Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

Kültür, şirketi rezil de yapar, vezir de

15 Şubat 2013 Cuma::

Şirket hedefleriyle uyuşmayan bir kültür, şirketiniz yok edeceği gibi, şirket hedeflerine sıkı sıkı bağlı bir kültür de sizi pazar lideri yapar.

Yazı Boyutu : A A A A

irket kültürü, yönetim katında anlaşılmaz… Bir şirketin kültürünü en iyi anlama yolu, şirket personelinin sohbet ettiği kafede biraz vakit geçirmek veya otoparktaki konuşmalara kulak kabartmakta mümkündür.

Personelinizi dinleyin.
Size hizmet sunanları dinleyin.
Müşterilerinizi dinleyin.
Dikkatinizi şirketiniz hakkında neler söylenip, neler yazıldığına verin.
İşte bunların toplamı, size şirketinizin gerçekte oluşmuş olan kültürünü gösterecektir.
Herkes, ait olmaya bayılır…

Bir ortağa, bir aileye, bir gruba veya bir şirkete…

İnsan doğduğu andan itibaren bir grubun içinde yer almak, onun bir parçası olmak, o gruba ait olduğunu bilmek ister. Bu istek, ait olduğu grubu sahiplenmeyi, grubun yönü ve kararları konusunda söz sahibi olmayı taşımaktadır içinde. İnsanın doğasında vardır ait olma/sahiplenme gereksinimi. Bu gereksinimi önce aile, sonra arkadaşlar ve okul, daha sonra da iş üzerinden karşılamayı amaçlarız hemen hepimiz. Bu duygunun, insanın içinde bulunduğu gruba olan bağlılığı ile doğrudan bir ilişkisi vardır. İçinde bulunduğu gruba ait olduğunu hissetmeyen, grubun kurallarını, tarzını, amaçlarını sahiplenmeyen insanın, oradaki varlığının geleceği tehlike altında demektir. Bu olgunun iş dünyasına, çalışma yaşamına ciddi yansımaları olmakta insana dair her özelliğin olduğu üzere. Çalışanların, kendilerini şirketlerine, işyerlerine, iş arkadaşlarına bağlı hissedip hissetmemesi, çalışmanın sürekliliğini ve verimliliğini etkilemektedir çok güçlü bir biçimde.

İnsanları bir arada tutan, onları aynı grubun üyeleri haline getiren şey, ortak özellikleri, geçmişleri, olaylar karşısında sergiledikleri davranışların benzerlikleridir. Sosyoloji bilimi bu durumu "kültür" kavramıyla tanımlamakta, kültürün amaç birliği, tehdit algılaması, birliktelik bilinci konusundaki etkisi kabul edilmektedir. Ailelerin, okulların, toplumların olduğu gibi şirketlerin de bir kültürü vardır elbette. Köklü ve sağlam bir kültüre sahip olan şirketler, kabul edilirlik, müşteri ve çalışan memnuniyeti konusunda önemli avantajlara sahiptir.

Dünya'daki hızlı değişim, her alanda olduğu üzere, rekabet konusunda da yenilenmeyi, yeni çalışmalar yürütmeyi kaçınılmaz kılmakta. Şirketlerin varlıklarını sürdürebilmeleri, pazarda bir yer edinebilmeleri; kendilerine ait bir takım özellikler geliştirmeleri, gerek müşterilerine, gerek çalışanlarına farklılık hissi verebilmeleri ile mümkün olabilmekte. Herhangi bir alanda faaliyet gösteren bir şirketin, kalite, fiyat, hız, esneklik, çeşitlilik, özgünlük benzeri kavramlardan bir veya birkaçı üstünde çalışması, muhataplarına bu noktalarda özel bazı ayrıcalıkları garanti ediyor olması gerekmekte. Tam da burada, şirket kültürünün oluşturulması, geliştirilmesi, bu kültürün tüm çalışanlarca paylaşılması konusundaki çalışmalar önem kazanmakta.

Şirketlerin gösterdikleri kültür özellikleri anlamında iki temel yaklaşımdan söz etmek mümkün. Bunlardan birincisi, şirket çalışanlarının samimiyet, paylaşım konusunda aralarında yakın bir iletişimin kurulduğu, arkadaşlığa dayalı şirket kültürleridir. İkinci yaklaşım ise, iş ortak paydasında buluşulan, iş akışının merkez kabul edildiği dayanışma kültürü olarak açıklanabilir. Her iki yaklaşımın da kendi içinde bir takım avantajları ve dez avantajları var doğal olarak.

Arkadaşlık kültürünü benimseyen şirketler, kendilerini bir anlamda büyük bir aile olarak tanımlamakta, çalışanlarının paylaşımlarına, samimiyetlerine önem vermektedir. Böylesi bir yaklaşımda, hiyerarşik ayrımların çok büyük ağırlığı olmayacak, çalışanların birlikte daha iyiyi yapma arzuları ön plana çıkacaktır. Arkadaşlık temelinde yapılanan bir organizasyonda işe yeni başlayan bir çalışanın, ortama uyum süresi kısalabilecek, kendini bulunduğu ortamın bir parçası olarak görmesi kolaylaşacaktır. Şirketler, çalışanlarının arasındaki ilişkilerin yerleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla farklı etkinlikler düzenleyebilmektedirler. Spor ve eğlence aktiviteleri, şirket yemek ve gezileri, satranç, bowling benzeri turnuvalar düzenlenmesi, çalışanlarının aralarındaki iletişimi güçlendirdiği gibi, çalışanın şirkete ve işine bağlılığını da sağlamlaştıracaktır. Arkadaşlığa dayalı çalışma ortamlarında, oluşan sorunların birlikte çözümlenmesi, çalışma arkadaşının yaşadığı problemlerin çözümüne katkı sağlanması sıkça karşılaşılabilecek çalışan davranışlarıdır. Bu modelde karşılaşılabilecek en temel sorun, arkadaşlığın işin önüne geçmesi, arkadaşlık ilişkilerinin işin gereklerinin yapılmasını aksatması olarak değerlendirilmektedir. Çalışanların arkadaşlık ilişkileri nedeniyle, işin gereklerini yapmamaları bu organizasyonlarda görülebilen bir durumdur. Özel problem veya programların işi aksatması da, azımsanamayacak bir biçimde görülmekte bu kültüre sahip şirketlerde.

Şirketleri beslenen ikinci yaklaşım: 'Dayanışma Kültürü'

Şirketlerde ağırlıklı olarak desteklenen ve beslenen ikinci yaklaşım, dayanışma kültürüdür. Çalışanların aralarında güçlü bir dayanışma kültürünün oluşturulması, amaç birliğinin güçlü bir biçimde yerleştirilmesi, ortak tehdit algısı ve önlem geliştirilmesi, bu kültürün en temel destek noktalarıdır. Dayanışma kültürüne sahip bir şirkette, çalışanların ilişkileri iş ortak paydasında kurulmakta olacağından, kendilerinden çok sıcak ve samimi bir ilişki içinde olmaları beklenmez. İş akışının sağlıklı bir biçimde sürdürülebilir olması, bu kültürün en temel amacı olarak ortaya çıkmaktadır. Çalışanların hiyerarşiye önem verdikleri, rekabet olgusunun daha güçlü hissedildiği, rakipler konusunda algılamanın daha güçlü olduğu bir yapı kurulmasına dayalıdır bu organizasyon şekli. Dayanışma kültürü temelinde kurgulanan bir şirket organizasyonunda, duygusallık kendisine pek fazla yer bulamayacak, kurallar ve yapılması gerekenler ön planda olacaktır.

Bu kapsamdaki şirketlerin çalışanlarının şirketlerine bağlılıkları, taleplerinin karşılanması ile orantılı bir seyir izlemektedir. Duygusal bir yaklaşım olmadığından, dayanışma kültürünün fertlerinin şirketlerinden kopmaları arkadaşlığa dayalı organizasyonlardan görece daha kolay olabilmektedir.

Çalışanlar, kendilerini şirket dışında hissetmeleri hayal kırıklığı oluşturur

Şirketler, müşteri memnuniyeti, ürün kalitesi, fiyat politikası, hizmet çeşitliliği benzeri pek çok alanda olduğu üzere, çalışan memnuniyeti alanında da çaba sarf etmeye, yenilikler yapmaya zorlanmakta rekabet olgusunun güçlenmesine paralel olarak. Çalışanların şirketlerine bağlılığını sağlayabilmek, yalnız ücret açısından tatmin edilmeleri ile mümkün olamamakta günümüzde. Onlara farklı olduklarını hissettirmek, çalıştıkları şirketin kendilerine bir değer verdiğini bilmelerini sağlamak gerekmekte güçlü bir biçimde. Bu anlamda, şirket çalışanlarının gelişmelerinin sağlanması, şirket içi kariyer olanaklarının sunulması, önemli bir enstrüman olarak kullanılmakta. Herhangi bir şirkette çalışmaya başladığında, zaman içerisinde kariyerine orada devam edebileceğini, daha üst düzey görevlere o şirkette ulaşabileceğini bilen bir çalışanın, şirketine bağlılığının güçlendirilmesi, uzun süreli bir çalışma yürütülmesinin sağlanması daha kolay olmakta. Eğitim çalışmalarına önem verilmesi, sosyal faaliyetler geliştirilmesi, çalışanın kendisini özel hissetmesini sağlayacak çalışmalar yapılması benzeri çok sayıda yöntem ve faaliyetten söz etmek mümkün, bir şirketin kültür özellikleri konusunda. Bütün bunların sonunda amaç, şirketin gerek müşterilerine, gerekse çalışanlarına salt o şirkete özel bir farklılığı yaşatmak, bu şirketle çalışmanın getirdiği farklılıkları hissetmelerini sağlamaktır. Kendisini çalıştığı şirkete ait hisseden bir çalışan gibi, böylesi bir şirketin müşterisi de olayı sahiplenecek, olası problemler konusunda problem çıkaran değil, çözüme katkı sağlayan tarafta yer alacaktır.

Şirketinizin kültürü, yukarıda bahsettiklerimizin hangisi olursa olsun, dikkat etmeniz gereken, şirketinizin kültürünün sizin stratejik hedeflerinizle uyuşup uyuşmadığıdır. Öyle bir şirket kültürü düşünün ki, şirketi yok edebilir, şirket hedefleriyle çok iyi uyuşan bir kültür de şirketi pazar lideri yapabilir.

Hedeflerle uyuşan bir şirket kültürü için:

Şirketinizin kültürü içerisindeki iyi şeyleri belirleyen, şirket hedeflerine uymayanları düzelten bir aksiyon planı hazırlayın.

Şirket politikalarında ve uygulamalarını geliştirecek konularda kafa yorun

İstediğinize ve hedefinize uygun davranış ve uygulama kalıpları geliştirmeye çalışın

Bu yeni şirket kültürü oluşumu konusunda tüm personelinizle iletişim kurum

Yeni şirket kültürünüzü müşterilerinize ve iletişimde bulunduğunuz kurum ve kişilere anlatın
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.