Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Türkiye İslami finansta küresel merkez olacak

3 Nisan 2015 Cuma::

Mohamed Damak, “Büyüyen Türkiye'de İslami bankacılığa ilgi son dönemde artıyor. Türkiye, özellikle kendi bölgesindeki ihraçlarda öne çıkacak” dedi


Yazı Boyutu : A A A A

Son yıllarda küresel ölçekte hızla gelişen İslami finans sisteminde Türkiye'nin de büyük oyuncu olması bekleniyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) İslami Finans Direktörü ve Global Başkanı Mohamed Damak, küresel sukuk ihracının 2015'te yaklaşık 115 milyar dolar seviyesinde olmasını öngördüklerini, Türkiye'nin küresel sukuk ihracındaki payının ise yüzde 3 olduğunu belirtti. Damak, “Türkiye bu alanda büyüyor. Son yıllarda sadece devletin değil, aynı zamanda finansal kuruluşların da sukuk ihracı yaptığını gördük. İlerleyen zamanda Türkiye'de bazı şirketlerin de yatırımcı tabanını genişletmek amacıyla sukuk piyasasına başvurduğunu görebiliriz. Türkiye'de katılım bankacılığının payı yüzde 5. Fakat İslami bankacılığa olan ilgi de artıyor. Ziraat Bankası ve Halk Bankası'nın katılım bankaları kurması bekleniyor. Bu girişimler Türkiye'de İslami bankacılığı güçlendirilebilir. Türkiye'nin ekonomik büyümesi olumlu. Ekonomik büyümenin finansmanında İslami finansman enstrümanları da tamamlayıcı alternatif olarak kullanılabilir.” Dubai'nin bölgede sukuk ihracı konusunda önemli bir yer edindiğini belirten Damak; Türkiye'nin, bölgesinde TL cinsinden tahvil ihraçlarında öncü olabileceğini kaydetti.
S&P'nin ocak ayındaki araştırmasına göre, geçen yıl gerçekleşen tahvil ihracında yüzde 57'lik paya sahip Malezya'yı, yüzde 10'luk payla Suudi Arabistan ve yüzde 5 ile Birleşik Arap Emirlikleri takip etmişti. Sukuk ihraçlarında geçen yıl Endonezya yüzde 4, Türkiye yüzde 3, Katar yüzde 3, Bahreyn yüzde 2 paya sahip olmuştu.

RAKAMLARLA İSLAMİ FİNANS
- Dünyada 75 ülkede 700 İslami finans kuruluşu faaliyet gösteriyor, bunların toplam aktif büyüklüğü 2 trilyon doları buluyor. 2020 yılında 6.5 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.
- Türkiye'de katılım bankalarının aktif büyüklüğü 81.5 milyar TL'lik bir büyüklüğe ulaştı. Bugüne kadar reel sektöre kullandırdıkları kaynak, 60 milyar TL'yi buluyor.
- Türkiye'de katılım bankalarının finans sektörü içindeki payı yüzde 5 düzeyinde. 2023'te bunun yüzde 15 olması bekleniyor. Böylece Türkiye'nin küresel arenada da üst sıralara yükseleceği öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.