Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Sosyal medyada kariyer hazırlığı

4 Kasım 2012 Pazar::

Mülakat hazırlığı sırasında sosyal medya adaylara önemli fırsatlar sunuyor. Görüşme öncesinde şirket politikaları hakkında bilgi almak için sosyal medya en güncel kaynak olarak dikkat çekiyor...

Yazı Boyutu : A A A A

MÜLAKAT ÖNCESİ ARAŞTIRMANIZI SOSYAL MEDYADA YAPIN

Mülakata davet edilen adaylar görüşecekleri şirketi sosyal medyadan didik didik ediyor. Mevcut çalışanları, onların profillerini, hatta görüşmeyi yapacak kişinin birebir ilgilendiği konuları bulup karşı taraf üzerinde çok iyi bir izlenim bırakabiliyorlar.

İltek Medya'nın düzenlediği Dijital İK Konferansı'nda insan kaynakları sektörünün dijital çağa ayak uydurma süreci mercek altına alındı. 14 Eylül'de The Seed Sakıp Sabancı Müzesi'nde yapılan konferansın ana başlıkları insan kaynakları profesyonellerinin gündem maddeleri olan 'kaosta ik yönetimi', 'içgörülerden geleceğe', 'geleceğin araç kutusu ve ik uygulamaları' idi. Tüm gün süren konferansta 'yetenek yönetiminde dijital demokrasi', 'dijital çağda yetenek', 'milenyum jenerasyonu nasıl bir gelecek istiyor', 'geleceğin yetenekleri reel sektöre nasıl hazırlanıyor' gibi konulara değinildi.

Konferansta sosyal medya ve mobil çağında işe alma/işe girme ve eğitim rehberi konulu bir konuşma yapan C-Section Genel Koordinatörü Tuna Tiryakioğlu ile konferans öncesi görüştük. Adayların artık görüşmeye gelirken internetten şirketi araştırarak çok daha hazırlıklı geldiklerini söyleyen Tiryakioğlu, "Bazı çalışanlar mülakata o kadar hazır geliyor ki ne yapacağımızı şaşırıyoruz. Örnegin 'LinkedIn'den gördüğüm kadarı ile bire bir benimle aynı şeyleri yapmış birisi burada çalışıyor' diye mevcut personelimizin geçmişini bile inceleyen adaylar oluyor. Öte yandan iş görüşmesi yapacak kişinin ilgilendiği konulardan o kadar net bir şekilde kaynak göstererek bahsediliyor ki acaba Twitter'dan bizi araştırıp özellikle mi o konuları öğrenmiş yoksa gerçekten mi ilgileniyor anlayamıyoruz" diyor.

Yöneticiyle Facebook'tan mesajlaşanlar var
İnternette yapılan bu araştırmalardan şirketin yaptığı işlere, başvurduğu pozisyonda mevcut çalışan kişilerin detaylı profillerine ve hatta neredeyse tam maaşına kadar ulaşılabiliyor. Bilginin kendisi yoksa o bilgiye sahip bir kişiye ulaşıp ve bire bir konuşarak istenilen her şey öğrenilebiliyor. Tiryakioğlu, şirketlerin telefon açsanız asistanlarıyla bile konuşamayacağınız üst düzey yöneticilerinin, kendilerine Facebook'tan direkt gönderilen soruları seve seve yanıtladığını belirtiyor.
Bu alanda ana kaynak Facebook. İnternette okunan her haber, her fotograf Facebook'ta paylaşılıyor. LinkedIn ise firmalar hakkında detaylı bilgiler içeriyor. Forumlar, sözlükler gibi yerler ise daha az güvenilir kaynaklar olarak göze çarpıyor fakat bazen gerçekçi bilgilere rastlandığı da oluyor. Peki ulaşılan bu bilgiler doğru mu? Tiryakioğlu buna şöyle cevap veriyor: "Bilgilerin doğruluğu internetin gelişmesi sırasında sürekli konuşulan bir konu oldu ama geri bildirimin kolaylığı nedeniyle kalitesiz veya hatalı kaynaklar hemen çürütülüyor. Eğer interneti düzenli kullanıyorsanız kendi perspektifinizden güven duyduğunuz kaynakları belirliyorsunuz."

Mülakatlarda çıta yükseldi
İş ilanına başvurdunuz, görüşmeye çağrıldınız ve şirket ile o şirkette çalışanlar hakkında araştırmalara başladınız. İyi kötü bir şeyler de buldunuz diyelim. Bu bilgiler size faydalı olacak mı? Tiryakioğlu buna "Çok faydalı oluyor tabii ki" şeklinde cevap veriyor. Yeni mezunlar da dahil olmak üzere görüşmeye insanı şaşırtacak kadar hazır gelenler oluyormuş. Tabii bunun tersi bir durumla da karşılaşmak mümkün. Artık bu kadar kolay erişilebilir bilgi varken firmanızı tanımayan, yapılan işten tam haberdar olmayan adaylar da çıkabiliyor. Şirketler kendi sitelerinde ister bilgilerini kendi versin ister vermesin, bu bilgilere ulaşmak isteyenler bir yolunu buluyor.

Şirketler hakkında internette bu kadar çok bilgi olunca adaylar da mülakatlara daha bilinçli geliyor. İş görüşmelerinde çıtanın şu anda hiç olmadığı kadar yükseğe çıktığını belirten Tiryakioğlu, mevcut çalışan profillerini, hatta çalışanların isimlerini biliyorsa görüşeceği kişiyi araştırıp görüşme sırasında olağandışı bir izlenim bırakabileceğini söylüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.