Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

İş görüşmesinde renk seçimi

16 Kasım 2012 Cuma::

İş görüşmesinden olumlu sonuç almak pek çok kritere bağlı. Ancak bu kriterler arasında biri var ki, o baştan kazanmanızı sağlayabilir. İş görüşmesinde ilk izlenimin gücünü elde etmek istiyorsanız renklerin dilini çözmeniz gerekir...

Yazı Boyutu : A A A A

İŞ GÖRÜŞMESİNDE NE RENK GİYSEM?

Profesyonel geçmişiniz, eğitiminiz, sahip olduğunuz özellikler kadar nasıl göründüğünüz de iş görüşmeleri için önem taşıyor. Renklerin hayatımızda önemli etkisi olduğunu söyleyen modacı Sevinç Bilgin, renklerin hangi özellikleri yansıttığını anlattı


Nihayet üniversiteden mezun oldunuz ya da uzun zamandır işsizsiniz ve sürekli iş başvurularında bulunuyorsunuz... Ne zamandır beklediğiniz o telefon geldi... İstediğiniz pozisyonla ilgili iş görüşmesine çağırılıyorsunuz... Hemen herkesin il düşündükleri arasında yer alır "Nasıl giyinmeliyim?" sorusu... Çünkü artık ilk görüşmede dış görünüşün önemi yadsınamaz bir gerçek. Peki ama ne tarz giyinmeli, hangi renkler daha etkili? Türkiye’de Haute-Couture’ü en iyi temsil eden modacılardan biri olarak bilinen Sevinç Bilgin’e renklerin hayatımızı nasıl etkilediğini sorduk. "İçinde bulunduğumuz ruh durumuna göre bazen biz rengi seçiyoruz, bazen de renk bizi seçiyor" diyen Bilgin, renklerin canlandırıcı, dinlendirici, neşelendirici özellikleri olduğunu söylüyor.

"Toprak rengi güven veriyor"
İş görüşmelerinde öncelikle haki, kümbeti, toprak tonlarını tercih ettiğini söyleyen Sevinç Bilgili, siyah, lacivert takımlar içlerine beyaz gömlek ya da beyaz basic tişörtü uygun bulduğunu belirtiyor. Canlı renklerde aksesuvarlarla kıyafetin tamamlanmasını tavsiye eden Bilgin, şu önerilerde bulunuyor: " Mesela, siyah kalem etek ve bordo renk üç düğmeli, hafif vücuda oturan klasik bir ceket içine beyaz bir gömlekle bu renkleri kombine edecek uzun bir fuları yandan bağlayın, kulaklarda minik altın küpe, siyah hafif topuklu ayakkabı ve siyah bir çanta ile tamamlayabilirsiniz." Bilgin, "Beyaz renk, temizlik ve saflık çağrıştırdığından karşı tarafa güven olarak yansır, aydınlık olduğundan insanı genç gösterir. Siyah ise kişinin özgüvenini pekiştirir, karşı tarafa kendinden emin olduğunun sinyalini verir. Sarı renk, canlı, hareketli, sıcak ve enerjik olduğunuzu ifade eder. Toprak renkleri karşı tarafın size güvenebileceğinin mesajını verir" diyor. Pembe rengin çok uçuk tonunun tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Bilgin, "Bu renk bluz, gömlek, tişört, saat kayısı, ruj olarak iş görüşmelerinde kullanılabilir. Mesela, ciddi bir takım ile pembe - kayısı renkli bir saat taktığınızda duruşunuzda bir özgüven yansır ve tarz sahibi olduğunuz ortaya çıkar" diye konuşuyor.

"Kıyafet tarzınızı yansıtır"
"İş görüşmesine giderken, seçeceğiniz kostüm karşı tarafa saygınızı ifade ederken, kendi tarzınızı da yansıtır ve sizi fark edilir kılar, özel olduğunuzu ifade eder" diyen Sevinç Bilgin, "Resmi ve ciddi bir kostüm bile neşe, enerji verecek renkli aksesuvarlarla zenginleştirilmeli. Diz altı kalem etekler, vücutta hafif oturan kadınsı tek düğmeli ya da üç düğmeli ceketler, beyaz renk tişört, gömlek ya da bluzla tamamlayabilirsiniz" tavsiyelerinde bulunuyor ve ekliyor: "Bana göre en iyi kostüm, vücudunuza, kendinize duyduğunuz sevgi, saygı ve özgüven ile muhteşem oturan kostümdür."

Bu renkler iş hayatını esir almış!
Peki iş görüşmelerinde en çok hangi renkler öne çıkıyor? "İş görüşmelerinin temel renkleri siyah, lacivert, gri. Bu renkteki takımlar ve içine giyilen beyaz ya da açık renk gömleklerle tamamlanıyor" diyen Sevinç Bilgin, siyah, lacivert ve grinin iş hayatını bu kadar esir almasına ve kahverenginin dışlanmasına karşı olduğunu belirtiyor. Kahverenginin genellikle dezavantaj olarak görüldüğünü ve tercih edilmediğini belirten Bilgin, "Oysa, kahverengi doğanın temel rengi. Öyle bir kahverengi tonu seçersiniz ki size güç katar, enerjinizi artırır, üretkenlik verir. Çünkü bu özellikler kahverenginin içinde gizlidir ve sizin üzerinizde doğru kullandığınızda açığa çıkar. Örneğin kahverengiyi, turkuvaz bir aksesuarla denediğinizde, etkisini size gelen iltifatlardan anlayacaksınız" diyor. Bilgin’e göre kahverengi bir elbise üzerine turkuvaz bir fular ya da büyük bir taş kolye ile karşı tarafta oldukça olumlu bir etki bırakıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.