Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Hayalleri ufkunu, zekası yolunu açtı

16 Kasım 2012 Cuma::

Her çocuk gibi onun da hayalleri vardı. Bir gün dünyanın konuşacağı işler başaracaktı... Hayallerine, kendine olan güveni tamdı... Ancak yine de başarısını tesadüflere bırakmadı! İşte dünyanın konuştuğu genç girişimci Eren Bali’nin öyküsü...

Yazı Boyutu : A A A A

DÜNYANIN KONUŞACAĞI BİR ŞEYİ BAŞARMAYI DAHA ÇOCUKKEN DÜŞÜNÜYORDUM

Eren Bali 28 yaşında ve ABD'deki internet girişimcilerinin en parlak isimlerinden biri. Yüzlerce konuda online eğitim veren Udemy adlı şirketi hızla büyüyor. Başarısını tesadüfi görmeyen ve doğru stratejilerle yükseldiğini söyleyen Bali ile ABD San Francisco'daki ofisinde konuştuk.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçen mayıs ayında ABD'nin Batı kıyısına yaptığı gezide, bilişim sektörünün kalbi Silikon Vadisi ve San Francisco'da da teknoloji devlerini ziyaret etmiş; Türkiye'de yayınlanan Sosyal Medya adlı televizyon programına San Francisco'daki Udemy adlı bir şirketin ofisinden katılmıştı. Peki Cumhurbaşkanı'nın programına bile dahil olan Udemy nasıl bir şirket, kimler çalışıyor, neler yapıyorlar, çalışanlarının arasında Türkler var mı?

HEDEF MİLYAR DOLARLIK BİR ŞİRKET

Dil kursundan dansa, web geliştirmeden yabancı dile yüzlerce konuda eğitim alınabilen bir 'online akademi' diyebiliriz, Udemy için... Eren Bali adlı genç bir Türk'ün şirketi. Şimdiden benzer konuda faaliyet gösteren bütün rakiplerini elemişler. Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in her yıl yazdığı, teknoloji dünyasının merakla beklediği mektubunda Udemy'den övgüyle söz etmesi; Businessweek dergisinin Silikon Vadisi'nin geleceği parlak 25 şirketinden biri olarak Udemy'ye de yer vermesi, şirketin yıldızının daha çok parlayacağının bir göstergesi...

Silikon Vadisi'nde hızla yükselen Udemy'nin kurucusu Eren Bali'nin yaşam öyküsüyle başlayalım. Sıradan, tesadüflere dayalı bir başarı değil bu. Eren Bali, zeki ve hırslarının peşinden korkmadan giden, 28 yaşında bir girişimci. Malatya'da doğmuş, ilkokulu köyde bitirip Malatya'da Anadolu ve Fen Lisesi'ni bitirmiş. ODTÜ Bilgisayar ve Matematik Bölümleri'nde okumuş, aslında 'büyüme' hedefi o yıllardan; "Çocukken büyük bir şey yapacağımı düşünüyordum, eğer yapmazsam hayalkırıklığına uğrayacağımı da hissediyordum. Lisede matematiğe büyük ilgim vardı, Türkiye'de matematik olimpiyatlarında altın, uluslararası yarışmalarda da gümüş madalya kazandım. Ancak akademisyenliğin bana göre olmadığını anlamıştım. Rekabetçi bir insandım, büyük bir şeyler başarmak istiyordum, girişimcilik beni çekti. Yoksa bir matematikçi, bilgisayar mühendisi olarak iyi paralar kazanıp rahat bir hayat sürebilirdim. Hala kendime piyasada alabileceğim maaşın yarısını ödüyorum! Şirket milyar dolarlara gelmeden çok büyük paralar kazanmayacağım."

İNTERNET TEK KAYNAĞIMDI

'Eğitime olan erişimi dünya geneline nasıl açabilirim?', 'Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir kişinin uzmanlaşmak istediği alanda kendisini geliştirebileceği ideal sistem nasıl olabilir?' düşüncesinin okul yıllarında bile kafasını kurcaladığını anlatıyor Eren Bali; "Türkiye'de matematik olimpiyatlarına hazırlanırken internet benim tek kaynağımdı. Bu da benim hayatımda ciddi bir değişiklik oluşturmama neden oldu. Ancak internette doğru kaynaklara ulaşmada zorlandım. İnternet üzerinden eğitimle başka insanların hayatlarında değişiklik oluşturmalarına olanak sağlamak, nasıl kolay bir hale getirilir, bu iş nasıl büyütülebilir diye düşündüm."

Sekiz yıl önce, 20 yaşında bir üniversite öğrencisiyken, şu anda Udemy'ye dönüşen sistemi Türkiye'de kurduklarını anlatıyor Bali: "Amacımız, yüz binlerce insanın kendisini geliştirmesiydi. Diyelim bir iPhone uygulaması geliştirmek istiyorsunuz, yaşadığınız yerde bu konuda eğitim almanız zor. İşte vizyonumuz o kişilerin kendisini geliştirmesiydi. Türkiye'de bunu canlı sınıf uygulamaları yaparak denedik ama yaklaşık bir sene uğraştıktan sonra o dönem Türkiye'de bunun olamayacağına karar verdik. Türkiye pazarı çok küçüktü ve o zamanlar internet üzerinden yapılan yatırımlar için kapital bulmak çok zordu."

60 YATIRIMCI KABUL ETMEDİ

Eren Bali Türkiye'deki şirketi kapatıp ABD'ye gitmiş arkadaşlarıyla. Akşamları Amerikan şirketlerinde çalışıp para kazanırken, gündüzleri kendi işleri için mesai harcamışlar. Genç girişimci o dönem hızla büyüyen SpeedDate adlı şirketin mühendis grubunun başına geçmiş: "ABD'deki bağlantılarımı geliştirmeye çalıştım çünkü hala aklımda eğitimle ilgili Udemy'yi geliştirme fikri çok baskındı. Bir deneme daha yapmak istedim. 2010 yılının başında Silikon Vadisi'nde şirketi kurduk ve yatırım aramaya başladık."

Melek yatırımcılar ve venture capital'lerle (yüksek büyüme potansiyeline sahip ama risk taşıyabilen girişimlere yatırım yapanlar) görüştüklerini ama 60 'red' cevabı aldıklarını söylüyor, Bali.... Ama moralleri bozulsa da paraları azalsa da yola devam ettiklerini vurguluyor.

Birkaç ay sonra siteyi devreye sokup kullanıcı sayılarını artırmaları rüzgarın yönünü değiştiriyor! Silikon Vadisi'nin ünlü bir melek yatırımcısından -ki LinkedIn ve Youtube'un ilk destekçisi - 50 bin dolar alıyorlar. İşte kırılma noktası da bu! Aynı gün bir başka yatırımcı ve ardından bir hafta içinde 11 kişiden toplam bir milyon dolarlık yatırım almayı başarıyorlar: "2011'in başında şirket gelir elde etmeye başladı. O günden bugüne sanırım 80 kat büyüdük. Groupon'un kurucularından üç milyon dolar daha yatırım aldık ve onlar da yönetim kurulumuza girmiş oldu. Bu yılın sonunda 10 milyon dolarlık bir gelire ulaşacağız ve her sene de 4-5 kat büyüyor olacağız."

Şimdilik sitedeki dersler sadece İngilizce ancak çok kısa bir süre sonra uluslararası operasyonlara başlıyorlar. İlk hedef, Türkiye ve Japonya pazarına da hızlı bir giriş yapmak.

Ayda 40 bin dolar kazanan eğitmen var

Udemy'de ücretsiz ve ücretli dersler bulunuyor. iPhone uygulaması geliştirmeden fotoğrafçılığa, Antik Yunan tarihinden dansa aklınıza ne gelirse site üzerinden ulaşabiliyorsunuz. Eğitmenler konuya uygun bir müfredat hazırlıyor ve yaklaşık 15'er dakikalık bölümlerle dersler veriliyor. Bu bölümleri ciddi bir şekilde takip ederseniz, seçtiğiniz konuda uzman haline gelmeniz mümkün. Üstelik eğitmenler ve katılımcılarla iletişim kurabiliyorsunuz. Paralı derslerden gelirin yüzde 30'u Udemy'nin, kalanı ise eğitmenin. En popüler derslerin web geliştirme, iPhone ve iPad uygulamaları olduğunu, yoga ve fotoğrafçılığın da son dönemde büyük ilgi gördüğünü hatırlatıyor Eren Bali: "Udemy üzerinde ayda 500 civarı yeni ders açılıyor. Şirketimizde tam zamanlı pedagoji uzmanları, uzaktan eğitim konusunda uzman isimler var, onlar da eğitmenlere yardımcı oluyor ama biz dersleri hazırlamıyoruz. İşimiz aracılık ve kalite kontrolü!" Dersleri büyük ilgi gören eğitmenlerin kazancı da hiç fena değil. Sadece Udemy üzerindeki dersleriyle ayda 40 bin dolar kazanan var.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.