Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Liderlik davranışı

10 Ocak 2013 Perşembe::

Lider davranışı üzerine araştırmalar

Yazı Boyutu : A A A A

Bu konudaki araştırmalar liderlerin iş ilişkisi-görev ve katılımcı davranışları üzerinde yoğunlaşmıştır. Saygılı-düşünceli-destekleyici lider davranışı çalışanların memnuniyeti üzerinde olumlu etkiye sahiptir.Konuyla ilgili doktora tezinde Chelladurai (12) spor beden eğitimi ve rekreasyon için çok boyutlu lider davranışından söz etmekte ve tenis kulüpleri gibi kazanç kurumları için demokratik-saygılı, profesyonel basketbol gibi işle ilgili organizasyonlar için tasarlayıcı, yüksek okul beden eğitimi bölümleri gibi hizmet organizasyonlarında ise karışık liderlik tipini salık verirken, Snyder (13) spor yöneticileri tarafından ortaya konan saygı derecesinin iş doyumu ile ilgili olduğunu ileri sürmektedir.İş ilişkisi ve görev araştırmaları, etkili liderin liderliğin her boyutuna sahip olması gerektiğini ortaya koymuştur. Oysa Branch (14), spor yöneticilerinin çalışanlarla iyi ilişkiler kurmaktan daha çok iş başarıları ile ilgilendiğini ortaya çıkarmıştır.

Genel olarak liderler bir organizasyonun başarı veya başarısızlığından sorumlu olarak kabul edilirler. Antrenörler, rekreasyon liderleri ve yöneticiler spor organizasyonlarının başarısızlığında ilk olarak hedef olacak bireylerdir. Gerçek olan liderlerin sonuçlar üzerinde güce ve etkiye sahip olduklarıdır.Spor ve rekreasyonda liderliğin performansa etkileri üzerine yapılan makale türü araştırmalar gözden geçirildiğinde hem spor hem de rekreasyon aktivitelerinde liderlik özelliklerinin sıkça ele alındığı görülmektedir.

Birçok çalışmada yöneticilerin algıları, çalışanların algıları ile karşılaştırılırken, diğer bazı araştırmalarda ise gerçek lider davranışı, ideal lider davranışı ile karşılaştırmıştır. Aynı zamanda yaş, cinsiyet, yöneticilik deneyimi, resmi eğitim, organizasyonun büyüklüğü ve karmaşıklığı gibi liderlikle ilgili bağımsız değişkenler de ele alınmıştır. Bu araştırmalarda antrenör-sporcu ve rekreasyon lideri-katılımcı ilişkisinin yönetici-çalışan ilişkisine çok benzediği ortaya konulmuştur.

Ayrıca liderlik konusu doktora seviyesindeki araştırmalarda da ilgi konusu olmuştur. Dissertion Abstracts International ‘da sadece 1969-1979 yılları arasında bu konuyu araştıran 25 doktora tez çalışmasının tamamlandığı belirtilmektedir (15). Aynı kaynak 1979-1989 yıllarında spor ve rekreasyonda liderlik konusunda 30 tezden söz etmektedir. Liderlik davranış ve rollerinin spor, rekreasyon yönetimi ve beden eğitimiyle ilgili araştırmaların önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Paton (16), bu araştırmalarda en çok kullanılan materyal olarak Form XII, Leadership Behaviour Descriptive Questionnaire (LBDQ), The Least Preferred Co-worker (LPC)’ yi belirtmektedir.

Kaynak taramalarından elde edilen sonuçlar, spor ve rekreasyon alanındaki yasal liderlerin oldukça katılımcı, demokratik ve saygılı olduklarını göstermektedir. Liderler çalışanlarına göre daha yüksek benlik algıları ortaya koymuşlardır. Bununla beraber yaş, cinsiyet, deneyim gibi bağımsız değişkenlerle yapılan araştırmalar eğitimsel ortamlarda liderlik etkisi ile ilgili olarak tutarlı olmayan sonuçlar ortaya koymuştur.

Yrd. Doç. Dr. Ali TEKİN

Kaynak: Yrd. Doç. Dr. Ali TEKİN , Link : www.rekreasyon.org/liderlik-davranisi

Anahtar Kelimeler: liderlik, liderlik davranışı,

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.