Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Telefonda iletişim

17 Aralık 2012 Pazartesi::

Gün içerisindeki en büyük stres kaynaklarından biri, sürekli yaptığımız telefon görüşmeleridir. Aradığımız kişiyi bulmak için telefon hatları ve numaralarla boğuşup dururuz. Bu da yetmezmiş gibi, bir iş için aradığınız firmada çalışan ve telefonda görüştüğünüz görevlinin tutumu sizin o firmayla ilgili tüm olumlu hislerimizi yok eder.

Yazı Boyutu : A A A A

Telefonda İletişim

Gün içerisindeki en büyük stres kaynaklarından biri, sürekli yaptığımız telefon görüşmeleridir. Aradığımız kişiyi bulmak için telefon hatları ve numaralarla boğuşup dururuz. Bu da yetmezmiş gibi, bir iş için aradığınız firmada çalışan ve telefonda görüştüğünüz görevlinin tutumu sizin o firmayla ilgili tüm olumlu hislerimizi yok eder. Aradığımıza arayacağımıza pişman olup telefonu kapatır, günün geri kalanını da hırsınızı çıkartacak bir kurban arayarak geçiririz.

Her iki tarafın da kaybetmesi olarak tanımlayabileceğimiz bu tarz durumlara düşmek istemiyorsanız, sizin için çeşitli kaynaklardan araştırarak özetlediğimiz aşağıdaki kuralları uygulayabilirsiniz.

1) Kendinizi tanıtın. Telefonu açtığınızda kiminle görüşeceğinizi söylemeden önce kendinizi tanıtın. Aşağıdakine benzer konuşmalarla vakit kaybetmemeniz için telefon ettiğinizde, adınız, soyadınız ve şirketinizin adını söylemeyi unutmayın.

2) Şirketinizin imajını doğru yansıtan bir şekilde cevap verin. Telefonu açan kişi sanki evde temizlik yapıyormuş da işi bölünmüş gibi bir ifadeyle telefonun ahizesini kaldırır ve ağzını yayarak "Aloo." der. İşte o an ne olur biliyor musunuz? Şirketin tüm karizması yok olur.

3) Telefonda gülümseyin. Telefonda gülümsemek sesinize yansır. Konuşmaya olumlu bir hava katar, kavga etmek için arayanın bile tavrı değişebilir.

4) Arayan kişiye olabildiğince yardımcı olmaya çalışın. Yanlış cevaplar "bilmiyorum", "bu mümkün değil", "hayır" gibi olumsuz mesajlar içeren tavırlardır. Doğru cevap ise "sizin için araştıracağım", "sizi bekletebilir miyim?" gibi olumlu mesajlar içerir.

5) Sabır ve nezaket. Biliyoruz, bazı insanlar gerçekten zordur. Özellikle aradıkları firmayla ilgili sorun yaşayan kişiler, telefonda daha sabırsız davranabilirler. Problemlerini ilgili kişiyle paylaşacaklarına, karşılarına çıkan ilk kişiye - ki bu genellikle santral görevlisi ya da sekreter olur - bağırıp çağırırlar. Böyle bir durumla başa çıkmak için sinirleriniz alınmış gibi davranabilmelisiniz! İşte böyle bir durumla baş etmek için size yardımcı olabileceğine inandığımız düşünce şekilleri: Bu gibi durumlarda telefondaki kişinin sözlerinin sizin kişiliğinize değil, işle ilgili olumsuzluklar için söylenmiş olduğunu kendinize hatırlatın. Yapabileceğiniz en iyi şey bu kişiyi sakinleştirip onu sorunu çözebilecek doğru kişiye aktarmanız gerektiğini anlatmaya çalışmak olacaktır. Haklı iken haksız duruma düşmemek için, öfkenize yenilip sonradan pişman olacağınız sözler sarf etmeyin. Unutmayın karşınızdaki de bir insan. Onu anladığınızı söyleyerek sakinleştirmeye çalışın. Çünkü insanlar genellikle, kendilerini anlamadığınızı düşündüklerinde aksileşirler. Siz siz olun, karşınızdakinin şikayetlerine mazeret bulmakla uğraşmayın. Mazeret gösterirseniz onu haklı çıkartmış olursunuz çünkü bu davranışınız, hatanızı ezik bir tavırla kabullenmiş olduğunuzu belli eder. Üstelik telefondaki kişinin aradığı çözümü üretmiş de olmazsınız.

6) Eğer şirketinizi telefonla arayan kişiyi bekletmeniz gerekiyorsa bunu önce kendisine açıklayın, daha sonra beklemeye alın. Telefonu açar açmaz arayan kişiyi, herhangi bir açıklama yapmadan beklemeye almak oldukça olumsuz hisler yapabilir. Bu davranış, onun suratına telefonu kapatmanıza benzer bir etki yapar. Bekleyen kişiye bir açıklama yapmalısınız. Bunu da "Bir saniye" gibi anlamsız bir süre yerine "Hatta beklemenizi rica edebilirmiyim? " gibi gerçekçi yaklaşımlarda bulunarak ifade edin. Böylece arayanın güvenini kazanmış olursunuz.

7) Arayanı dinleyin. Bir çok kere telefonu açan kişiye derdinizi anlatmaya başladığınız anda telefonun size hiçbir şey söylemek zahmetine katlanmadan başka bir yere bağlandığına şahit olmuşsunuzdur. Üstelik de sizi yanlış yere bağlıyorlarsa bundan daha sinirlendirici bir durum olamaz. Dolayısıyla, arayan kişiyi iyice dinleyip, ne istediğini anlayıp, kendisine kimin yardımcı olabileceğini açıklamadan onu başkasına aktarmayın.

8) Anladığınızdan emin olun. Her ne kadar karşınızdaki kişiyi dinleseniz de istenen şeyi tam anlayamayabilirsiniz. Böyle bir durumda, aldığınız bilgileri yarım yamalak geçiştirmek yerine "Sizi doğru anladıysam, ..." diyerek anladıklarınızı tekrar edebilirsiniz.

9) Not alın. Arayan kişi telefonda ismini söyler söylemez bir kağıda yazın. Çünkü aksi takdirde konuşmanın içinde karşınızdakinin ismini unutur ve tekrar sormak zorunda kalırsınız.

10) Acele etmeyin. Her hatta bekleyeni alıp, herkese cevap vereyim derken hata yapma olasılığınız artar. Ayrıca, hızlı davranayım derken kabalaşabilirsiniz.

Göreviniz ne olursa olsun, telefon eden kişinin ilk konuştuğu insanın tutumu, şirketimizle ilgili çok önemli bir ilk izlenimdir. Her şey bir yana, bir gün karşı tarafı arayan siz olabilirsiniz! Unutmayın!..

Kaynak: Yönetimde Sondakika , Link : www.yonetimdesondakika.com

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.