Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Sigaradan sonra alınan kilonun zararı yok

14 Mart 2013 Perşembe::

Sigarayı bırakmak istemeyenlerin bir bahanesi daha çürütüldü. Araştırmaya göre sigarayı bıraktıktan sonra kilo alan insan diyabet hastası olsa bile kalp damar hastalığına yakalanma ve bundan ölme riskinde bir artış gözlemlenmiyor

Yazı Boyutu : A A A A

Sigarayı bırakmamanın en önemli bahanelerinden birisi de sonrasında kilo alma riski ve bu kilonun getireceği kalp damar hastalıkları. Oysa ABD'de yapılan bir araştırmada sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilonun kalp damar hastalıklarında bir artış riski getirmediği belirtildi.

Uzmanlar diyabet hastalığı olmayıp da sigarayı bırakan insanlarda kalp krizi riskinin azaldığını ifade ereken ayrıca felç ve kalp damar hastalıklarından ölme riskinin de yüzde 50 düştüğü ifade edildi. Sigarayı bıraktıktan sonra alınan kilolar da bu düşen bu riski değiştirmedi. Diyabet olan insanların da kaç kilo almış oluş olsa bile aynı oranda riskin düştüğüne işaret edildi.

Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan araştırmada sigara sonrası alınan kilonun, kişi diyabetli olsun olmasın herhangi bir kalp damar hastalıklarında artış olduğu görülmedi. Lozan Üniversitesi'nden Carole Clair ve meslektaşlarına göre son çalışmada diyabet hastası olup da sigarayı bırakan insanda kalp krizi, felç ve halp damar hastalıklarından ölme riski yüzde 50 düştüğü gözlemlendi.

Araştırmada 3251 insanın 1984 ile 2011 arası verileri toplanıp analiz edildi. Çalışmaya başlandığında katılımcıların hiçbirinde hastalık yoktu. Katılımcılar her dört yılda bir fiziksel testten geçti. Her ziyarette onların sigara alışkanlığı olup olmadığı kaydı tutuldu, vücut kütle endeksi, kolesterol ve kan şekeri ölçümleri yapıldı. Sigara içip içmediklerine göre kategoriye ayrıldılar.

Tiryakiler, sigara içmeyenler ve uzun süre önce bırakanlarda her dört yıllık ziyaretlerinde yarım ya da bir kilo aldıkları not edildi. Dört yıl önce sigarayı bırakan katılımcıların ise 2.5 ila 4.5 kilo aldığı tespit edildi.

Sigarayı bırakan diyabet hastalarında ise 3 kilo aldıkları gözlemlendi. Sigara içmeyenler 1.5 kilo alırken uzun süre önce bırakanlar ve halihazırda içenlerin yarım kilo aldıkları tespit edildi.

Katılımcıların 25 yıllık izlenmesinde 631 kalp damar hastalığına rastlandı. Bunların dışında 337 kalp kirizi ve 147 felç olayına rastlandı.

Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr. James Meigs "Şu konuda bir soru işaret yok; sigarayı bırakmanın diyabetli olsun olmasın kalp damar hastalıkları açısından olumlu etkisinin olduğunu söyleybiliriz. Tabii hafif kilo alsalar bile" dedi.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.