Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Şirket Kültürü
Print Al

Şirket kültürünün verimliliğe etkisi olur mu?

14 Ocak 2013 Pazartesi::

Julie Miller ve Brian Bedford "Verimlilik ve Şirket Kültürü" isimli makalelerinde kültürü " Biz burada işleri böyle yaparız" diye tanımlıyorlar.

Yazı Boyutu : A A A A

Her gün iş başında olan geleneklerin ya da davranışların şirket kültürünü oluşturduğunu belirtiyorlar. Sonuç olarak anlıyoruz ki bizim şirketleimizdeki günlük yaşantımız aslında şirket kültürümüzün bir göstergesi. Peki bu kültür nasıl bizim şirketimizin verimliliğini etkiler veya daha verimli çalışmamıza neden olur. Şirket kültürü konusunda en önemli çıktılardan bir tanesi budur sanırım.
Executive Excellence dergisinde yayınlanan bu makalede yazarlar, şirket sonuçlarında oluşabilecek birtakım olumsuz rakamları şirket kültürüne bağlıyorlar ve şirket kültürünü oluşturan bazı değerlerin ya da davranışların şirkete zarar verebileceğini ya da frenleyebileceğini söylüyorlar. Eğer bir hastalık varsa ( bu kültürden kaynaklı olabilir) bunun tedavisinin şart olduğunu belirtiyorlar. Bunun içinde şirket için önemli üç unsur arasında uyum sağlanması görüşünü oluşturmuşlar ;
1. Öncelikle kuruluşun bir stratejisinin olması
2. Bu stratejiyi uygulamak için hangi konularda becerilerimizi geliştirmeliyiz
3. Stratejimizi desteklemesi ya da harekete geçirmesi için nasıl bir şirket kültürüne ihtiyacımız var
Kazanan bir kültüre sahip olmak için yapacağımız çalışmalar bize gerçekten ihtiyacımız olan değerleri oluşturmak içinde bir fırsat yaratacaktır. Belirleyeceğimiz bu temel değerlere sahip çıkmalı ve onları şirketin dokusu içine yerleştirmeliyiz.
"KÜRYEREL KÜLTÜR"
G.Clotaire Rapaille ise "Şirket Kültürünü Değiştirmek" isimli makalesinde KÜRYEREL bir kültür oluşturmaktan bahsediyor. " 21. yüzyılda rekabet edebilmek için "KÜRYEREL" bir kültür yaratmak zorundasınız.Aynı zamanda hem küresel hem de yerel olmak durumundasınız. KÜRYEREL olmak, çelişkili bir durum değildir. Yerelliğin yeniden canlandığı günümüz dünyasında, insanlar köklerini arıyorlar. Küresel ilişki ağlarının ve iletişim gücü nedeniyle de, neleri paylaştıklarına bakıyorlar."
Rapaille makalesinde üç önemli noktaya değiniyor ;
1. Bugünün kültürünüzün şifresini çözün
2. Krizlere ve fırsatlara nasıl tepki gösterdiğinizi belgeleyin
3. Geleceğe bakın
Makalenin sonunda ise, çevrenin sürekli değiştiğini ve bu nedenle bizim iyimser ve yaratıcı bir ruh ile mücadele etmemiz gerektiğini vurguluyor. Rapaille'ye göre şirket kültürü ; kahramanlar, kavramlar, kötüler, törenler, semboller, mitler dizisi çerçevesinde oluşmuştur. Şirket kültürünü değiştirmek için yeni mitler oluşturmak işe yarar.
ÇALIŞANLARIN DESTEĞİ
Al Stubblefield ise "Şirket Kültürü Niçin Önemli?" isimli makalesinde kurumların değişimdeki çıkış noktalarının kurum kültürü olması gerektiğini belirtiyor. Bu yazarımız da diğer yazarlarımız gibi bize bazı tavsiyerde bulunuyor ;
1. Sizi varmak istediğiniz noktaya taşıyacak olanlar çalışanlarınızdır ve onların yüzde yüz desteğine ihtiyacınız var
2. İlk bebeğinizi dokuz ay içinde dünyaya getirin. Ben kültür değişiminin, yönetimin "Bunu böyle yapacağız" demesiyle başladığına inanıyorum
3. Üç ayaklı tabureye oturun. Birinci ayak üst yönetimin kararlılığı, ikinci ayak çalışanlara yatırım yapmak, üçüncü ayak ise gerçek zamanlı performans ölçümleri
Bütün bu makaleler aslında çok farklı bir şey söylemiyor bizlere. Şirket kültürü gideceğimiz yolda bizi destekleyen ve gitmek istediğimiz yere daha sağlıklı gitmemizi sağlayan bir olgu.Fakat bazen kültür bizi yanlış yollara sokabilir ya da gitmek istediğimiz yere ulaşmakta engeller çıkarabilir.
Üst yönetimin kararlılığı, çalışanların sahiplenmesi ve şirket içindeki bütün sistemlerin bu kültüre göre tasarlanması gerekiyor. Eğer bunlar yeterince etkin değil ise bundan verim almak kolay olmayacaktır.
Kültür, şirketinizi geleceğe taşımak en önemli araçlardan bir tanesidir, eğer bunu doğru kullanırsanız gelecek sizin için hayal olmaktan çıkıp gerçeğe dönüşebilir.

YMM MÜMİN PEKCAN
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.