Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Hedefine koşan yorulmaz

13 Şubat 2013 Çarşamba::

Hayat karmaşasında bazen kaybolmuş gibi hissederiz. Çünkü günlük işlerimizi yaparken ’neden’ yaptığımızı unuturuz. Birçok insan yaşamına hedef koymadan devam eder. Hedefi olmayanların ise motivasyon ve güven kaybı yaşar...

Yazı Boyutu : A A A A

NE İSTİYORUZ?

Hep denedin, hep yenildin, olsun. Gene dene, gene yenil, daha iyi yenil. S. Beckett

Bazen kendimizi kaybolmuş gibi hissederiz. Çünkü günlük işlerimizi yaparken ’neden’ yaptığımızı unuturuz. Birçok insan yaşamına hedef koymadan devam eder. Oysa hedefleri olanlar, kendilerini tanımlamak için bir ölçü oluşturmuştur. Hedef konulamadığı ya da konulan hedefler unutulduğunda, önce zaman kaybı başlar. Sonra kişiler benlik saygılarını, özgüvenlerini yitirir ve vazgeçerler. Hedeften vazgeçmek, kendine güven kaybını derinleştirir. "Ne yapmak istiyorum? Hedefe ulaşmak için gerekli donanıma sahip miyim? Hedefe ulaştığımı nasıl anlayacağım?" sorularını sormanız gerekir. Sorulara gerçekçi yanıtlar da bulunmalı. Bu yanıtlardan en zoru, "Ne yapmak istiyorum?"un yanıtıdır. Bu da genellikle çok küçük yaşlarda istenir. Hepimizin "Büyüdüğünde ne olacaksın?" sorusu için bir yanıtımız vardır. Sonra "Hayat işte, akıp gidiyor," diyenler çoğalır. Oysa yaşamımızın her anında bir sonrası için hedefler koymak mümkün. sHedefimizi, ne yapmak istediğimizi belirlemek, yaşamımızı kontrol etmemizi sağlar. Dikkatimizi vermemiz, zamanı iyi değerlendirmemiz, tutarlı davranmamız başarıya götürür. Çünkü hedefi belirlemek, isteklerimizi ulaşılabilir hale getirir. Hayat gerçekten akıp gidiyor. Bu akış içinde, bazen başkalarının hedeflerini kendi hedefiniz sanarak onların peşinden gidersiniz. Bazen hiç hedeflemeden, elde ettiklerinizle ulaşmak istediklerinize vardığınızı görürsünüz. Çoğu zaman ise birçok hedefiniz olduğunu düşünür ve hiçbirine ulaşamadığınız için kendinize kızarak zaman geçirirsiniz. Oysa hedeflerinize varmak için yapabileceğiniz basit değişimler, sizi hedefe ulaştırabilir. Örneğin hedefe ulaşacağınız yolu bölebilirsiniz.

Başlangıç noktasından hedefe baktığınızda çok uzak görünebilir. Bu nedenle adımları belirlemeli, her adımı geçtikten sonra hedefe yaklaşmış ve başarmış olmanın güvenini yaşamalısınız. Her küçük hedefe ulaştıkça çıtayı yükseltmek, yeniden başarabilecğiniz güveniyle sonrası için motivasyon sağlaacaktır. Çok şeyi kısa zamanda yapmak değil, uygun zamanda, yeterli ve doğru yapmak önemlidir. Artık yapacağı bir şeyi kalmadığını düşünen kişi için yaşamı anlamlandırmak zorlaşacaktır. Emeklilik sonrası için planları olmayan kişilerin daha çabuk hastalandıkları, depresyona girdikleri, hatta yaşamalarının daha kısa sürdüğü söylenmektedir.

BAŞARI, HEDEF DEĞİL

Hedefe ulaşmak için zaman yönetimi önemlidir. Ne zaman olacağını ya da ne kadar zaman alacağını bilemediğimiz hedeflerimiz olabilir. Ama belirsizliğe bile sınır getirebiliriz. Hedeflerimizin kademelerini belirledikten sonra, o kademeye ulaşmak için gereken gerçekçi zamanı belirlemek uygun olur. Başarı bir hedef değildir. Başarı aslında bir sonuçtur. Başarılı bir sonuç, mutluluk ve gurur verir. Başarı kazanan kişi, yeni hedefler koyabilir. Bunu yapabilmesi için; başarının bir önce koyduğu hedefe ulaştığında gelmesi gerekir. Yapılması gerekenlerin ertelenmesi, verimi düşürür. Erteleme tembellikten farklıdır. İş yapmayı, bunu istemeye rağmen yapamamak olarak tanımlanabilir. Erteleme, nedeni ne olursa olsun, kişide huzursuzluk yapar umutsuzluğa sürükler. Bazı kişiler için hedefe asla ulaşamayacağını düşünmek, daha çok ertelemeye neden olur. Bazıları ise ertelemeye karşın, hedefe ulaşabileceklerine inanır. Oysa her iki durumda da hedefe ulaşılamaz ve sorun çıkar. Yapabilmek için yollar var; bir daha denemek için nedenler de hazır. Yeter ki ne yapmak isteğinizi bilin.

Yazar: Prof. Dr. Bengi Semerci
Kaynak: www.sabah.com.tr
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.