Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Fırsatları dağıttı, başarıyı yakaladı

1 Mart 2013 Cuma::

Başarıyı fırsat eşitliğine yaptığı katkı ile yakaladı. Tek dersli köy okulunda öğrenciyken bilgiye ulaşmanın gücünü keşfetti. Bilgiden aldığı güçle önce kendi hayatını değiştirdi sonra da milyonlarca kişi için umut olan dev bir platform yaptı. İşte Udemy’nin kurucusu Eren Bali’nin başarı öyküsü...

Yazı Boyutu : A A A A

TEK DERSLİ KÖY OKULUNDAN
SİLİKON VADİSİ’NDE ZİRVEYE

Udemy kurucusu Eren Bali çocukken yaşadığı imkânsızlıklardan yola çıktı, milyonlarca insana online eğitim veren, ders verenlere gelir kapısı açan dev bir platform yarattı. 2 yıl geçmeden şirketin değeri 100 milyon doları yakaladı

Yıl 2012. Dijital dünyayı içselleştirdiğimizi düşünüyoruz. Ancak bizler nesil olarak geçiş döneminin içinde fazla kaldığımız için internetin hayatımıza kattıklarını kimi zaman idrak edemeyebiliyoruz. “Ufkumuzu yeterince açamadığımızı” gösteren ilham verici örneklere şaşırmamız da bundandır.
Kahramanımızın adı Eren Bali. Henüz 28 yaşında. Malatya’da doğdu. Tek dersliği bulunan bir köy okulunda okudu. Bali, bugün dünyanın önde gelen fon şirketlerinden toplamda 16 milyon dolar yatırım alan bir internet şirketinin kurucu CEO’su. Çünkü bir tutam fırsat eşitliği için bazen çevirmeli ağ bağlantısı bile yeterli olabiliyor.

Henüz duymayanlar da duyacaktır. Kısaca anlatayım: Eren Bali’nin Silikon Vadisi’nde kurduğu “Udemy”, internet üzerinden her türlü dersin verilebildiği bir platform.

Mark Zuckerberg de ders veriyor!
Udemy’yi benzerlerinden ayıran en önemli özellik ise bilgi ve birikimini paylaşmak isteyen herkese açık olması. Sitede Mark Zuckerberg ve Marissa Mayer gibi isimler de ders verebiliyor, sokaktaki Mr. ve Mrs Brown da. Siz de isterseniz siteye kayıt olup yaptığı bir kursu 500 bin kayıtlı Udemy kullanıcısı ile paylaşabilirsiniz.

Kayıtlı eğitmenlerin yüzde 60’ı Udemy tarafından onaylanmış durumda. 5 binin üzerindeki onaylı ders, arama sonuçlarında kullanıcıların karşısına çıkıyor. Derslerin konularında da bir sınır yok. Web tasarımından, yogaya, fotoğrafçılıktan spora kadar hemen her konuyu sitede bulmak mümkün.

Öğretmenleri zengin ediyor
Sitedeki derslerin dörtte üçü ücretsiz, diğerlerinin fiyatı ise 12 ile 399 dolar arasında değişiyor. Udemy bu paranın yüzde 30’unu kendine saklayıp, kalanı eğitmenlere bırakıyor.

Öğretmen maaşı deyip geçmeyin, Udemy gerçek hayata kıyasla çok daha adaletli. Yıllık gelir olarak altı haneli rakamlara ulaşan eğitmenler mevcut, ayrıca ders verenlerin dörtte biri de Udemy’den 10 bin doların üzerinde gelir elde etmeyi başarıyor. Bu gelirde eğitmenin kişisel network’ü, öğrencilerin yorumları ve konuya olan genel talep (Excel, Python gibi teknik konular daha çok para kazandırıyor) gibi bir çok faktör etkili oluyor. Udemy’nin kullanıcı sayısının yanı sıra gelirleri de sürekli yükselişte. 2012’nin gelirleri önceki yılı 5’e katlamış durumda.

‘Bir gün annemler internet aldı...’
Hayatta hiç şaşmayacağına inandığım iki kural var: “Gol atamayana atarlar” ve “Para parayı çeker.”

Udemy’nin önceki gün 12 milyon dolar yatırım daha almasını ikinci kural ile açıklamak mümkün. Bali bu harika gelişmeyi şirketin resmi blogunda kullanıcı ve çalışanlarıyla paylaşırken kendi çocukluk hikayesini de buna ekledi:
“Türkiye’de küçük bir köyde dünyaya geldim. İlkokulum, bir öğretmenin 5 ayrı sınıfın öğrencilerine aynı anda eğitim vermek için elinden geleni yaptığı tek odalı bir okuldu. Bu da genelde kitaplarımızdan kendi başımıza öğrenmeye çalışmamız anlamına geliyordu. Çocukken matematik ve bilim konusunda ilgili ve yetenekliydim, ancak bu yeteneklerimi geliştirmek için çok az imkânım vardı.
Bir gün annemler, iki kız kardeşim ve benim için bilgisayar ve birkaç aylığına internet bağlantısı satın aldı. O zamanlar bunun hayatlarımızı ne kadar değiştireceği hakkında hiçbir fikrimiz yoktu. Ancak interneti kullanmaya başlayınca, öğrenmek için yeni bir yol bulduğumu anlamıştım...”
Sonrasında Eren Bali online kaynaklar ile çalışarak matematik olimpiyatlarını kazandı. Düzensiz matematik forumları bile onun için büyük bir fark yapabilmişti. Malatya Fen Lisesi ve ODTÜ gibi okullardan mezun oldu. ODTÜ’de tanıştığı arkadaşı Oktay Çağlar ile de ileriki yıllarda Udemy’yi kuracaktı.

Türkiye’de pek anlaşılamadı!
“Eğitime demokrasi getireceğiz” mottosuyla harekete geçen ikili, Udemy’ye dönüşecek olan sistemi 6 yıl önce Türkiye’de açtı. Amaçları bilgiyi, “Malatya’daki imkânları sınırlı çocuk” ile buluşturmaktı. Projeleri Türkiye’de başarısız oldu.

Pes etmediler, teknolojinin kalbi San Francisco’ya taşındılar. ABD’de 50’den fazla yatırımcı ile görüştüler. Tamamı onları reddetti. Yine de 2010 yılının başında siteyi açmaya karar verdiler. Kullanıcı sayısı organik olarak artınca küçük küçük de olsa yatırım almaya başladılar ve bugün gelinen noktanın ilk ipuçlarını gördüler.

Eren Bali ve Udemy’nin hikayesi bitmekten çok uzak, hatta henüz yeni filizleniyor diyebiliriz. Ancak Malatya’dan başlayan bu öykünün, Udemy’de bile bulunmayan birçok dersi içinde barındırdığını söylemek gerek.

16 milyon doları nasıl topladı?

ABD’de Youtube, Google, Apple gibi milyar dolarlık dev şirketlerin kurucuları, fonlardan sağladıkları yatırımlarla hızlı büyümeyi yakaladılar. Fonlar bu yatırımı yaparak gelecek gördükleri şirketlerden hisse alıyorlar ama operasyonu kurucu isimlere bırakıyorlar. Udemy de bu yolda ilk fonunu 1 milyon dolarla Ağustos 2010’da aldı, ardından Aralık 2012’de 2 milyon daha kaynak sağladı. Şirket cuma günü 12 milyon dolar daha fon aldı. En büyük yatırım Insight Venture Partners’tan gelirken,önceki yatırımcılar Lightbank, MHS Capital ve Learn Capital üçlüsüne işaret ediyor. Udemy’nin aldığı yatırımlarla toplam değerinin 100 milyon doları aştığı tahmin ediliyor.

Yazar: Patrick Özdemiroğlu
Kaynak: www.milliyet.com.tr
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.