Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Bilgi Merkezi
Print Al

Ekolojik Zeka

22 Ekim 2012 Pazartesi::

Ekolojik Zeka: Satın aldıklarımızın saklı etkilerini bilmek her şeyi nasıl değiştirebilir?

Yazı Boyutu : A A A A

Sağlığımızı tehdit eden ve çevreyi kirleten kimyasallar içeren ‘bitkisel’ şampuanlar satın alıyoruz. Mercan resiflerini görmek için dalıyoruz, ama güneş kremimizin içindeki bir maddenin bu mercanları öldüren bir bakteriyi beslediğinin farkında değiliz.

Organik pamuktan yapılmış tişörtler giyiyoruz ancak kullanılan boyaların fabrika işçilerinin lösemi olmasınıa neden olabileceğini bilmiyoruz.

Ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürünler ve hizmetlerin etkileri hakkında hiçbir bilgi değiliz.
Oysa, tüketiciler olarak büyük bir makinenin çaresiz dişlileri olmaktan çıkıp, ağırlığı olan bir kuvvete dönüşebiliriz. Şirketler ile müşteriler arasındaki temel dengeyi değiştirebiliriz.
Ticaretin yol açtığı zararlara ortak bir iradeyle son verebilir, değişen satın alma tercihlerimiz sayesinde şirketlere rekabet avantajında sağlıklı ve yepyeni finansal fırsatlar sunabiliriz.

Daniel Goleman

Sosyal Zeka ve Duygusal Zeka’yı hayatımıza sokan Daniel Goleman, bu defa bizleri Ekolojik Zeka ile tanıştırıyor. Optimist Yayınlarından çıkan ve iş ilkelerini değiştiren Ekolojik Zekâ, ürettiğimiz ve satın aldığımız şeylerin gizli çevresel etkilerini gözler önüne seriyor. Bedenlerimizin ekosistemini yavaş yavaş zehirleyen kimyasal karışımlara, tüketicileri pasif kurbanlar olarak gören anlayışa karşı çıkıyor. Mühendislere, kimyagerlere ve mucitlere, satılan şeyleri kamu yararıyla uyumlu hale getirme olanaklarını gösteriyor.

İster bireysel tüketici olalım ister bir kuruluşun satın alma sorumlusu veya bir marka yöneticisi, satın aldığımız, sattığımız veya ürettiğimiz şeylerin saklı etkilerini bilmek demek, güvenli bir gelecek demek. Satın alma kararlarımızdaki her bilinçli tercihin iş dünyasında yankı bulması demek.
Time dergisi tarafından dünyayı değiştirecek 10 fikirden biri olarak gösterilen Ekolojik Zekâ, insanlık tarihindeki en büyük meydan okumanın nasıl göğüslenebileceğine ışık tutuyor.

Ekolojik Zeka, Daniel Goleman, Ekolojik Zeka, Optimist Yayınları, 244 syf.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.