Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Liderlik
Print Al

Ekip olmak ya da ekip olamamak!

1 Ocak 2013 Salı::

İş yaşamında ekip dinamizmini yakalamanın artıları oldukça fazla. Ancak sorun o dinamizmi çıkaracak ekibi oluşturmakta. Ekip oluştururken nelere dikkat etmeli? Kimlere yer vermeli, kimlerden uzak durmalı? Ve daha fazlası bu yazıda...


Yazı Boyutu : A A A A

İYİ BİR EKİP KURMANIN SIRLARI

Ekip kurmak konusunda deneyimim var. Çok yerde çalıştım. Çok okudum. Çok kafa yordum. Çok ekip yönettim. Biraz haddimi aşıyor belki ama iyi bir ekip kurmanın incelikleri 30 yıllık kariyerimde öğrendim. Geçen gün oturdum, bu birikimlerini alt alta yazayım dedim, en azından gençlere iyi bir rehber olacağını düşünerek... İşte iyi bir ekip kurmanın ya da kötü ekiplerden kaçınmanın yolları...

Verimsiz, tembel insanlarla çalışmayın: Size ’o adam çok değişti’ diyenler olacaktır. Onlara kulaklarınızı tıkayın. Çünkü 20’li yaşlardan sonra tembelken çalışkan, sorumsuzken sorumlu, birine dönüşmüş olan kimseyi tanımadım. Bu tür adamlar benim için hep ayak bağı oldu. Bu işin tek istisnası vardır:


-Hak edenlerin önlerini açın: Diyelim ekibinizde bir kişilik yer var. Oraya 10 yıldır demir atmış duran, verimliliği düşük, kendini ruhen emekli etmiş olan Ahmet Abi’yi, kusura bakmasın ama tazminatını verip gönderin. O tazminatıyla yeni bir döneme yelken açarken, siz yerine kendini ispatlamış birini koyun. Bunu çok yaptım ve pişman olduğum tek bir vaka olmadı.

-Mobbing’cileri yaşatmayın: Tazminat filan vermenize de gerek yok. Çünkü yapılan yüz kızartıcı bir suç durumunda sokakta görseniz bile görmezlikten gelin. Arkanızı dönün.

-Ekipte eşitliği sağlayın: Birçok yerde, üstelik de çok iyi yönetildiğini sandığımız yerlerde, bütün işlerin birkaç kişinin omuzlarına yüklendiğini çok gördüm. Bu haksızlık ekipteki adalet duygusunu yok ediyor, ekibi yavaş yavaş oyuyor.

-Beraber eğlenin: Eğlenmeyen ekipte ekip ruhu oluşmamıştır. Ekibinize, ’kafaca uyuşacağınız adamlar’ alın.

-Ekibi oluştururken hiyerarşiyi baştan iyi kurun: Herkesin görev tanımı olmalı. Sonra ’benim postum şu olacaktı ama bu oldu’ tartışmalarına fırsat vermeyin.
-Ekibinizi her adımda bilgilendirin. Konuşulacak şeyleri ekipten üç beş kişiyle kapı aralarında değil de açıkça, bütün ekibin ortasında konuşun. İnsanlara dışlanmışlık hissini yaşatmayın.

-İnsanları açıklıkla konuşmaları, için fırsat verin: Eleştiriler kurumun düzelmesinde çok önemli rol oynarlar, unutmayın.

Lider yetiştirmeyi önemseyin: Her başarılı ekibin ana hedeflerinden biri lider yetiştirmektir. Liderlik yetenekleri olanları heba etmeyin. Yeteneklileri yakalamak için iyi gözlemci olun. Pek çok büyük şirket artık güçlü liderlik vasıfları olanları farklı eğitimlere tabi tutuyor.

-Parasal eşitliği sağlayın: Eşit işe eşit ücret anlayışını ne yapıp yapıp, şirketin temel politikalarından biri haline getirin. Bu yüzden küskün olup şirketten ayrılan ya da işini asan, nice yetenekli insan tanıdım. Değerli adamların gitmesine izin vermeyin.

-Ekibinizi kollayın: Onun için gerektiğinde mücadele verin. Eleştirileri siz yanıtlayın. Bu ekipteki bireylerin işi değildir. Ama ondan sonra eleştirileri gelip ekibe anlatın. Başka ekiplere, ekibinizi ezdirmeyin. Bunu başarmak için de gerektiğinde hırslı, gerektiğinde rekabetçi olun.

-Kırıcı olmayın: Yanlışlık insanlar için vardır. Bağırmadan, çağırmadan, azarlamadan işi götüren yönetici, en iyi yöneticidir. İnsanlara sadece hatalarını göstermek yeterli olacaktır. Önemli bir kısmı aynı hatayı tekrarlamayacaktır.

-Pozitif adamlarla çalışın: Dünyanın en yetenekli insanı olsa da gülmeyen, asık yüzler insanın içindeki bütün enerjiyi öldürür.

-Patron-çalışan ilişkisini baştan iyi kurun: Patron, ekibin yaptıklarını görmek ister. Ekiptekiler de yaptıklarını patrona göstermek. İkisi arasındaki yolu her zaman açık tutun. Şeffaflık iş dünyasındaki en büyük erdemlerden biridir.

-Ekibin kendi arasında sürekli bir diyalog olmasını sağlayın: Kendi aranızda konuşun. Başka ekiplerle de diyalog içinde kalın. Wired dergisi yaklaşık iki yıl önce ünlü çizgi film şirketi Pixar için bir dosya hazırlamıştı. Pixar yetkilileri en parlak buluşların kahve otomatlarının, su sebillerin önünde muhabbet ederken bulduklarını söylemişlerdi. "Öğüt vermek kolay, ekip yönetmek zor" derseniz, haklısınız. Ama unutmayın, önemli olan zoru başarmak...

Kaynak: Aydın Demirer , Link : www.isteinsan.com.tr

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.