Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | İnsan Kaynakları
Print Al

Çalışan hakları, işçinin korunması ve işverenin sorumlulukları

8 Ocak 2013 Salı::

Son günlerde çevremde karşılaştığım X şirketinde çalışıyorum fakat SSK primlerim yatırılmıyor, maaşımı alamıyorum, mesailerimi ödenmiyor gibi şikayetler beni gerçekten çok etkiledi ve üzdü. Hem işveren hem de çalışanların birbirlerinin haklarına saygı göstermesi ve iyi niyetli davranması gerekir.


Yazı Boyutu : A A A A

Bu bilinçle hareket edilirse sermaye ve emeğin ikisi de kutsileşir, sömürülen-sömüren çatışma ve çelişkiler ortadan kalkar. Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir.

İş Hukukunun temel ilkelerinden biri olan ‘‘İşçinin Korunması’’ iş hukukunun doğmasına sebep olan temel düşüncedir. İşçinin başkasına bağlı ve onun talimatlarına uygun olarak çalışması durumu değiştirmemektedir. İşçinin bağımlılığı öncelikle ‘’iktisadi bağımlılık’’ niteliğindedir.

Üretim, araç ve olanaklarını elinde bulunduran işveren, iş arayan kişiyi kendisi için daha elverişli koşullarla işe almak isteyecektir. İktisadi yönden kendisinden iş isteyen kişiden daha güçlü durumda olan işverenin, yanında çalıştırdığı işçisine karşı ödev ve sorumlulukları da vardır.

a) Çalışma Belgesi verme
b) Hafta tatili kullandırma
c) Yıllık Ücretli İzin kullandırma
d) Ara Dinlendirmesi
e) İşçi Özlük Dosyası Düzenleme

İşverenin çalışan haklarını ihlal etmesi; çalışan verimi düşmesi, çalışanın işyerine bağlılığı ve güven gibi faktörlerin zayıflamasına neden olur. Ayrıca çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığımız periyodik olarak denetimler yaparak şirketleri bu konuda bilinçlendirmelidir. Temennim kobi ve büyük şirketlerimizin çalışanlarına karşı daha sorumlu ve duyarlı davranması mutlu, huzurlu ve azimli çalışan insanlarımızın çoğalması.

Herkese sağlık, mutluluk, huzur, başarı dileklerimle

Uğur AĞIRGÖL
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.