçüncü bölgede yüzde 20'den 25'e, dördüncü bölgede 25'ten 30'a, beşinci bölgede 30'dan 40'a, altıncı bölgede de 35'ten 50'ye çıktı. "Büyük ölçekli yatırımlar"da ise eski ve yeni oranlar şöyle: Birinci bölgede yüzde 20'den 25'e, ikinci bölgede yüzde 25'ten 30'a, üçüncü bölgede yüzde 30'dan 35'e, dördüncü bölgede yüzde 35'ten 40'a, beşinci bölgede yüzde 40'tan 50'ye, altıncı bölgede de yüzde 45'ten 60'a çıkarıldı.
Sigorta primi desteği
Sigorta primi işveren hissesi desteklerinde de süreler yükseliyor. Bu yılın sonuna kadar başlanılacak yatırımlar için daha önce 1'inci ve 2'nci bölgede destek verilmezken, artık birinci bölgede 2, ikinci bölgede de 3 yıl destek sağlanacak. Oran, üçüncü bölgede 3 yıldan 5 yıla, dördüncü bölgede 5 yıldan 6 yıla, beşinci bölgede 6 yıldan 7 yıla, altıncı bölgede de 7 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
Kredisiz işe vergi indirimi
"Nakdi sermaye artırımı" yapan şirketler için; artırılan sermayenin belli bir kısmı her yıl kurum kazancından indirilebilecek. Bu uygulamayla, şirketlerin borç yerine öz kaynak kullanımı özendiriliyor. Yeni şirket kurma ve halka arz da özendirilecek.
KKDF oranı sıfırlanıyor
Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) oranı yüzde 6'dan yüzde sıfıra indirilecek. Böylece sanayicinin girdi maliyetinin azaltıldığı için Ar-Ge ve tasarıma daha fazla destek sağlanacak. Ar-Ge ve tasarım personelinin daha esnek çalışmasına imkan sağlanacak.
20 milyara kadar garanti
Mecliste kabul edilen kanun ile Hazine kaynaklarından kredi garanti kurumlarına aktarılabilecek 1 milyar TL tutarındaki kaynak, 2 milyar TL'ye çıkarıldı. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla 20 milyar TL tutarına kadar Hazine kefaleti verilebilmesinin de önü açılmış oldu. Kapsama "imalatçı KOBİ'ler" ile "kadın girişimciler" eklendi.
Kadın ve KOBİ'nin kefili devlet
Mevcut durumda her bir KOBİ için 1,5 milyon TL ve her bir risk grubu için 2 milyon TL olan "kefalet" limiti; "imalat sektörü"nde faaliyet gösteren KOBİ'lerin yatırım kredileri için 2,5 milyon TL'ye, "her bir risk grubundaki imalatçı KOBİ'ler" için ise 3 milyon TL'ye çıkarıldı. Diğer KOBİ'ler için 8 yıl olan maksimum vade; imalatçı KOBİ'ler için 10 yıla çıkarıldı, diğer KOBİ'ler için yüzde 75 olan kefalet oranı imalatçı KOBİ'ler için yüzde 80'e yükseltildi. Kadın girişimcilerin finansmana erişimleri kolaylaştırıldı. Kadın girişimcilerin 100 bin TL'ye kadar ve 5 yıl vadeli kullanacakları krediler için Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 kefalet imkanı sağlanıyor.
Kalkınma Bankası devrede
TÜBİTAK tarafından başta "enerji", "ulaştırma" ve "sağlık" olmak üzere imalat sanayinde hazırlanan projeler, Türkiye Kalkınma Bankası vasıtasıyla desteklenecek. Fizibilite çalışmaları TÜBİTAK tarafından sonuçlandırılacak. Projenin finansmanında özel sektör öz kaynak kullanımı yüzde 20 olacak. Türkiye Kalkınma Bankası da yüzde 50'ye kadar uygun koşullu finansman desteği sağlayacak.
KOBİ'lere teminat kolaylığı
KOBİ'lerin finansmana erişiminin artırılması amacıyla, taşınırların teminat olarak kullanılmasının önündeki engeller kaldırılacak. Bunun için gerekli düzenlemeler yapılarak Meclise sevk edilecek.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.