Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

İnteraktif bir başarı hikayesi

4 Kasım 2012 Pazar::

İnternet balonunun fazla abartıya dayanamayıp patladığı günlerde e-girişimcilik dünyasına adım attı. Sansasyon yaratan bir formatla dikkatleri üzerine geçti. Bilgi çöplüğüne dönen sanal alemde uzmanlık bilgisinin gücünü fark etti. Sonra...

Yazı Boyutu : A A A A

İNTERAKTİF BİR BAŞARI HİKAYESİ: ERSAN ÖZER VE UZMAN TV

Televizyonculuk, editörlük ve internet birikimini birleştirerek 2007 yılında Uzman TV’yi kuran Magnet Yönetici Ortağı Ersan Özer, içerikten para kazanma hedefini dört buçuk yıl sonra gerçekleştirebildiğini söylüyor. Özer’in 2012 beklentisi ise 12 milyon lira ciro.

Uzun yıllar gazetecilikten sağladığı bilgi ve deneyimle interneti birleştirip kendisine yeni bir alan yaratan Ersan Özer, tam da ABD’de internet ve teknoloji balonunun patladığı bir dönemde Türkiye’de internetten para kazanabilmek için kollarını sıvadı. itiraf.com’un ardından arkadaşlık siteleriyle hem hedeflediği kitleye ulaşmayı hem de para kazanmayı sağlayabildi. Ancak temel olarak yapmak istediği içerik üzerinden para kazanmaktı.

Dünyada videonun (Youtube) patladığı bir dönemde video üzerine bir şeyler yapmak isteyen Özer’in aklına uzmanlara odaklı video tabanlı bir soru-cevap sitesi yapmak geliyor. Arkadaşlık sitelerinin çok tuttuğunu, buradan iyi paralar kazandıklarını ve 2007 yılında internetten kazandıkları parayı yine internete yatırma kararı aldıklarını belirten Magnet Yönetici Ortağı Ersan Özer, "Televizyon, internet ve içerik üretme deneyimlerimi birleştirmek için bir video projesi arıyordum. O dönemler video dünyada patlamıştı ama daha çok kullanıcıların ürettiği videolar vardı. Sadece uzmanların olduğu, video tabanlı bir soru-cevap sitesi Uzman TV fikri bu ortamda gelişti" diyor. Ancak Uzman TV bir önceki işleri kadar hızlı para getirmiyor. Başlangıçta bir iki yıl içerisinde kârlı bir iş modeli olarak görülse de Uzman TV’nin kâr üretmesi ancak dört buçuk yıl sonra sağlanabiliyor.

Türkiye’de içerikten para kazanmanın zor olduğu herkesin malumu. Nitekim Özer de bu nedenle kaliteli içerik üretilemediğinin altını çiziyor. "İnternette ise bir kişi üretiyor beş bin kişi çalıyor. Haber sitelerinin dışında içerik üretimi yok" diyen Özer, Türkiye’de bir takım büyük grupların internet balonunun patladığı bir dönemde içerik işine girdikleri için işleri yürütemediklerine dikkat çekiyor. "Video işinden para kazanılacaksa profesyonel içerikten para kazanılacak diye bir öngörümüz vardı. Çünkü kullanıcının ürettiği üzerinden reklamverenin kontrol sağlaması mümkün olmayacağı için reklamının görülmesini istemiyordu. Biz de ise örneğin tıp alanında bir hoca gripten korunma yöntemlerini, ileri sürüş teknikleri konusunda bir uzman emniyetli sürüşü anlatıyor. Yani profesyonel bir çekimle uzmanların yer aldığı bir yapı planlamıştık. İyi bir içerik üretebilirsek bundan para kazanabiliriz diye düşünüyorduk. Çünkü reklamverenler; profesörün, mimarın, akademisyenin olduğu bir platformda olmayı ister" diyen Özer, başlangıçta işlerin planladığı gibi gitmediğini, Uzman TV’den sonra da içeriğe ilginin değişmediğini ve içeriğin Türkiye’de para kazandırmadığını söylüyor.

Dört Buçuk Yıl Sonra Para Kazanıyor

Uzman TV 2009 yılına kadar neredeyse hiç reklam alamadan yoluna devam ediyor. Peki bu dönem nasıl finanse ediliyor? Magnet’in çatısı altında bulunan arkadaşlık sitelerinden iyi para kazandıklarını ve buradan kazandıkları gelirle Uzman TV’yi finanse ettiklerini, ancak Magnet’in her zaman para kazanan bir şirket olduğunu belirten Özer şunları söylüyor; "Arkadaşlık sitelerinden iyi kazanıyoruz ve buradan kazandığımız parayla Uzman TV’yi fonlayabildik. Ama bu dönemde şirketimiz kârlıydı. Magnet’i Gittigidiyor.com’un kurucuları olan Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu, Aydonat Atasever’le ortak kurmuştuk. 2006 yılı mayıs ayında Ciner Medya da ortaklar arasına girdi. Bu süreçte ortaklarımız gelir yaratamamamızı sorun etmediler."

2009 yılında küçük de olsa reklam almaya başlayan Uzman TV ancak geçen yıl kasım ayında kâra geçebiliyor. Başka bir ifadeyle Uzman TV ancak dört buçuk yıl sonra kâr üretebilen bir proje haline geliyor. Bu dönemde yaklaşık 6-7 milyon lira yatırım yaptıklarını belirten Özer, bu yatırımların etkisiyle sitenin çok hızlı büyüdüğünü belirtiyor. İçerikten para kazanılamazken Uzman TV’nin uzun bir sürenin ardından da olsa kâra geçmeyi başarması ise odaklı reklam anlayışının bir sonucu. "Örneğin bebek nasıl emzirilir? sorusuna bir doktorun cevabını verdiğimiz videonun önüne bebek bezi reklamı koyuyoruz. Yani hedefli bir reklamcılık yapıyoruz. Başından beri bunu öneriyorduk ama internette video reklamcılığı olmadığı için reklamverenler sıcak bakmıyordu" diyen Özer, bu tür bir reklamcılığın gelecekte daha çok tercih edileceğine inanıyor. Özer, "Çünkü daha ölçülebilir, kimin izleyip izlemediği net olarak ortaya çıkıyor. Televizyon reklamcılığında insanların izleyip izlemediği ölçülemiyor ve hedefleme çok düşük. Uzman TV olarak biz bu sorunu çözdük" diyor. Türkiye’de reklam bütçelerinin yüzde 75’inin televizyonlara gittiğini belirten Özer, Uzman TV’nin bu pastadan pay almaya başladığını söylüyor. "Televizyondaki reklam filmleri internete geldiği için hayatımız kurtuldu" diyen Özer şunları söylüyor; "Bütün videolarımızın önünde reklam var. Bu reklamcılık pahalı. Normal internetteki bir reklamın bin gösterimi 2 dolarken video üzerinden gösterimi 30 dolar. Daha önce video reklamcılığı yoktu, 2009 yılından itibaren anlaşılmaya başlandı. Bugün çok ciddi rakamlarla bütçeler hedefliyoruz."

12 Milyon Satış Geliri Hedefi

Artık Uzman TV’nin kârlı bir şekilde yoluna devam ettiğine dikkat çeken Özer’in bu yılki hedefi ise 12 milyon lira net satış gelirine ulaşmak. Bu yıl 3 milyon civarında kâr planladıklarını belirten Özer, "İnternette bugüne kadar yaptığımız her işi bir gün satmak üzere yapıyoruz. Uzman TV’den para kazanıp sonrasında satmayı planlıyoruz. Dolayısıyla bugüne kadar yatırdığımız parayı bugün kâr yapmasak da Uzman TV’yi satmak istediğimizde fazlasıyla geri alabiliriz. Çünkü çok ciddi bir marka oldu. Yatırdığımız paranın çok üzerinde bir değer yarattık. Uzman TV’ye ayda 6.5 milyon kişi giriyor. Her ay 30 milyon video seyrediliyor. Dolayısıyla bugün şirketimizin değeri en az 15 milyon dolar. Bizi bir medya şirketi satın alabilir. Örneğin bir televizyon kanalı bütün imkanlarını kullansa böyle bir büyüklük yaratamaz. Dünyada da bu işi gerillalar yaratıyor, büyükler satın alıyor. Bizde de böyle olacak. Dünyada da bizde de büyükler bu işte başarılı olamıyor. Çünkü bu iş herkeste olmayan özel bir bilgi ve çok ciddi emek gerektiriyor. Ben sabah altıya kadar çalışıyorum" diyor.

Uzman TV’de 75 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Özer, bu kadar insana iş üretebildikleri için kendisini çok mutlu hissettiğinin altını çiziyor. Bugüne kadar Türkiye’de internet üzerinden üç proje yaptığını hatırlatan Özer, önümüzdeki dönemde ise uluslararası bir projeye imza atmak istiyor.

Uzmanlarla Para İlişkisi Yok

Uzman TV’nin uzmanlarla ilişkisini sorduğumuzda ise Özer, uzmanlarla bir para ilişkilerinin olmadığının altını çiziyor. Özer, "Bizim uzmanlarla bir para ilişkimiz yok. Ne para alıyoruz ne de para veriyoruz. Gündemde olan merak edilen bir soruyu uzmanına sorup ayrıntılı cevap alıp yayınlıyoruz. Ayrıca izleyici uzmanın özgeçmişini görebiliyor. Bu anlamda güvenilir bir yapı oluşturduk. Seyrettiğiniz bir videonun kaynağı bizde net. Konuşan uzmanın kim olduğu ortada. İnternetteki gibi kaynaksız açıklamalar yok" diyor. Tıpkı bir gazete, televizyon veya haber ajansında olduğu gibi, editörlerin gündemdeki konular üzerine sorular belirleyip uzmanlara mikrofon uzattıklarını belirten Özer, en fazla sağlık konusundaki videoların ilgi gördüğünü söylüyor. Özer, "Yoğun ilgi güne göre değişiyor. Ama her zaman sağlık, yeme içme çok revaçta. Bizim Uzman TV çatısı altında 22 alt konu başlığımız var. En popüler alanlarımız sağlık, yeme içme ve güzellik-bakım" diyor.

İçerik üretmenin zorluğuna değinen Özer, buna rağmen günde 40 video ürettiklerini ve toplamda 30 bin videoya ulaştıklarını söylüyor. Uzman TV’yi kurduklarında bir örneğinin olmadığını belirten Özer, bugün az da olsa dünyanın farklı yerlerinde benzer sitelerin oluştuğunu belirtiyor. "İsrail li bir girişimcinin kurduğu bu tür bir video sitesi olan 5min.com’u, ABD’nin en büyük internet servis sağlayıcısı olan American Online (AOL) şirketi 80 milyon dolara satın aldı" diyen Özer, bu işin ciddi yatırım gerektirdiğini ve ancak zaman içerisinde para kazanabildiğinin altını çiziyor. Hatta profesyonel içerik sitelerinin bir yıldan önce reklam almasının mümkün olmadığını dile getiriyor. 12 yıl gibi bir sürede üç projeye imza atan Özer, Endeavor girişimcisi olmasının kendisine çok büyük değer kattığını söylüyor. Özer, "Endeavor sayesinde ulaşamayacağım insanlara ulaşabildim. Yine Endeavor’a `şöyle bir şeye ihtiyacımız var’ dediğimiz anda dünyanın dört bir yanındaki imkanlarını kullanarak seferber oluyor" diyor.

İnternet Girişimcileri Kendi Deneyim ve Bilgilerine Önem Versin

İnternetten iyi para kazanan bir girişimci olarak yeni internet girişimcilerinin deneyim ve bilgiye önem vermelerini öğütleyen Ersan Özer şunları söylüyor; "Gazetecilik yaparken de ben içerik hazırlıyordum. Bugün yaptığım farklı değil sadece farklı mecra kullanıyoruz. Bugüne kadar hep medyada bulundum. Bu da medya, bu işi yaparken televizyonculuk bilgisi lazım, editörlük bilgisi ve internet bilgisi lazım. Başka biri bunu çok zor yapar. Ben 2000 yılında itiraf.com’u kurdum, site bir anda popüler oldu sonra onu satıp arkadaşlık sitelerini kurdum. Arkadaşlık sitelerinde şu anda lideriz. Sonuçta hepsinde içerik önemli. Ben televizyonculuk, editörlük ve internet birikimimi birleştirdim; ortaya Uzman TV çıktı. Uzman TV için buna ihtiyaç var. Biri eksik olsaydı bugüne gelemezdik."

Girişimcilere, yurtdışında var olan bir projeyi Türkiye’ye taşımalarını da öneren Özer, "Yeni bir şeylerin maliyeti daha yüksek ve zaman gerekiyor. Yurtdışında tutmuş bir işi getirmek daha az riskli" diyor. Gelişmiş ülkelerde bu alana güçlü sermaye girdiğini, çok sayıda fonun bu tür işleri desteklediğini belirten Özer, internette konulan sermaye oranında büyümenin mümkün olduğunun altını çiziyor.

İnternet girişimcisini destekleyen birçok fonun Türkiye’ye de yoğun ilgi göstermeye başladığını vurgulayan Özer şunları anlatıyor: "Skype’ın kurucusuna ait yatırım şirketinin Türkiye yöneticisi bizi ziyaret etti. Türkiye’de çok büyük bir fırsat gördükleri için buraya yerleştiler. Böyle çok sayıda yatırım şirketi Türkiye’yi radarına aldı. 50 milyon dolara kadar yatırım yapmaya hazırlar." Yabancı fonların ilgisinin Türkiye’de ciddi bir potansiyel olduğunun göstergesi olduğuna dikkat çeken Özer, uluslararası işler yapabilmek için ciddi sermayenin gerektiğini, bu fonların katkılarıyla önümüzdeki dönemde uluslararası başarıyı yakalayacak projelerin doğacağına inanıyor.

Sırada Global Bir Girişim Var: YouLike

2012’nin ilk çeyreğinde Magnet’teki hisselerinin büyük bölümünü satan ve yönetimden ayrılan Özer, yeni girişimi Youlike.com'u Mayıs ayında kullanıcılarıyla buluşturdu. Başarıyla devam ettirdiği arkadaşlık sitelerinden ve UzmanTv gibi markalaşmış bir girişimden kazandığı tecrübelerle global bir sosyal ağ girişimine soyunan Ersan Özer, yeni girişimi YouLike ile kullanıcılarını beğendikleri ve beğenmedikleri şeylere göre eşleştirerek buluşturmayı hedefliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.