Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Facebook profilinizi korumaya alın

9 Kasım 2012 Cuma::

Facebook profilinizi profesyonel amaçlarla kullanmıyorsanız arkadaş listenizi oluştururken iş ve özel hayatınızı birbirinden ayırmaya özen göstermenizde yarar var. İşte size Facebook'ta pek bulaşmamanız gereken 11 iş ilişkisi profili...

Yazı Boyutu : A A A A

FACEBOOK’A EKLEMEMENİZ GEREKEN İŞ ARKADAŞLARI

Çalışma hayatıyla iş hayatını birbirinden ayırmak gerektiğine dair yüzlerce yazı okudunuz. Aynı kural web için de geçerli elbet. Özellikle de sosyal medya için. Linkedln gibi 'profesyonel' ağlara çok güvendiğiniz çocukluk arkadaşlarınızı eklemenizde bir sakınca olmayabilir. Ancak Facebook'ta durum farklı. Arkadaş ortamına, yani çok özel alanınıza çalışma arkadaşlarınızı dahil etmek... sorun oluşturabilir. Özelinizi onlara açmak, ellerine ve dillerine malzeme vermek sakıncalı yahut en azından sıkıcı olabilir. İşte size Facebook'ta pek bulaşmamanız gereken 11 iş ilişkisi profili...

İş ortamında da dedikoducu dedikoducudur. Özel bir tanıma herhalde ihtiyaç yok. Herkesin kariyeriyle, maaşıyla, üstleriyle ve astlarıyla ilişkileriyle, hatta özel hayatıyla ilgili doğru yanlış söylentiler yayar. Böyle birini Facebook'a dahil eder yani en özelinizin içine sokarsanız, özeliniz filan kalmaz. En masum bir fotoğrafı bile size zarar verecek şekilde kullanır. Sizi rezil eder, üzer, çalışma arkadaşlarınızla aranızı bozar.

Sakıncalarını anlatmaya gerek yok. Yine de kimimiz 'cicilik olsun' diye şefimizi Facebook'a davet ediyoruz, kimimiz davetine hayır diyemiyoruz, kimimiz dostluğunu bu yolla kazanmaya çalışıyoruz... Ama şef şeftir ("bütün işler bana kaldı" yahut "bıktım vallahi" gibi) masum bir şikayetiniz, tabii ki diğer arkadaşlarınızın (şefinizin okuduğunu bilmeden) yapacağı münasebetsiz bir şaka, ilişkilerinizi fena halde zedeleyebilir.

Bu çalışma arkadaşınız için Facebook bir tür 'takıntı'dır. Sürekli on-line'dır, yorum yapmadan, fotoğraf veya video koymadan duramaz. Duvarını 3 dakikada bir yenilemek de onu kesmez, Facebook'taki 365 arkadaşının her eklemesine bir yorum yapmakla yükümlü sanır kendini. Özetle, böyle birini Facebook'unuza bir kere bulaştırırsanız, kurtulamazsınız. Sorun: Birinin Facebook bağımlısı olduğunu, arkadaşınız olmadan anlayamazsınız.

Bir arkadaşımızı Facebook'a eklerken genelde "Özelimi onunla paylaşmak istiyor muyum?" diye düşünürüz de, "Onun özelini bilmek istiyor muyum?" sorusu aklımıza gelmez. Oysa yerli yersiz yorumları, gevezeliği, her lafa dalması, bizi hiç ilgilendirmeyen özelini anlatması yorucu olabilir. Hele bu bir çalışma arkadaşınız ise. Üstelik çalışma arkadaşlarınızı Facebook'ta 'arkadaşlıktan çıkarmak' da zordur, ofisteki ilişkileriniz bozulabilir...

Şirketteki bir rakibiniz size zarar vermek istiyorsa, hatta sadece asabınızı bozup canınızı yakmaya kararlıysa bile... Facebook arkadaş listenize ekleyerek ona rüyasında bile göremeyeceği bir imkan vermiş olursunuz. Siz ve diğer arkadaşlarınız, istediğiniz kadar temkinli davranın, bir 'açığınızı' mutlaka bulacak ve kullanacaktır. Facebook'a girdiğiniz saat, arkadaşlarınız, yedikleriniz içtikleriniz, her şey, kötü niyetli biri tarafından aleyhinize kullanılabilir.

Bu arkadaşınız, adı üstünde, hayatı çalışmaktan ibaret zanneder. Çalışmadan duramaz. Yemez içmez, hatta (gece yarısı gelen e-postalara bakarsanız) uyumaz bile... Herkesin de kendisi gibi olmasını bekler; insanları 'kaç saat mesai yaptıklarına' bakarak değerlendirir. Mesela Facebook'a 15.15'te bir ekleme yaparsanız 'bütün gün internette gezdiğiniz' yorumuyla karşılaşabilirsiniz.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.