Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

80 şirket 45 bin kişi arıyor

20 Ocak 2013 Pazar::

İşsizlik artık sadece gelişmekte olan, az gelişmiş ülkelerin sorunu değil. 2008 yılından bu yana gelişmiş ülkelerin de birincil sorunu. Çünkü daha önce genel olarak yüzde 5’ler düzeyini pek geçmeyen gelişmiş sanayi toplumlarındaki işsizlik, artık bu ülkelerde de çift haneli rakamlardan aşağıya bir türlü indirilemiyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Euro bölgesi ülkelerinde işsizlik ortalaması bugün yüzde 11.7’yi bulurken, Fransa’daki 10.3’lük işsizlik oranı, ülkenin son 14 yıllık istatistiklerinde zirve anlamı taşıyor. İspanya, Yunanistan, İtalya gibi ülkelerde ise durumdaha da ciddi boyuta geldi. İspanya’da yüzde 25, Yunanistan’da yüzde 26’lık işsizlik oranlarıyla boğuşuyor. Portekiz, İspanya, İtalya ve Yunanistan’da yaşları 15 ile 35 arasında olan genç nüfusun işsizlik oranı ise yüzde 35’lere kadar yükselmiş durumda. Bu tabloyu yakın zamanda değiştirecek ekonomik dönüşüm hareketlerine ilişkin sinyaller ise henüz ortada gözükmüyor.
Türkiye’nin işsizlik parametreleri ise görece daha iyi. Son 10 yıla baktığımızda özellikle 2008 yılında ortaya çıkan “Global Ekonomik Kriz”in etkileriyle işsizlik 2009 yılında büyük tırmanışa geçti. Nisan 2009 yılında yüzde 14.8’lik oranı ile zirve yapan işsizlik oranı o tarihten bu yana istikrarlı bir şekilde düşüşte ve bugün yüzde 8.8 civarında bulunuyor.
Yine 14-35 yaş arası genç nüfusun işgücüne katılım oranı Avrupa’nın birçok ülkesinde yüzde 30’lar civarındayken Türkiye’de bu oran TÜİK kaynaklarına göre (Ağustos 2012) yüzde 17.2 oranında bulunuyor. 

ÖZEL SEKTÖR İYİMSER
İşsizlikle ilgili görece iyi olan Türkiye’nin bu verileri yine de rehavet getirmeyecek kadar bıçak sırtı bir duruma işaret ediyor. Çünkü Türkiye sözünü ettiğimiz bu Avrupa ülkelerinin hepsinden çok daha genç bir nüfusa ve her yıl işgücüne yeni katılan büyük bir işgücüne sahip. Yılda ortalama 650-700 bin kişinin katıldığı bu işgücüne yeni alanlar açmak da hiç kolay değil.

2013 yılında istihdam konusunda nasıl bir gelişme olur? Küresel durgunluğun aşılamadığı, resesyon ihtimalinin konuşulduğu bir ortamda bir de siyasi risklerle karşı karşıyayız. Suriye, İran ve Irak’ta yaşananlar hem ekonomik, hem de siyasi anlamda 2013’e umutla bakılmasını zorluyor.

Ancak reel sektör bu konuda daha iyimser.Özellikle finans, perakende, eticaret, yeme-içme, teknoloji, sağlık gibi sektörlerdeki şirketlerin yeni yatırımlarla birlikte işsizlere iş kapısı da açması bekleniyor. Ekonomist’in başta özel sektörün emek yoğun sektörleri olmak üzere birçok sektörü kapsayan araştırmasından çıkan sonuçlar da bunu gösteriyor. Yaptığımız araştırma ile ulaştığımız 80 büyük şirketin gelecek yıla ilişkin istihdam verileri bunu açıkça gösteriyor. Sağlıktan gıdaya, finanstan perakendeye, tekstilden otomotive kadar birçok sektörü kapsayan bu şirketlerin 2013 yılında kesin olarak oluşturacakları istihdam da 45bini geçiyor. 

HANGİ SEKTÖRLER ÖNE ÇIKAR?
Şirketlerin İK direktörleri ve İK danışmanlarından aldığımız bilgiye göre, 2012 bir önceki yıla göre biraz daha yavaşlamış olsa da yine de hemen hemen her sektördeki büyümenin etkilerinin işe alımlarda da görüldüğü bir yıl oldu. Özellikle üst düzey pozisyonlarda hareket çok fazlaydı. Farklı sektörlerden şirketlerin Türkiye’de ofis açmaları, özel sermaye fonlarının yatırım yaptığı şirketlerden gelen talepler bu hareketin en önemli kaynağı oldu.

Sektörel olarak bakıldığında ise özellikle bilişim sektöründe üst yönetimde yeni atamalara şahit olduk ki, yeni yöneticilerin büyük oranda kadın olması dikkat çekiciydi.Genel olarak tüm pozisyonlar için bakıldığında ise işe alımlarda en hareketli sektörlerin perakende, inşaat, bilişim, telekom, e- ticaret ve bankacılık olduğu görüldü. İK danışmanlarının beklentisi 2013 yılında 2012’ye göre işe alımların daha fazla olacağı yönünde. Bu beklentide olan danışmanlardan Grant Thornton Türkiye Başkanı AykutHalit sağlık, eğitim, bilgi teknolojileri ve perakende sektörlerinde işe alım konusunda hareket beklediğini söylüyor. 

YÖNETİCİ TALEBİ ARTACAK
Bankacılık, bilişim, telekom, inşaat, perakende sektörlerinin bu yıl da işe alım konusunda hareketli sektörler arasında yer alacağını anlatan Fortune Kariyer Yönetici Ortağı Ayşen Arıduru ise “2013 de ülkemizdeki farklı şehirlerde yönetici pozisyonları artacaktır. Ayrıca Bakü, Kazakistan, Katar, Irak, Rusya,Hindistan ve Çin’de ihtiyaçlar artacaktır diye tahmin ediyorum” şeklinde konuşuyor.

2012 yılında en çok çalıştıkları pozisyonların başında ‘ülke müdürü’ pozisyonunun yer aldığını söyleyen MY Executive YöneticiOrtağıMüge Yalçın, iç denetim başkanı, BT direktörü, kalitemüdürü gibi pozisyonlar için sıklıkla talep aldıklarını belirtiyor. Yalçın, “Türk şirketleri yurt dışında satın almalar veya yeni yatırımlarla büyümeyebaşlayacak. Bu şirketler bünyelerine donanımlı, çok uluslu şirket tecrübesine sahip yöneticileri katmak ihtiyacı duyuyorlar. Hemyurt içindeki pozisyonlarda hemde yurt dışındaki ofislerin başında görevlendirmek için” diye konuşuyor. 

YABANCILAR İŞ ARAYACAK
Yeni dönemde global firmaların Türkiye’ye yurt dışından yönetici atamalarının daha sık görüleceğine vurgu yapılıyor. Önümüzdeki günlerde de Amerika ve Avrupa’da bazı ülkelerin yaşamakta olduğu ekonomik krizle birlikte kendi ülkelerinde işsiz kalan ve farklı pazarlarda iş aramaya açık yabancı yöneticilerin Türkiye’deki fırsatları yakalaması yönündeki trendin devam edeceğini düşünen KRM Yönetim Danışmanlık Genel Müdürü Kerim Paker, şu bilgileri de veriyor:
“Özellikle Avrupa’da bazı şirketlerin tercihi Türk yöneticiler yönünde.2013 ve sonrasında da Türk yöneticilerin yurt dışında istihdamının artacağını öngörebiliriz.” 

GENÇLER TEPEYE ÇIKIYOR
2013 yılı ve takip eden iki yılda özellikle bilişim sektöründe yönetim kademesinde daha genç yöneticilerin üst yönetimde yer alacağı, özellikle teknolojinin hızlı dönüşümü nedeniyle yer değiştirmelerin artacağı kaydediliyor. Güncel teknoloji içeren uzmanlıklara olan ihtiyacın artarak devam edeceği beklentisinin hakimiyetinden bahseden Cogito İnsan Kaynakları Danışmanlık ŞirketiGenelMüdürü Ahmet Tahan ise şöyle konuşuyor:
“2016 yılında 13 bin nitelikli teknik uzmana ihtiyaç olacağı beklenmekte. Yine özellikle turizm ve sağlık sektöründe profesyonel yönetim kadrolarına olan ihtiyaç artacak. Bilişim sektöründe güvenlik uzmanları, tecrübeli yazılımgeliştirme uzmanları, satış ve ürün uzmanları, yedekleme uzmanları, veri tabanı uzmanları, bulut bilişimuzmanları, satış yöneticisi, proje yöneticisi gibi unvanlarda talep artarak devamedecek. Ayrıca orta kademe yönetici, teknik yönü güçlü satış yöneticileri, içerik geliştirme uzmanları gibi alanların ihtiyacı da atarak sürecek.” 

ONLİNE SİTELER ATAKTA
Geçen yıldan farklı olarak 2013’te online siteler üzerinden satış pazarlama faaliyetleri arttığı için özellikle bu sitelerde ticari pazarlama, satın alma, marka algısı yönetimi ve müşteri şikayetleri konularında çalışanların pozisyonlarında parlama olacağını düşünen Ak Kariyer Genel Müdürü Aslı Akkor, bu yıl gıda perakendesi, sağlık ve hizmet sektöründe de hareketlilik bekliyor. Çağrımerkezi sorumlusu, satış uzmanı, dijital pazarlama sorumlusu, marka uzmanı, müşteri ilişkileri, online şikayet yönetim uzmanı pozisyonlarında istihdamın artacağını öngören Akkor, şu değerlendirmede bulunuyor:
“Hastane sektöründe yabancı yatırımcıların Türkiye pazarına ilgi duyması nedeniyle hastane genel müdürü ve üst düzey yöneticileri konusunda özellikle ilaç sektöründen kaliteli yönetici transferleri beklemekteyiz.”

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.