Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Kentsel dönüşüm bugün başlıyor

5 Ekim 2012 Cuma::

400 milyar dolarlık kentsel dönüşüm 440 kilo patlayıcı ile başlıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 20 yıl sürecek projeyi İstanbul Sarıgazi’de 23 binayı patlayıcı ile yıkarak başlatacak. Kentsel dönüşümü öncelikle gönüllülük esasına dayalı yürüteceklerini dile getiren Bayraktar, TOKİ kanalıyla bu çalışmaları gerçekleştireceklerini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Kentsel dönüşüm, yarın 35 ilde aynı anda yapılacak törenlerle resmiyet kazanıyor. 20 yıllık süreçte, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 milyon riskli binayı elden geçirecek. 400 milyar dolarlık projenin başlangıcında yıkılacak binalar için 440 kilo patlayıcı kullanılacağı bildirildi. Kamu binaları ve özel mülkler olmak üzere toplam 3 bin 169 bina, 6 bin 404 daire ve 34 hizmet binası aynı anda yıkılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul Esenler’de Havaalanı Mahallesi’nde ilk kazmayı vurarak süreci başlatacak. Sarıgazi’de ise 23 binalık Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarının patlatılacağı açıklandı. Burada da düğmeye Başbakan Erdoğan basacak. 6 katlı 10 adet bina dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ‘emülite’ isimli patlayıcı ile yıkılacak. Van depreminden sonra Başbakan Erdoğan, yenilenecek binalar için “İktidarı kaybetme pahasına yıkacağız” açıklamasını yapmıştı.

Sarıgazi’de 23 binalık Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarının patlatılmasında düğmeye canlı yayında Başbakan Erdoğan basacak. Patlatma sadece Sarıgazi’de olurken diğer yerlerde makineli yıkım gerçekleştirilecek. Sarıgazi’de 6 katlı 10 adet bina dünya genelinde yaygın olarak kullanılan ‘emülite’ isimli patlayıcı ile yıkılacak. Bir binaya yaklaşık 40 kilo patlayıcı yerleştirilecek. Dinamit kadar tehlikeli olmayan bu patlayıcı çevreye daha duyarlı kimyasallardan üretiliyor. Bakanlık patlama esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ve toz ve parçanın etrafa sıçramaması için binaların çevresini özel bir malzeme ile kapattı. Yasayla salaş, kaçak ve mühendislik hizmeti almamış binalarının dönüştürülüp yerine daha sağlıklı, güvenli, daha fazla yeşil alanı olan, çocukların daha rahat oynayabileceği parkları barındıran sosyal donatılarla zenginleştirilmiş yeni yerlerin yapılması hedefleniyor. Proje ateşleyicisi jeoloji yüksek mühendisi Uğur Tutar, yıkımı gerçekleşecek 10 bina için, taşıyıcı kolonlara 5.000 adet delik açıldığını ve 440 kilogramlık patlayıcı madde ile 8.000 adet gecikmeli kapsül kullanıldığını söyledi.

20 yıllık süreçte 6,5-7 milyon konut, afet riski altındaki alanların dönüşümü kapsamında yeniden inşa edilecek. Başta İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa gibi birinci derece deprem alanlarının dönüşeceği yasayla, aynı zamanda sel, heyelan gibi afet riski bulunan alanlar da dönüşecek. Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen İstanbul Esenler’de özel mülkiyete ait bin 550 daireli 331 bina, yine Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilen Beyoğlu’nda özel mülkiyete ait 295 daireli 87 bina, Küçükçekmece’de özel mülkiyete ait 193 daireli 80 bina, Sarıgazi’de MSB’ye ait 276 daireli 23 binadan oluşan lojman bulunuyor. Bingöl’de dönüşüm alanı içerisinde 452 daireli 227 bina, Kahramanmaraş’ta 6 katlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ait lojmanda 20 daireli 2 bina, İzmir’de Hava Teknik Okulları Komutanlığı’na ait lojmanda 72 daireli 2 bina, Samsun Canik’te sele maruz kalan 9 daireden oluşan 4 bina ve Gaziantep’te 484 daireli 220 bina cuma günü törenle dönüşecek. Türkiye genelinde yapılacak kentsel dönüşüm alanları dev ekranlarda Başbakan Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ın yanı sıra diğer bakanlar tarafından da canlı olarak izlenecek.

hastane ve karakollar da yenilenecek

Yenilenecek kamu alanları arasında Anka-ra’da MSB lojmanı, Aydın’da Doğum Hastanesi ve Jandarma Karakolu hizmet binası, Amasya 5′inci MSB Ana Jet Üs Komutanlığı lojmanları, Balıkesir’de 6. Ana Jet Üs Komutanlığı lojmanları, Bitlis Emniyet Ana Hizmet Binası, Bursa Çekirge Maliye lojmanları, Denizli 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Elazığ Jandarma Komando Bölük Komutanlığı hizmet binası, Hatay İl Tarım Müdürlüğü hizmet binası, Kırıkkale Emniyet Müdürlüğü binası, Van İller Bankası hizmet binası bulunuyor.

Yıkılacak konut sahipleri umutlu

Esenler ilçesi Havaalanı Mahallesi sakinleri de projeye destek veriyor. 1985′te yapılan 3 katlı bina sahibi Nurettin Ersoy (60) proje ile herkesin dairesine karşılık yeni daire alacağını söyledi. Proje ile depreme dayanıklı konutlara taşınacaklarını belirten Ersoy, “Tek sıkıntımız yeni konutlar yapılıncaya kadar oturacak yerimiz yok. Bize kiraya çıkacağımız yerleri gösterseler güzel olacaktı. Tabii yeni konutlarla da çocukların rahatlıkla oynayacağı alanlar oluşacak.” dedi. İlk yıkımın yapılacağı Türk Apartmanı’nın sahibi Yusuf Türk ise binada 1986 yılından beri oturduklarını söyledi. Binanın alt katındaki dükkanda taşınma çalışmalarına devam eden Türk, 1999 depreminde evlerinin zarar gördüğünü belirtti. Proje ile depreme dayanıklı konutlara sahip olacaklarına değinen Türk, mevcut evlerinin risk taşıdığını ifade etti. 35 yaşında bina sahibi olan Kemal Mutlu ise proje ile tapu sorunlarının da çözüleceğini belirtti. Evlerinin depreme dayanıksız olduğunu aktaran Mutlu, “Eve ben güvenemiyorum, yıkılır diye korku içindeyiz. Daha modern, sağlam konutlarımız olacak.” şeklinde konuştu. 6 katlı bina sahibi Namık Keskin ise projede yüksek katlı konutlar yapılmasını istemediğini söyledi. Afet yasası kapsamında kentsel dönüşüm çalışmalarının başlayacağı bir diğer ilçe ise Beyoğlu. Tarlabaşı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin hayata geçtiği Beyoğlu’nda yasa ile birlikte Örnektepe Mahallesi’nde 400 konut yıkılarak yeniden yapılacak. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Afet yasasından evvel başladığımız işler vardı. Örnektepe Mahallesi’nde afet kanununa tabi olmayı talep ettik. Çünkü yüzde 99 anlaşma sağlamışken birkaç kişi ile sorun yaşama durumumuz oldu.” diye konuştu. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise ilçedeki 30 bin yapı stokunun 15 bininin yenilenmesi gerektiğini belirtti. İstanbul’un en eski yerleşim alanlarından Fatih’te kentsel dönüşüm Çapa Çocuk Polikliniği’nden başlayacak. Fatih’in yüzde 10′unda dönüşüm çalışmalarının sürdüğüne değinen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, 52 bin yapı stokundan 2 bin 700 binanın acil yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.