Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Bu 'Usta' işi biliyor

8 Ocak 2013 Salı::

Medical Park’ın kurucusu Usta, 2006’da Sancak Ailesi’ni, 2010’da The Carlyle Group’u da yanına alarak altı yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu

Yazı Boyutu : A A A A

Medical Park’ın kurucusu Muharrem Usta, aslen bir kulak-burun-boğaz mütehassısı. Ancak yıllardır ne hasta bakıyor ne de ameliyata giriyor. Kendini tamamen hastane işletmeciliğine vermiş.
Usta, 2006’da Sancak Ailesi’ni, 2010’da The Carlyle Group’u da yanına alarak altı yılda Türkiye’nin en büyük hastane zincirini yarattı. Ortaklar şimdi yol ayrımında. Sancaklar ve Carlyle toplamı yüzde 70’i bulan hisselerini satarak yatırımlarını realize etmeyi planlıyor. Usta’nın müstakbel ortak adaylarıysa, BC Partners, TPG ve CVC.
Medical Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, bundan tam 6,5 yıl önce (Haziran, 2006) FORBES’un kapağına taşıdığı “Sağlık Patronları” haberinde -sadece iki hastane sahibi- küçük ama iddialı yatırımcılardan biri olarak yer almıştı. “Önümüzdeki birkaç sene içinde sektörün belki de en büyüğü olacağız. Yıllık ciromuz 250 milyon doları bulunca kimse şaşırmasın” demişti o günlerde FORBES’a verdiği röportajda. Haklı çıktı. Hatta fazlasıyla… Medical Park ulaştığı 16 hastane ve 2 bin 641 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük hastane zinciri haline geldi. 2011’i 821 milyon lira ciroyla kapattı. 2012’de bu rakam 1 milyar lira olacak -yaklaşık 550 milyon dolar.
Medical Park’ın büyüme serüveninde iki kırılma noktası var. Bunlardan ilki 2006’da Sancak Ailesi ile yapılan ortaklık. İkincisiyse dört yıl sonraki The Carlyle Group (Carlyle) ortaklığı. Medical Park en büyük sıçramasını Sancak - Usta ortaklığının ‘baş başa’ olduğu dönemde gerçekleşti. Ortaklar, 2006 - 2009 aralığında tam 10 hastane açarak bir anda Türkiye’nin en büyük zincirlerinden biri haline geldi. Bu performanslarını 2010’da şirketin yüzde 40’ını 500 milyon değer piyasa değeri üzerinden Carlyle’a satarak taçlandırdılar. Böylece büyümeye devam etmek için gerekli olan “yakıt ikmalini” yaparak hastane sayılarını 2010 - 2012 aralığında iki tıp merkezi dahil 18’e çıkardılar. Şimdi Medical Park ve Muharrem Usta yeni bir dönemeçte. Ortakları Carlyle ve Sancak Ailesi hisselerini satarak yatırımlarını realize etmek istiyor.
Satış işleminin şifrelerini çözmek için şirketin hisse yapısına bakmakta fayda var. Medical Hastaneler Grubu’nun yüzde 40 oranındaki çoğunluk hissesi Carlyle’a ait. Ancak Amerikalı yatırım fonunun elinde yönetim imtiyazı bulunmayan B grubu hisseler var. Şirketin yönetimini belirleyen A grubu hisselerden oluşan kalan yüzde 60’lık kısımsa Haydar Sancak’ın liderlik ettiği Sancak Ailesi ile Muharrem Usta arasında eşit şekilde paylaşılmış durumda. Ancak ortada kritik bir nokta var. Carlyle’ın sahip olduğu yüzde 40 ve Sancakların elinde bulunan yüzde 30 oranındaki hisselerin tamamını bir şirket alırsa ki Muharrem Usta’ya göre plan bu, Medical Park’taki hisse oranı yüzde 70’e yükselecek. Usta’nın hisseleri ise yüzde 30’da kalacak. Bu durumun kendisini etkisizleştirip etkisizleştirmeyeceğini sorusuna Muharrem Usta verdiği yanıt net: “Şirketteki A grubu yönetim hisselerinde yüzde 50 payım olduğu için mevcut durumda bir değişiklik olmayacak.”
Sancak Ailesi’nin 2006’da ortak olduğu Medical Park’da Ethem Sancak hep ön planda oldu. İsmi çoğunlukla hastanenin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta’nın önündeydi. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ilaç dağıtım şirketi Hedef Alliance’ın da ortaklarından olan Sancaklar, 2010’da aile arasında gerçekleştirdikleri bir takasla yatırımlarını ayırdı. Ethem Sancak, Hedef Alliance tarafında kalmayı tercih ederek kardeşi Haydar Sancak’ın buradaki hisselerine karşılık Medical Park’taki payını devretti.
Şimdi ise yeni bir yol ayrımı var. Carlyle doğası gereği olarak üç yıl önce yatırım yaptığı Medical Park’tan çıkarak yatırımını realize etmek istiyor. Sancak Ailesi ise yaklaşık yedi yıl önce başlayan Medical Park serüvenini sonlandırmanın peşinde. Haydar Sancak, “Niyetimiz hisselerimiz satarak tamamen çıkmak” diyor.
Medical Park’ta her ne kadar Ethem Sancak’ın ismi ön planda olsa da FORBES’un 2006’da yazdığı gibi Medical Park operasyonunun beyni Muharrem Usta oldu hep. Haydar Sancak, “Medical Park’ta yönetim kurulundayız ama icra tarafında aktif değiliz” sözleriyle bu durumu doğruluyor. Medical Park’ın Carlyle’a satış sürecinde aktif bir rol oynayan Daruma Kurumsal Finansman Birleşme ve Satın Alma Bölüm Müdürü Hayrettin Büyükizgi de, Sancak Ailesi’nin Medical Park yatırımına daha çok özel sermaye fonu mantığıyla yaklaştığını söylüyor.
Carlyle ve Sancakların hisselerine satış süreci başladığında 15 fonu talip olmuştu. Usta,eleme usulüyle bu sayının üçe indirildiğini söylüyor. Bu ay sonunda bitirilmesi planlanan satış sürecinde finale kalan bu yatırım fonları tanıdık: Türkiye’de daha çok Migros yatırımı ile tanınan BC Partners, Türkiye danışmanlığını Cüneyt Zapsu’nun yaptığı TPG ve Citibank’ın özel sermaye fonu şirketi CVC. Muharrem Usta, aralık ayı başında bağlayıcı tekliflerin alınacağını, işlemin de yılsonuna kadar açıklanacağını söylüyor. FORBES’un ulaşmaya çalıştığı süreç dahilindeki yatırım fonları sona yaklaşılan süreçte konuşmamayı tercih etti.
Her ne kadar şirketlerin yapıları birbirinden farklı olsa da 1,1 milyar cirolu Acıbadem’in 2011 sonunda 1,6 milyar dolar piyasa değeri üzerinden el değiştirmesi Medical Park’ın değeri ile ilgili de fikir verebilir. Medical Park, 2012’yi 1 milyar lira ciroyla kapatacak. Marka değeri ve karlılık oranları belirleyici olsa da Acıbadem’le kıyasladığımızda Medical Park’ın 1,2 ila 1,5 milyar dolar arasında değerleneceği tahmininde bulunmak mümkün. Muharrem Usta, rakam vermiyor ama 2010’daki Carlyle ortaklığının 500 milyon dolar piyasa değeri üzerinden gerçekleştiğini ve şimdi bu rakamın en az ikiye katlanmasını beklediğini söylüyor (Böyle bir durumda şirketin yüzde 30’unu elinde bulunduran Muharrem Usta, Mart 2013’te yayınlanacak “En Zengin 100” Türk listesini zorlayabilir).
Medical Park’ın baş döndüren bu büyüme hızı, izlenen iş modeliyle birebir bağlantılı. Geleneksel hastane yatırımcıları genellikle binalara da sahip. Ancak Usta’nın kurduğu iş modelinde buna yer yok. “Ben hiçbir zaman hastanelerin binalarıyla ilgilenmedim. Çünkü hastaneciliğin bir hizmet sektörü olduğu bilincindeydim. Hizmet sektöründeki asıl değer, yarattığınız işletme hacminden geliyor. Binalardan değil” diyor. Bir hastane yatırımında bina maliyeti toplam maliyetin en az yüzde 50’sini oluşturuyor. Usta, hastanenin konumuna göre bu oranın yüzde 70’e kadar çıkabileceğini söylüyor. Dolayısıyla binaya para yatırmak yerine başkasına yaptırıp kiralama modeli ile bir yerine iki hatta üç hastane açmak mümkün. Usta’nın da yaptığı bu. Ama yine de binanın tasarımı ve uygulaması aşamasında tüm kontrolü elinde tutmayı seviyor. Usta’nın kişisel yatırımı olan hastane proje yönetim şirketi FOM bu stratejinin önemli bir ayağı.
Şimdi Medical Park’ın tarihinde yeni bir dönüm noktası. Yola yeni ortağıyla birlikte devam edecek olan Muharrem Usta’nın iddialı hedefleri var. Bugüne kadar özel hastanecilik sektörünün yarattığı hacmin yüzde 80’ini oluşturan SGK ile tam anlaşmalı segmentte faaliyet gösterdiler. Ancak şimdilerde lig atlayarak “A+” olarak tanımlanan üst gelir grubuna yönelmenin planlarını yapıyorlar. Bunun için her şey hazır. Grup, algı karışıklığı yaratmamak için A+’daki yatırımlarını “Liv Hospital” markasıyla yapacak. Ancak yeni hastane lisansı verilmediği için yatırımlar Medical Park lisansı altında olacak.
Medical Park’ın toplam 300 milyon dolar yatırımla hayata geçireceği Liv zincirinin ilki 2013 başında İstanbul Ulus’ta açılacak. 2009’da Azeri kökenli dolar milyarderi Mubariz Mansimov’un Işıklar Holding’in Ulus’taki binasını TMSF’den satın alarak başladığı hastane yatırımından vazgeçmesi Medical Park için iyi bir fırsat oldu. Binayı başka bir yatırımcının satın almasını sağlayan Usta, arazi bulmanın nerdeyse imkansız olduğu bölgede 30 bin metrekare kapalı alana sahip bir hastane açma imkanına kavuştu. İkinci halka, Haziran 2013’te Ankara Çankaya’da devreye girecek. İstanbul Bahçeşehir ve İzmir Alsancak’taki diğer şubelerle birlikte dört hastanelik bir zincir kurulmuş olacak.
SGK’lı segment sektörün yüzde 80’inin oluşturuyor. Yüzde 20’si de A+. İkinci segmentin karlılığı daha yüksek. Yine de Usta, üst gelir grubuna hitap eden hastanelerde yatırım tutarı çok daha yüksek olduğu için geri dönüş sürelerinin bir birine yakın olduğunu söylüyor. Hedefledikleri geri dönüş süresi ise 10 yıl.
Türkiye’deki ekonomik gelişmeye bağlı olarak orta ve üst gelir gruplarında ciddi bir genişleme var. Medical Park orta gelir grubuna hizmet veriyor. Ancak Usta, gittikçe büyüyen üst gelir grubun oluşturduğu hacimden de pay almak istiyor. Yine de bu stratejisinin ardında sektördeki dengeleri ilgilendiren daha geniş bir perspektif var. Muharrem Usta, üst gelir grubundaki müşterilerin beklediği hizmet standardını Medical Park ile karşılamalarının mümkün olmadığını söylüyor. Çünkü grubun SGK’lı segmentte oturmuş bir standardı var. Dolayısıyla bu hastaları rakiplerine (Acıbadem, Universal) kaptırıyorlar. Tek sorun bu da değil. Özellikle alanlarında isim yapmış, belli bir ekonomik seviyeye ulaşmış ve daha rahat koşullarda çalışmak isteyen kalifiye sağlık personeli de hasta sirkülasyonun çok yüksek olduğu Medical Park’ta tutmak da hiç kolay değil (bkz. Forbes XXX, Alman Haberi) Usta, “A+ segmentte hastane açmak istememizin sebeplerinden biri de bu dengeyi sağlamak” diyor.
Üçüncü nokta da şirketin bütün ticari geleceğini tek bir kuruma bağımlı olmaktan kurtarmak. Usta, SGK’ya olan bağımlığımızı da azaltmak istediklerini söylüyor. Şu anda Medical Park’nin cirosunun yarısı SGK’dan geliyor. Kalan yarısı ise özel sağlık sigortaları, sigortasız hastaların yaptığı ödemeler ve yurtdışından gelen hastalardan elde ediliyor. Usta, beş yıl içinde SGK’nın cirolarındaki yüzde 50 olan payını yüzde 25 düzeyine çekmek istediklerini anlatıyor. Bu dengeyi sağlamak şirketin geleceği için önemli.
Öte yandan ajandadaki tek yatırım Liv Hospital değil. Ankara, Mersin, Denizli ve İzmit’te Medical Park markasıyla dört yeni hastane açılacak. Bu yatırımlarla birlikte 2017’de ulaşılacak büyüklükse 24 hastane ve 2 milyar lira ciro.
Bugün özel sağlık sektöründe hastane sayısı ve yatak sayısında Türkiye’nin en büyük zinciri olan Medical Park, yatak kapasitesi bakımından sektörün yüzde 10’unu oluşturuyor. Ciro tarafındaysa Acıbadem’in ardından ikinci sırada. Bunun iki temel nedeni var. İlki, Acıbadem’in faaliyet gösterdiği A+ segmentinde fiyatlar ve kar marjı daha yüksek. Diğer ise Medical Park hastanelerin mülkiyetlerine sahip olmadığı için cirosunun yaklaşık yüzde 5’ini kira olarak ödemesi.
Medical Park’ın sektörün en büyüğü olmak için yarıştığı Acıbadem de boş durmuyor. 2011 sonunda Acıbadem’de çoğunluk Malezyalı kamu yatırım fonu Khazanah’ın sağlık sektöründe faaliyet gösteren birimi Integrated Healthcare Holdings (IHH) şirketine geçti. Mehmet Ali Aydınlar’ın hisse oranı yüzde 25’e geriledi. Ancak Aydınlar, elden çıkardığı hisselerinin bir kısmını takasta kullanarak IHH’nın sermayedarları arasına katıldı. Mehmet Ali Aydınlar, FORBES’a yaptığı değerlendirmeye “Türkiye’de sağlık sektöründeki ilk fon ortaklığını (Abraaj Capital) yaptık. İlk çıkış işlemi ve ilk stratejik ortaklık da yine Acıbadem’de oldu” vurgusuyla başlıyor. Aydınlar’ın gündeminde toplamı 300 milyon doları bulan yeni yatırımlar var. Acıbadem Maslak Hastanesi’ni 60 bin metrekare büyüyecek. Altunizade’de 75 bin, Halkalı’da 50 bin metrekarenin üzerindeki hastane projeleri devam diyor. Bir başka proje ise İstanbul Taksim’de.
Aydınlar, yatırımların yine A+ segmentinde olacağını söylüyor. SGK segmentinden ise pek umutlu değil. “SGK segmenti iyi gitmiyor. Beş yıldır fiyatlara zam yapılmadı. Bütün maliyetlerimiz artıyor” diyor. Yine de bu alanı da tamamen gündeminden çıkarmış değil. “İzlemedeyiz” diyor. Acıbadem’in asıl büyük hamlesiyse yurtdışında olacak. Aydınlar, ortağı olduğu IHH’nin Rusya, Balkanlar, Ortadoğu, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’deki yatırımlarının Acıbadem markasıyla yapılacağını söylüyor. Operasyonun başında da bizzat kendisi olacak. Şirketin, Uzakdoğu’daki yatırımları ise “Parkway” markasıyla hayata geçiyor.
Acıbadem ve Medical Park’ın rakipleriyle aralarındaki farkı açtıkları sağlık sektöründe Universal (Alman), Memorial ve Esas Holding’in Medline atacağı adımlar sektörü şekillendirecek…
Rakamlarla
28 bin
Özel hastanelerin 2012 yatak kapasitesi
2,2 kat
Özel hastanelerinin yatak kapasitesinin 2002 – 2012 dönemindeki artış oranı
22 kat
Medical Park’ın yatak kapasitesinin 2002 – 2012 dönemindeki artış oranı
40 milyon lira
Medical Park’ın 2005 cirosu
1 milyar lira
Medical Park’ın 2012 cirosu
25 kat
Medical Park’ın altı yılda sağladığı ciro büyümesi
5 milyon Dolar
Medical Park’ın sponsorluk bütçesi
Sporun Hamisi
Acıbadem Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ın Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı döneminde patlayan şike skandalı ve sonrasında gelişen olaylar nedeniyle Acıbadem’in geri çekilmek zorunda kaldığı spor kulübü sponsorluklarında Medical Park atağa kalktı (Acıbadem geçen ay voleybol liglerine sponsor oldu). Antalyaspor futbol takımı ve Galatasaray erkek basketbol takımına isim sponsoru olan Medical Park, Süper Lig’de top koşturan 18 takımdan dokuzunun da sağlık sponsoru. Trabzonspor taraftarı olan Muharrem Usta, hizmet bedelliyle birlikte sponsorluk bütçelerinin yılda 5 milyon doları bulduğunu söylüyor. Bu rakamın yaklaşık 1,5 milyon doları ücretsiz verilen hizmetlerin bedeli.

Kaynak: Patronlar Dünyası , Link : www.patronlardunyasi.com/haber/Bu-Usta-isi-biliyor/137332

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.