Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İş Yönetimi
Print Al

Yalın Üretim ve Tedarik Zinciri Proje Danışmanlığı

9 Ocak 2013 Çarşamba::

Yalın Üretim ve Yalın Şirket olma yolunda atacağınız adımlar maliyetinizi düşürürken hem hızınızı hem de müşteri memnuniyetinizi arttıracaktır.

Yazı Boyutu : A A A A

Firmanızın içinde bulunduğu Tedarik Zinciri içinde güçlü ve sağlıklı kalabilmesi, maliyetlerini düşürmüş ama müşterilerine verdiği hizmetin etkinliğini de arttırmış olmasına bağlıdır. Firmanız ne büyüklükte olursa olsun Tedarik Zinciri içinde hiçbir zaman tam bağımsız değildir. Bundan dolayı bir yandan kendi iç sorunları ile uğraşırken diğer yandan hem müşterilerinin isteklerini hem de tedarikçileri ile entegrasyonu sağlamalıdır. Bu iki taraflı entegrasyon ihtiyacı firmanızı farklı yöntemlere ayak uydurmaya ve verimliliğini sürekli olarak arttırmaya zorlar. Kendisini ve rekabetçi pozisyonunuzu geliştirmek isteyen firmalar bunun için kendilerini sorgulamalı ve eksikliklerini tespit ederek bir yol haritası çıkartmalıdır. Aşağıda yol haritanız içinde yer alması muhtemel başlıkları ve yapılabilecek çalışmaların bir özeti var; ancak her şirket için bunların bir kısmı değişebileceği gibi öncelikleri de farklı olabilir.

* Firma İçi İşletim Sistemi Alternatifleri : MRP, MRP-II, ERP
* Firma Müşteri – Tedarikçi Entegrasyonu, B2C, B2B, ERP …
* Taşıma: Milk Run, Cross Docking, RFID …
* Stok Yönetimi, Zincir İçindeki Stok, MRP, Kanban, JIT Yaklaşımı…
* Tedarikçi ve Malzeme Yönetimi, B2B, VMI, Konsinye, EDI, ASN, Fason Yönetimi…
* Depolama, Lokasyon Yönetimi, Barkod, Kanban, RFID …
* Üretim Yönetimi, OEE, Kanban, Kapasite Yönetimi, Çizelgeleme, Darboğaz Yönetimi …
* Şirket Yönetimi, ERP Entegrasyonu, Süreç İyileştirme, BPR / Re-Engineering, Performans Yönetimi, İsraf ve Maliyetin Azaltılması …

Beraber Çalışabileceğimiz Proje Konuları

Maliyet Sistemim Daha İyi Çalışsın İstiyorum !

Ürünlerinizin size olan maliyetini bilmek, her birinin maliyet hedefi ile gerçekleşeni kıyaslamak, maliyeti oluşturan unsurları izleyebilmek, müşterilerin isim isim karlılığını görebilmek … Bunlara hızlı ve doğru sahip olduğunuz zaman şirketiniz daha verimli çalışacak, kurduğunuz yapı daha kalıcı olacak. Aksi gerçekleşiyor ise başından bir an bile ayrılamayacağınız, uyurken bile bir gözünüzün açık kalması gereken aylar, yıllar sizi bekliyor demektir. Proje sayfası için tıklayınız

Stok Kayıt Doğruluğunun Sağlanması

Stok Kayıt Doğruluğu bilgisayar programınızın raporladığı stok miktarı ile gerçekleştirilen sayımların bir birini sağlayabilmesi demektir. Eğer şirketinizin Kayıt Doğruluk Oranı % 95′in altında ise Satış-Satınalma ve Üretim kararları risk altında olacağı gibi bilgisayar ortamında elde etmeyi arzuladığınız “Maliyet” değerleri de gerçeği yansıtamayacaktır. Diğer yandan Stok Kayıt Doğruluğunun sağlanması ERP/MRP çalışmaları için ön koşuldur. Bu çalışma içinde şirketinizin stok işleyişi baştan sona kontrol edilecek, açık kalan noktalar bulunacak ve kısa süre içinde kayıt doğruluk oranınızın % 95’in üzerine çıkması için bir iş planı yapılacaktır. Proje sayfası için tıklayınız.

Ekipman Verimliliği Ölçüm ve Değerlendirme Sisteminin Kuruluşu (OEE)

Konu ister üretim ister hizmet olsun ekipman verimliliği temel bir performans ölçeğidir (OEE). Dünya ortalamasında bu verimlilik değeri %50-60 aralığındadır, bunun anlamı ise mevcut ekipmanın veya servis verebilme zamanının sadece yarısının “gelir amaçlı” kullanılıyor olması demektir. Bu proje çalışmasının sonunda firmanız, kayıplarını ve kayıp sebeplerini görmeye, önceliklerine göre onları azaltmaya başlayabilecektir.

Maliyet ve İsrafın Azaltılması

Maliyetin kalıcı olarak azaltılması toplam harcamanın azaltılması veya aynı harcama seviyesinde daha fazla “satılabilir” ürün elde etme olarak düşünülebilir (veya her ikisi birden). Bu proje çalışmasının amacı şirketinizin verimsizlik alanlarını bulup onları azaltarak toplam maliyeti kalıcı olarak azaltmak ve bu bakış açısını şirketinizin iş kurgusu içine yerleştirmektir.

Ürün Ağacı ve Üretim Veri Tabanı Oluşturma

Güvenilir ve doğru ürün ağacı (BOM) ve rota bilgisine sahip olmadığınız sürece firmanızın malzeme yönetimi, kapasite yönetimi, iş emri sistemi, OEE çalışması, bütçelendirme, maliyetlendirme gibi alanlarda hedeflediğiniz sonuçlara ulaşabilmeniz mümkün değildir. Bu çalışma ile firmanızın beklentilerini karşılayabilecek ürün ağacını nasıl oluşturabileceğinizi, bu tanımın devamında nasıl bir stok ve üretim iş emri düzeneğinin oluşturulması gerektiğini ortaya çıkartmış olacaksınız.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.