Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Eleştiri ile başa çıkabilmek

22 Kasım 2012 Perşembe::

Eleştiri ile baş etmek ve onu kendine yararınıza kullanmak için nasıl bir strateji uygulamalısınız? Uzman Psikolog Özge Altan Aytun, eleştiriye göğüs germenin 5 yolunu açıklıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

"Güne başladınız. Okulda, işte, evde, sokakta yapmayı planladığınız pek çok şey var. Tam da bu sırada en yakından ya da uzaktakinden gelir eleştiri. Kendinizi eleştirilmiş, düzeltilmiş, başarısız hatta suçlanmış hissedersiniz. Sizce bu küçücük bir hata ya da önemsenmeyecek bir konu olabilir. Ama bir kere eleştirildikten sonra belki de günlerce bunun üzerine düşünürsünüz" diyor Psikoloji İstanbul’dan Sertifikalı Gottman Çift Terapisti ve Uzman Psikolog Özge Altan Aytun.

Peki, gerçekten eleştiriyle baş etmek mümkün mü? Eleştiri ile baş etmenin ve onu kendine yararınıza kullanmanın mümkün olduğunu söyleyen Aytun, eleştiri ile baş edebilmek için 5 stratejiyi açıklıyor.

Eleştiriyi dinleyin
Aldığınız eleştiriye tepki vermeden dinlemeye ve karşı tarafın bakış açısını anlamaya çalışın. Yeni bir bakış açısı kazanabilir ve kendinizi geliştirme fırsatı yakalamış olabilirsiniz.

Savunmaya geçmeyin
Hemen savunmaya geçmek yerine karşıdaki insanın size yardım etmek isteyip istemediğini düşünün. Belki de onu reddetmek yerine bu söylediği şeyi değiştirmek veya küçük bir sorumluluk almak sizi bir adım daha ileriye götürecek.

Tepkinizi erteleyin
O sırada sert bir tepki vermek yerine bunu biraz ertelemeye çalışın. Derin bir nefes almak, bulunduğunuz ortamdan ayrılmak, kısa bir mola vermek daha sağlıklı karar almanızı ve bu eleştiriye daha sağlıklı cevap vermenizi sağlar.

Hatalarınızı kabul edin
Ortada bir hatadan kaynaklı bir eleştiri varsa bu hatayı kabul ettiğinizde ne olacağını düşünün. Reddetmek kısa süreli bir rahatlama ve sonrasında sıkıntı yaşamanızı sağlarken kabul etmek hatayı gidermeye odaklanmanızı ve bu eleştiriyi bir takdire dönüştürmenizi sağlayabilir.

Başarısızlığın tadını çıkarın
Bir konuda eleştiri alabilir hatta başarısız olabilirsiniz. Çünkü hata yapmak öğrenme sürecinizin en önemli parçası. Hata yapmadan daha iyisini yapma şansınız yok. Bunun tadını çıkarın.

Kaynak: Uzm. Psikolog Özge Altan Aytun , Link : www.pudra.com

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.