Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Isı yalıtım ile zamlardan az etkilenin

5 Ekim 2012 Cuma::

Sonbahara girdiğimiz şu günlerde, açıklanan % 9,8 doğalgaz oranındaki zam sonrasında % 85’lik kesimin fatura giderlerinde de ciddi oranda artış yaşanacak. 100 m² bir evde 4 kişilik bir aile için yıllık ortalama 1.137 m³ doğal gaz tüketimine karşılık yaklaşık 1.000 lira fatura ödemesi gerçekleştirilirken bu oran %10 civarında artacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Zam öncesi aylık 400 liralık doğalgaz faturası ödeyenler, bugünden itibaren 439,9 lira ödeyecek. Gelen doğalgaz zammı ile aile bütçesine ortalama 40 lira ek yük bindirmiş oldu. Konutlara gelen yaklaşık %10 elektrik zammı ile beraber aylık fatura giderine 50 lira yük gelmiş olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre Türkiye nüfusunun % 41,7’si oturduğu konutta bir ısınma sorunu yaşıyor. Yalıtımsız binalarda oturanlar, ısınamadıkları gibi her ay elektrik ve doğalgaz faturalarına yalıtımlı bir binanın yaklaşık 2 katı kadar da para ödüyor.

Türkiye’de varolan yapı stoğunun % 85’inin yalıtımsız olduğu düşünüldüğünde yıllık ortalama 10 milyar $ israf edildiği görülüyor. Bu binaların da yalıtılması ile hem ülke bazında hem hane bazındaki israf ortadan kalkacak ve doğalgaz faturaları da yarı yarıya düşecek.

En az %50 daha fazla fatura ödeyen bu evler, kışın geç ısınıp, çabuk soğuyor; yazın ise geç serinleyip, çabuk ısınıyor. Bu durum sadece enerji faturalarımıza yansımakla kalmıyor; insan sağlığı ve çevre konularında da olumsuz sonuçlara neden oluyor. Isınamadığımız ve daha fazla yakıt tükettiğimiz için hem daha fazla para ödüyor hem de doğaya 2 katı daha fazla karbon salınmasına neden oluyoruz.

YALITIM İLE ÖMÜR BOYU TASARRUF!

CE belgeli ve uluslararası standartlarda üretim yapan firmaların ürünleri ile yapılacak Yalıtım, yeni bir binanın toplam maliyeti içinde sadece % 3 ila 5 arasında değişen maliyet getiriyor ve yaz- kış sağladığı tasarrufla birkaç yıl içinde kendini amorti ediyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.