Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

İşte Ne Kadar Fedakarlık Yapmalıyız?

19 Şubat 2015 Perşembe::

Çalışanların genelde kendilerine sordukları en kilit sorulardan biridir. “İş hayatında ne kadar özverili olmalı?”. İşveren sizin çok özverili olmanızı ister. Zaman geçtikçe daha çok ister. Asıl sıkıntı tam burada başlar. Önce canla başla çalışıp, yöneticinin gözünde yerini sağlamlaştırmak için hiçbir şeye “yapamam, hayır, olmaz” demeyen (diyemeyen) çalışan yavaş yavaş şirkete aidiyet duygusu taşıyan, onu sahiplenen bir olgu içine çekilir. Bu olgu dozunda olduğu sürece çalışanı olumlu motive eden, ekip çalışmasına yönlendiren bir mekanizma haline dönüşür.

Yazı Boyutu : A A A A

Ancak bu nokta da dikkat edilmesi gereken şey şu: özverili çalışmak, çalışanın kendi hayatından çalan, hobilere zaman ayırtmayan, hatta uykuya ve temel ihtiyaçlara bile vakit bulamadığınız bir yaşam tarzına dönüşürse, işler o noktada can sıkıcı bir hal almaya başlar. Buradaki kırılma noktası şudur: çalışan önceleri bu durumu çok önemsemezse, kafa yormaz ve zamanla bu tempoya alışıp robotlaşırsa, bir süre sonra ani sinir patlamaları, depresyon ya da istifalar gündeme gelir. Sinir patlamaları genellikle yöneticiye veya çalışma arkadaşına karşı saygıyı aşan sözler olarak yansır. Kopuşu güçlendiren bu durum, depresyonla da birleşirse, sonuç istifa olur. İşte önemli olan o raddeye gelmeden fark etmek ve çözüm bulmaktır.

Peki, nasıl bir yol izlenmeli? Özverili olmanın dozu nasıl ayarlanmalıdır? Öncelikle bu çalışanın motivasyonu, tecrübesi, eli çabukluğu ve birazcık da sabrına bağlıdır. Sabırlı, azda olsa deneyimli bir çalışan nerede “hayır, ne yazık ki yapamam” ya da “şuan elimde bitirmem gereken daha acil bir proje var” demesi gerektiğini bilir. Bu açıklamalar olumsuz gibi gözükse de aslında uzun vadede daha ‘hayat kurtarıcı’ geri bildirimlerdir. Böylece yönetici çalışanın sınırlarını ve bu sınırlar içinde ne kadar verim alabileceğini anlar, bilir, ona göre davranır.

Siz sınırlarınızı karşı tarafa belli etmezseniz özel sektörde işler asla bitmeyecek ve size sonu gelmek bilmeyen yeni işler verilmeye devam edilecektir. Sürekli işlerinizin olması tabi ki kötü değildir. Ama sürekli işten işe ani geçişler, bir proje bitmeden diğerine başlamalar ve aşırı iş yükü sizin eksik, hatalı ve özensiz iş yapma olasılığınızı arttırır ve uzun vadede sizin kariyerinizi olumsuz etkiler.

Sonuç olarak; gereğinden fazla özverili olmanın size uzun vadede zarar verebileceğini, kendinize ve psikolojinize aşırı yüklenmenize ve stres altında hissetmenize neden olacağını, bu durumun ise sağlık sorunlarına kadar giden ciddi boyutları olduğunu bilmeli ve gerektiği yerde “hayır” kelimesini kullanmalısınız. İlk başlarda “hayır” demek zor olsa da zamanla profesyonelleşecek ve doğru zamanda doğru işler yapıyor hale geleceksiniz.
Yazar Burcu Mutlu

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.