Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | Kişisel Gelişim
Print Al

Kariyeriniz alarm mı veriyor?

5 Kasım 2012 Pazartesi::

Çok bilinmeyenli kariyer problemini çözemeyenlerden misiniz? "Maaşım az , iş yüküm çok", " İki sene önce mezun oldum, hala iş bulamadım", "Yetenekliyim, ama anti-sosyalim..." diye yakınıyoruz. Liste uzayıp gidiyor. Peki nasıl bir yöntem izlemelisiniz?

Yazı Boyutu : A A A A

ÇOK BİLİNMEYENLİ KARİYER PROBLEMLERİ

"Maaşım az , iş yüküm çok", " İki sene önce mezun oldum, hala iş bulamadım", "Yetenekliyim, ama anti-sosyalim..." diye yakınıyoruz. İki yıldır aynı iş yerinde aynı pozisyonda çalışıyorum. Patronum ise bana her geçen gün daha fazla sorumluluk yüklüyor. Bunun karşılığında, ne bir terfi ne de görev tanımımda değişiklik yapmaktan bahsediyor. Maaşımda artış talep etmem doğru olur mu? Nasıl bir yöntem izlemeliyim? Derya K.

İşe giriş aşamasında ya da pozisyon değişikliklerinde, iş tanımınızı yazılı olarak netleştirmediğiniz takdirde, size verilen ek sorumlulukların ne kadarının işinizin ve sorumluluklarınızın bir parçası olduğundan tam olarak emin olamazsınız. Bunu değerlendirebilmek için şirketinizde ya da departmanınızda ne gibi değişiklikler olduğuna da bakmalısınız. Biliyorsunuz, ekonomik kriz dolayısıyla pek çok kişi işten çıkarıldı. O kişilerin sorumlulukları kalanlara paylaştırıldı ve bir kısmı size düşmüş olabilir.

Bu durumun düzeltilmesini isteyebilir ya da bunun geçici olacağını düşünerek şirketinizi ayakta tutmak adına bir süre idare edebilirsiniz. Ancak yaşadıklarınız genele yayılmamış, sadece size özelse, bu durumda kendi yaşam koşullarınızı göz önünde bulundurarak bir karar vermelisiniz. Ek sorumluluklar iş-özel yaşam dengenizi bozacak seviyede ise, bu durumda bence konuşma yoluna gitmenizde fayda var. Burada önemli olan, düşüncelerinizi nasıl dile getireceğiniz... Direkt maaş artışı talebiyle gitmek yerine, bu artışın nedenlerinden ve sizin hayatınızda yarattığı sonuçlardan bahsederek konuyu ele almalısınız. Size önerim sakin ve mantıklı bir şekilde konuşarak, durumun gerginleşmesine ve olumsuz sonuçlanmasına izin vermemeniz... Aksi takdirde, taleplerinizi dile getirirken, işinizi de kaybedebilirsiniz.

Ben son derece utangaç ve içine kapanık bir tipim fakat iş arkadaşlarımın hepsi güçlü karakterler. Konuşmaya isteksiz olmamdan dolayı, fikirlerime önem vermediklerini düşünüyorum. Aslında yetenekli olduğumu düşünüyorum ve başarılı da olabilirim ama susturulmaktan ve eleştirilmekten çok korkuyorum. Ne yapabilirim? Özge A.

Kendine, bilgisine ve yeteneklerine gerçekten güvenen birisi eleştirilmekten korkmaz. Ya kendinize, yeteneklerinize, bilginize ya da kendinizi doğru ifade edebileceğinize inanmıyorsunuz. Öncelikle hangi şıkkın sizin için geçerli olduğunu anlamanız gerekiyor. Şayet ilk şık söz konusuysa, özgüveninizi geliştirmelisiniz. Bu genellikle insanın tek başına yapabileceği bir şey olmamakla birlikte, gerekli teknikleri anlatan kitapları okumakla işe başlayabilirsiniz. İkinci şık doğruysa, o halde teknik anlamda kendinizi geliştirmeniz, daha iyi bir donanıma sahip olmak için eğitim ve deneyim yoluyla güçlenmeniz gerekiyor. Eğer üçüncü durum geçerliyse, iletişim becerilerini, zor insanlarla başa çıkma ve ikna tekniklerini öğrenmeniz, deneyimlemeniz ve kullanmanız gerekiyor. Dışarıdan profesyonel bir destek alırsanız, bu konuda çok daha hızlı ve doğru sonuçlara ulaşabilirsiniz.

Şu anda tam mesai annelik yapan bir kadınım; bebeğim için bankadaki işimi bırakmıştım ama artık sıkılmaya başladım. Aslında, çok uzun süreli bir çalışma hayatım da olmamıştı. Bir yıl sonra, kızım iki yaşına geldiğinde tekrar çalışmak istiyorum. İyi bir bankada iş bulabilmek için ne yapmalıyım? Ceren A.
Bir yıl sonra çalışmak istiyorsanız, bu kendinizi geliştirmek için uzun bir süreye sahip olduğunuz anlamına geliyor. Annelik zor ve zaman isteyen bir sorumluluk; ancak yine de kendinize vakit ayırmaya çalışmalısınız. Okuyarak ya da eğitim, kurs alarak kendinizi geliştirmenizi öneririm. Ancak temel nokta neyi nasıl anlattığınız, söylediğinizdir. İşe dönmek istemeniz zaten motivasyonunuzun bir göstergesi. Başvurduğunuz iş, niteliklerinize uygun olduğu sürece, bu dönemi de iyi değerlendirdiğiniz takdirde işverenlerin bu konuda tereddüt yaşayacaklarını sanmıyorum.

İki yıl önce üniversiteden çok iyi bir dereceyle mezun oldum. Fakat ekonomik kriz araya girdi, hayalimdeki işi bir türlü bulamadım. CV'mdeki bu boşluğu örtmeye çalışarak, kendimi işverene nasıl başarılı bir şekilde sunabilirim? Sevgi C.

Okulunuzu bitirdikten sonra çalışmadığınız bir dönem olabilir. İş hayatınıza ara vermiş değilsiniz; sadece istediğiniz, hayal ettiğiniz, başarılı olacağınıza inandığınız bir iş bulamamışsınız. Bu durum, zaten deneyimsiz ya da az deneyimli çalışan arayan firmalar için büyük bir sorun değil. Tabii ki kendinizi hem yazılı olarak (öz geçmişinizde) hem sözlü olarak (mülakatlarda) doğru ifade edebilirseniz... Bu arada size önerim, çalışmadığınız dönemde kendinizi geliştirmeniz olacak. Kurslara gidebilir, kitaplar ve internetteki ücretli-ücretsiz eğitimler yoluyla farklı konularda bilgi edinebilir ve öz geçmişinizi zenginleştirebilirsiniz. Yabancı dilinizi geliştirebilir, bilgisayar konusunda bilginizi artırabilirsiniz. Bunun yanında, sosyal sorumluluk dahilinde yapacağınız her etkinlik, sizin için önemli bir avantaj olacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.