Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

İş dünyasının yeni merakı

8 Ocak 2013 Salı::

İş dünyasındaki oyuncuların aldıkları stratejik kararlarda farklı bir alanda da iyi oyuncu olmalarının etkisi var.

Yazı Boyutu : A A A A

İş dünyasındaki oyuncuların aldıkları stratejik kararlarda farklı bir alanda da iyi oyuncu olmalarının etkisi var. Satrancın stratejilerini iyi bilen işadamları, kendi alanlarında da bunları uyguluyorlar
Günümüzde bir şirkette her gün onlarca, üstelik hepsi de stratejik olan kararlar alınabiliyor. Üst düzey yöneticilerin aldıkları bu kararlar, şirketin geleceğini doğrudan etkiliyor. Rekabetin en üst perdeden yaşandığı çalışma hayatında ne kadar doğru karar aldığını bilebilmek, biraz da beyin egzersizleriyle ilgili. Kuşkusuz, bunu sağlayan enönemli enstrümanlardan biri de satranç. Bugün, İbrahim Arıkan’dan Ersin Özince’ye, Mehmet Nane’den Yılmaz Yıldız’a kadar pek çok işadamının kararlarında satrançtaki strateji izlerini görebilmek mümkün.

İBRAHİM ARIKAN
EN BÜYÜK ZEVKLERİNDEN BİRİ
Arıkanlı Holding’in sahibi İbrahim Arıkan’ın satranca ilgisi sadece akıllı hamleler yapmakla, yani oynamakla sınırlı kalmamış. Dünyanın pek çok ülkesinden onlarca çeşit satranç takımına sahip bir koleksiyoner de olan Arıkan’ın kendi deyişiyle en büyük zevklerinden biri bu oyunu oynamak. Ustalarla oynadığını ve hatta onları yendiğini belirten Arıkan’ın iş hayatında da satrançtaki taktik ve stratejilerinin izlerini görebilmek mümkün.

MEHMET NANE
AKIL VE STRATEJİYİ BİRLEŞTİRİYOR
Mehmet Nane, Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği’nin başkanlığını yaparak yüzlerce firmayı yönetiyor. Ayrıca elektronik perekandesine açılımlar getiren Teknosa’da genel müdür.
Onun için satranç, sektörel hamlelerini hesaplarken önemli bir araç. Satrancı, akıl ve stratejinin birleştiği bir oyun olarak gören Nane, oyuna ilgisinin evinde bir mermer satranç takımı bulunduracak kadar ileri düzeyde olduğu söylüyor ve ekliyor: “Bilgisayarım ve el bilgisayarımda da satranç oyunu var. Mutlaka oynarım.”

YILMAZ YILDIZ
İŞ HAYATI DA AYNEN SATRANÇ OYUNU GİBİ
Groupama Türkiye CEO’su Yılmaz Yıldız, çocukluğundan bu yana satranç oynayan bir profesyonel. Tutkusu, öylesine yüksek ki, Harvard Business School’un ilk satranç kulübünü kuran ve başkanlığını yürüten isim olacak kadar ileri gitmiş. Eski dünya şampiyonu Rus Karpov ile de maç yapan Yıldız, iş dünyasındaki stratejik kararlarda satrancın faydasını birebir yaşamış. Ve, onun kurallarını iş hayatına da yine birebir yansıtmış. Yıldız, şöyle anlatıyor:
“Hayatta da karşılaşabileceğiniz pek çok sorunun çaresi satranç oyununda. Satrancı gerçek hayata uygulayabiliyorsunuz. İş hayatı da aynen satranç oyunu gibi. ‘Yeni bir ürün çıkarırsam rakibimin tepkisi ne olur’, düşünmek zorundasınız. Her bir olasılığı ve bunlara karşı nasıl tedbir geliştirebileceğinize zemin sağlayan bir spor. Dolayısıyla bu yönlerden satrancın inanılmayacak biçimde yararını görüyorum.”

AKIN GÖKYAY
85 ÜLKEDEN KOLEKSİYONA SAHİP
Akın Gökyay, Nurus Mobilya’nın patronu. Sadece bir oyun değil aynı zamanda satranç takımı koleksiyoneri de. 85 ülkeden topladığı 350’yi aşkın satranç takımını Ankara’daki fabrikasında sergileyen Gökyay için satranç, çocukluğundan beri vakit geçirme, arkadaşlarla iletişimde ana araçlardan biri ve beyni meşgul eden ana faaliyet alanı olmuş.
Satrancı diğer isimlerden daha farklı bir şekilde değerlendiren Gökyay, kişisel bakışını, “Onu hiçbir zaman yarışma ve rekabet aracı olarak görmedim” sözleriyle anlatıyor.

Siyaset dünyasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın satranca yoğun bir ilgileri olduğu biliniyor.

Satrancın büyük hamlesi İstanbul’dan
Satranç sporunun kalbi 2012 Avrupa Spor Başkenti İstanbul’da atacak. Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından 2012 yılında düzenlenecek 40’ncı Dünya Satranç Olimpiyatları İstanbul’un ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.
2008 yılında Almanya’nın Dresden şehrinde gerçekleştirilen 79. Genel Kurul’da yapılan, İstanbul ile birlikte Karadağ’ın aday gösterildiği oylama sonucunda 2012 yılında düzenlenecek 40’ıncı Dünya Satranç Olimpiyatları’nın ev sahibi şehri olarak İstanbul seçildi.
Satranç alanında dünyanın en büyük organizasyonu olan olimpiyata 200 ülkeden 2 bin 500’ü aşkın sporcunun katılması bekleniyor.
Geleceğin Kasparov’ları Türkiye’den çıkabilir
Türkiye’nin genç kuşağı yurtdışında önemli başarılara imza atıyor. Bu başarıların sergilendiği alanlardan biri de satranç. Üst üste alınan Avrupa ve hatta dünya şampiyonluklarından bile söz etmek olası. İşte, her biri belki de gelecekte ünlü satranç ustası Garri Kasparov kadar ilerleyebilecek o genç isimlerden bazıları...
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda 14 yaş genel kategorisinde yedinci olan Vahap Şanal, henüz 13 yaşında. 2010’da Kayseri’deki Dünya Okullararası Satranç Şampiyonası’nda dünya ikinciliğini kazanan Şanal’ın Singapur’daki 11 yaş grubunda Dünya, Yunanistan’daki 12-13 yaş grubu turnuvasında da Avrupa şampiyonlukları var. Hedefi ise, dünya klasmanında ilk 5’e girmek.
Üst üste şampiyon oldular
Cemil Can Ali Marandi, Türkiye’ye şampiyonluklar getiren bir başka genç isim. Henüz tamamlanan Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda 14 yaş kategorisinde Avrupa Şampiyonu olan Marandi, 2010’da Gürcistan’da düzenlenen 2010 Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası’nda 12 yaş kategorisinde birinci olmuştu. Genç oyuncu, 2008’de ise 10 yaş kategorisinde Avrupa şampiyonluğunu kazanmıştı.
Satrançtaki bir başka yıldız olan Betül Cemre Yıldız, 2009’da Arjantin’de düzenlenen Dünya Gençler Şampiyonası bayanlar kategorisinde üçüncü olmuştu.
Kübra Öztürk ise, 2007 ve 2008 yıllarında Avrupa Şampiyonu olmasının ardından Antalya’da 2009’da düzenlenen Dünya Yaş Grupları Şampiyonası’nda 18 yaş altı bayanlarda dünya üçüncüsü oldu.
Egeli satrancı seviyor
Son yıllarda Anadolu’daki pek çok şehirde satranca ilginin arttığının en önemli göstergesi de düzenlenen satranç turnuvaları. Organizasyonlar şimdilik, Trakya ve daha çok Ege kentlerinde yoğunlaşmış durumda.
Bunlardan biri de 22-25 Eylül tarihlerinde Kırıkkale’deki Hasandede Belediyesi tarafından düzenlenecek olan turnuva. Bu arada Edirne İpsala Belediyesi de 17-18 Eylül arasındaki İpsala Çeltik Festivali’nde Ödüllü Satranç Turnuvası’nı ikinci kez düzenledi.
Eylül ayında düzenlenen bir başka turnuvanın adresi ise Burdur İnsuyu oldu. Turnuvanın tarihi,12-15 Eylül tarihlerindeki arasıydı.
Turgutlu’da yılda iki kez
Manisa Akhisar ve Turgutlu’da düzenlenen turnuvalarıyla satranca verdiği önemi ortaya koyan Ege şehirlerinden. Turgutlu’da bu yıl hem 18-19 Haziran hem de 9-11 Eylül tarihleri arasında iki kez turnuva düzenlendi. Akhisar’da ise bu yıl 552’nci Çağlak Festivali kapsamında 20’nci kez satranç turnuvası düzenlendi. Turnuvanın tarihleri ise 21-22 Mayıs oldu.
Aydın’ın Söke ilçesi ise 3-4 Eylül arasında 6 Eylül Kurtuluş Şenlikleri ve Pamuk Festivali kapsamında ikinci kez satranç turnuvası yaptı. İzmir Çeşme, 20-21 Ağustos tarihli Derin Mavi Satranç Turnuvası ile oldukça ses getiren bir organizasyon gerçekleştirirken, Bilecik’teki Bozüyük ise 28-29 Mayıs arasında bir satranç şöleni düzenledi.
İş Bankası’ndan satranca tam destek
Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla dikkat çeken Türkiye İş Bankası’nın destek verdiği konulardan biri de satranç. Banka, satrancın ilk ve orta öğretim müfredatında seçmeli ders olarak yer alması kararının alındığı 2005’ten bu yana Türkiye Satranç Federasyonu’nun ana sponsorluğunu üstlenmiş durumda.
Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, satrancın müfredatta seçmeli ders olarak yer almasının da etkisiyle bugün Türkiye genelindeki okullarda açılan satranç sınıflarının sayısı toplam 4 bin 577’ye ulaştı. Bu süreçte okullarda satrancı ders olarak seçen öğrenci sayısı ise 100 binden 2 milyon 250 bine yükseldi.
Bu arada banka, satranç sporunu yaygınlaştırmak için turnuvalar da düzenliyor. Bu ulusal turnuvalar, uluslararası alandaki başarıların yükselmesi açısından da etkili. Bu doğrultuda Türkiye Satranç Federasyonu ve Türkiye İş Bankası’nın etkin organizasyonlarının ardından uluslararası turnuvalarda kazanılan madalya sayısı 140’a ulaştı. Ayrıca, satranç oynayan lisanslı sporcu sayısı altı yıl önceki 30 bin rakamından altı misli artarak 185 bini yakaladı.
4 bin yıldır sonuç hep aynı
Mısır piramitlerindeki kabartmalar, satrancın en azından 4000 yıllık bir oyun olduğunu gösteriyor. Kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan ve o dönemden bugüne kuralları değişmeden gelen bu oyundan binlerce yıllık vazgeçmeyişin aslında bilimsel bir nedeni var. Bilimsel araştırmalar satrancın alternatif oluşturabilme, kıyaslayabilme, hızlı karar alma, sonuç odaklı düşünebilme gibi nitelikleri pekiştirdiğini ortaya çıkarmış durumda.
Bu tespiti farklı deneysel yöntemlerle ortaya koyan birkaç isim ise Protestan Okulu’ndan Dr Albert Frank, Johan Christiaen, Dr Gerard Dullea, Dianne Horgan ve Louise Gaudreau isimlerinden oluşuyor. İşte onların deneeylerinden ortaya çıkan ortak sonuçlar:
- Kötü alışkanlıklar edinilmesine engel olur.
- Planlı hareketin önemini kavratır.
- Hızlı ve doğru düşünmeye yardımcı olur, olaylara doğru yaklaşma yeteneklerini geliştirir.
- Kişiliği olumlu yönde etkiler ve geliştirir.
- ‘Kendine güven’ duygusunı aşılar ve geliştirir.
- Güç ve yetenekleri iyi tanıyarak açığa çıkarıp doğru kararlar almaya yardımcı olur.
- Yoğunlaşma alışkanlığını kazandırır.
- Ders konularının kavranmasına yardımcı olur. Bilimselliği öne alarak araştırmaya yönlendirir.
- Konulara karşı şüpheci yaklaşımı benimsetir, onları ezberci zihniyetten arındırır.
- Kişileri araştıran, yargılayan varlıklar haline getirir ve özgür bir ortam hazırlar.
- Başarıya ancak ve ancak sistemli ve disiplinli bir çalışmayla varılabileceğini gösterir.
- Mücadeleci ruhun gerekliliğini benimsetir.
- Başarısızlıklar karşısında yılmamayı, başarı için daha da çok çalışmayı öğretir.
- Başarılardan büyük hazlar duyarak daha da başarılı olmaya yönlendirir.
- Yepyeni hedefler göstererek bu yeni hedefler doğrultusunda motivasyon sağlar.
- Kişilerin olumsuz bir yönünü, eksikliğini veya bir davranış bozukluğunu hızlıca ortaya çıkarır.
- Kurallara uymayı, dostça oynamayı, kaybetmeyi kabullenmeyi, kazananı kutlamayı öğretir.
- Sosyal yaşamın zenginleşmesine yardımcı olur.
Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.