Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Tek tıkla Akçakale olayı ve tüm ayrıntıları

4 Ekim 2012 Perşembe::

Suriye'nin bombaladığı Akçakale saldırısı ardından gerçekleşen tüm olaylar ve detayları...

Yazı Boyutu : A A A A

DAVUTOĞLU NATO GENEL SEKRETERİ İLE GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale'de yaşanan gelişmelerin ardından NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile telefonla görüştü.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'ye düşmesiyle ilgili olarak NATO Genel Sekreteri Rasmussen ile görüşerek, yaşananlar hakkında bilgi verdi.

Bakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'ten olayla ilgili bilgi almasının ardından daha önce de Arap Birliği ve BM Genel Sekreteri Suriye Özel Temsilcisi Ahtar Brahimi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmüştü.

Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı bürokratları ve yetkililer ile bakanlıkta yaptığı görüşmenin ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakanlık Resmi Konut'a geçtiği öğrenildi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Akçakale'de olanların NATO'nun en yüksek karar alma organı olan Kuzey Atlantik Konseyi'nin de gündeminde olduğunu söylediği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI GÜL ŞANLIURFA VALİSİYLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Akçakale'ye top mermisinin düşmesine ilişkin Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i aradı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan alınan bilgiye göre Gül, Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde düşen top mermisiyle ilgili Vali Güvenç'i arayarak bilgi aldı.

TBMM SURİYE GÜNDEMİYLE TOPLANIYOR
TBMM Genel Kurulu, yarın, saat 10.00'da toplanacak. Genel Kurul'un toplanma saati 14:00'dan 10:00'a çekildi.

Genel Kurul'da Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın birinci bölümü üzerinde soruları cevaplayan Çelik, taşeron işçilerin sorunlarıyla ilgili taraflarla bir araya geldiklerini ve bazı tespitlerde bulunduklarını kaydetti.

Çelik, 'Ağırlıklı olarak çalışma süreleri, izin, örgütlenmeyle ilgili ciddi sorunlar yaşıyorlar ve talepleri var. Hükümet olarak bu konuda kararlıyız. Taşeron işçilerin sorunlarının çözümü konusunda gerekli çalışmaları huzurlarınıza getireceğiz' dedi.

Siyasi partilerin ortak önergesiyle tasarının adı, 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu Tasarısı' olarak değiştirildi.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, oturuma 10 dakika ara verdikten sonra, Danışma Kurulu önerisi okundu. Genel Kurul'da kabul edilen öneriye göre Genel Kurul, yarın saat 10.00'da toplanacak. Daha önce alınan kararda Genel Kurul saat 14.00'te toplanacaktı.

TBMM Başkanvekili Sağlam, çalışma süresinin dolması nedeniyle yarın saat 10.00'da toplanmak üzere birleşimi kapattı.

ANKARA'DA SURİYE ALARMI
Suriye sınırına yakın Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne düşen ve 5 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan top mermisi Ankara'yı da hareketlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tüm programlarını iptal ederek Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'ten bilgi aldı. Ayrıca Bakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi ile de telefonda görüştü.

BAŞBAKAN BİLGİ ALDI

Yaşanan elim olay üzerine Şanlıurfa Valisi Güvenç'i arayarak olayla ilgili bilgi alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Konutta bürokratlarla toplantı halinde...

HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ ATALAY'DAN GELDİ

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yaptığı açıklamada 'Çok ileri ve vahim bir gelişme. Bu olaylar Türkiye'yi Suriye'ye çekmek içindir' dedi.

Suriye'den gelen top mermisinin Şanlıurfa'da 5 kişinin ölümüne neden olmasıyla ilgili bir açıklama yapan Beşir Atalay, "Bu çok ileri ve vahim bir gelişmedir" dedi.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde 3 gün önce yaşanan olayın benzeri bugün de yaşandı.

Ancak bu kez düşen top mermisi, 5 kişinin ölümüne 13 kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Konuyla ilgili bir bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, olayı 'çok ileri ve vahim bir gelişme' olarak niteledi.

Atalay, "Türkiye Suriye'deki olayların içine çekilmek isteniyor" diye konuştu.

BÜLENT ARINÇ: KARŞILIĞINI VERECEĞİZ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Akçakale'deki patlamayla ilgili şunları söyledi: "Bunun uluslararası hukukta karşılığı vardır. Bardağı taşıran son damla oldu. Karşılığını vereceğiz"

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akçakale'ye düşen top mermisiyle ilgili "Suriye bunun hesabını verecektir" dedi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine Suriye 'den atılan bir top mermisinin düşmesini, "Bu son olay bardağı fazlasıyla taşırdı. Bunun hesabını Suriye verecektir." sözleriyle değerlendirdi.

Bülent Arınç, açılış ve temel atma törenleri için geldiği Bursa'da, Akçakale'ye Suriye tarafından düşen ve 5 kişinin hayatını kaybetmesine, 9 kişinin de yaralanmasına neden olan top mermisiyle ilgili değerlendirme yaptı.

Arınç, "Türkiye egemen bir ülke. Kendi toprağına karşı bir saldırı yapıldı. Bunun uluslar arası hukukta mutlaka karşılığı vardır. Türkiye NATO ülkesidir. Hükümet olayları yakından takip etmektedir. Ben de buradan ayrılıp Ankara'ya döneceğim. Umarım bu Suriye'nin son çılgınlığı olur. Bunun hesabını Suriye verecektir." diye konuştu.

Suriye'den Akçakale'ye top mermisi!

Şanlıurfa'nın Suriye sınırına yakın Akçakale İlçesi merkezine top mermisi düştü 5 kişi yaşamını yitirirken 13 kişi de yaralandı.

Suriye sınırındaki çatışmalar Türkiye tarafını etkilemeye devam ediyor.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçe merkezine Suriye'den atılan top mermisinin düşmesi sonucu 5 kişi hayatını kaybetti; 3'ü polis, 13 kişi yaralandı. Polislerden birinin durumu ağır.

Sınıra yaklaşık 200 metrede Toprak Mahsulleri Ofisi'nin lojmanlarının olduğu bölgeye saat 15.30 sularında bir top mermisi isabet etti. Burada bir can kaybı yaşanmadı.

Bu olayın üzerinden bir saat geçmeden bu kez aynı bölgedeki Kazım Karabekir Caddesi'ne iki havan mermisi düştü. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, patlamada bir anne ve 4 çocuğunun hayatını kaybettiğini açıkladı. Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, eve isabet eden top mermisi nedeniyle Ömer Timuçin adlı vatandaşın eşi ve iki kızının hayatını kaybettiğini belirtti.

Patlama sonrası bölgede büyük panik yaşandı ve vatandaşlar kaçışmaya başladı.

Sınırdan top ve çatışma sesleri gelmeye devam ediyor. Bölgede emniyet ve jandarma güçleri yoğun önlemler aldı.

ERDOĞAN VALİDEN BİLGİ ALDI

Olayın ardından Başbakan Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'i arayarak bilgi aldı. Daha sonra Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile görüşen Erdoğan, önümüzdeki dakikalarda AK Parti Genel Merkezi'ne geçecek.

DAVUTOĞLU BM TEMSİLCİSİ'YLE GÖRÜŞTÜ

Patlamayla ilgili gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı da yakından takip ediyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Suriye Özel Temsilcisi Lakdar Brahimi ile görüştü. Bugünkü rutin programını iptal eden Bakan Davutoğlu, Genelkurmay ve Şanlıurfa Valisi'nden de bilgi aldı. Dışişleri'nde Davutoğlu başkanlığında olayla ilgili bir toplantı gerçekleştiriliyor.

ESAD BİRLİKLERİNDEN GELMESİ MUHTEMEL

NTV canlı yayınına telefonla katılan Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, “Bir top mermisi TMO lojmanların düştü, can kaybı yoktu. Ancak daha sonra bir evin üzerine bir top mermisi daha düştü. Hem ölümüz hem yaralımız var. 3 ölü, 9 yaralı var. Ambulanslar yaralıları hastaneye götürdü” diye konuştu.

İlçede panik yaşandığını belirten Ayhan, “Vatandaşlar arasında 10 gündür tedirginlik yaşanıyor. Ne zaman benim üzerime top mermisi düşer korkusu var” dedi.

Sınırın öbür tarafında şiddetli çatışmalar yaşandığına dikkat çeken Ayhan, şöyle konuştu: “Karşı taraftaki ilçe muhaliflerin elinde, Esad’ın ordusu da karşı tanklar ve havanlarla atışları yapıyor. Mermiler de bizim ilçeye isabet ediyor. Mermilerin Esad’ın birliklerinden atıldığı kanaati oluşuyor.”

Konuyu valiyle görüşeceklerini ifade eden Ayhan, “Gerekirse boşaltırız, ne gerekiyorsa yaparız” dedi.

CHP AKÇAKALE'YE GİDİYOR

CHP yönetiminden yapılan açıklamada incelemelerde bulunmak üzere bölgeye Sezgin Tanrıkulu başkanlığında bir heyet gönderileceği bildirildi.

ŞAM'DAN AÇIKLAMA YAPILMADI

Şam yönetiminden patlamaya ilişkin bir açıklama yapılmadı. Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesindeki sınır kapısı muhaliflerin eline geçmişti. Telabyad'ın muhaliflerin elinde olması Esad yönetiminin kuzeydeki kontrolünü etkiliyor.

ÜÇ GÜN ÖNCE DE YAŞANDI

Geçtiğimiz cuma yine Suriye tarafından düşen top mermisi nedeniyle maddi hasar oluşmuştu. Büyük paniğe neden olayda 3 kişi hafif şekilde yaralanmıştı. Türkiye, yaşanan olayın ardından Suriye'ye nota vermişti.

ÇATIŞMALAR İKİ HAFTADIR SÜRÜYOR

18 Eylül'de sınırda başlayan çatışmalar nedeniyle sınıra yakın okullar eğitime kapatılmıştı.

17:35 - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tüm programlarını iptal etti.

17:23 - Dışişleri Harekete Geçti

Alınan bilgiye göre bölgeye düşen bombanın ardından Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantının ardından Suriye'ye ilişkin ne tür bir karar alınacağı merak konusu...

SAAT 17:21 - AK PArti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan, NTV'ye yaptığı açıklamada 5 kişinin hayatını kaybettiğini 13 kişinin de yaralandığını açıkladı. Özcan ayrıca bugün bir evin üzerine düşen merminin biri anne olmak üzere 4 çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdi.

Suriye'deki çatışmalar sebebiyle Akçakale'de tedbir alan emniyet güçlerinin bulunduğu noktaya bomba düştü.

Suriye Ordusu ve Bağımsız Ordu Birlikleri arasındaki çatışmada bombaların hedefi yine Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi oldu. Saat 15.00 sıralarından Suriye sınırından Açkale'ye düşen bomba nedeniyle 3 kişinin ölümüne yol açtığı ifade edildi. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Çoğu ağır 9 kişi yaralandı. Olayda çok sayıda polisin de yaralandığı öğrenildi.

Basın mensupları dahil kimsenin patlamanın yaşandığı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bölgesine girilmesine izin verilmiyor. Bölgeye çok sayıda takviye ekip ve ambulans gönderildiği bildirildi.

Ölü ve yaralı sayısı hakkında kaynaklardan çelişkili bilgiler gelirken gözler yetkililerden gelecek açıklamaya çevrildi.

BOMBARDIMAN NEDENİYLE, OKULLAR BİLE AÇILAMAMIŞTI

Suriye Ordusu, muhaliflerin elinde bulunan Telabyat kapısını almak için top atışlarına devam ederken, Akçakale'de tedirgin bekleyiş sürüyor. İlçede bugünde okullar açılmadı.

Telabyat sınır kapısını almaya çalışan Suriye ordusu top atışlarına devam ediyor. Peş peşe top atışları yapan Suriye ordusu sınır kapısı dışında Telabyat'ın belirli geçiş noktalarını da hedef alıyor. Akçakale'de top atışlarını duyan vatandaşlar da halen tedirginlik devam ediyor. Çocuklarının okula gidemediğini ve kendilerinin de psikolojisinin bozulduğunu belirten vatandaşlar çözüm yolunun bulunmasını istiyor.
İlçede pazartesi gününden itibaren okullar tatil edilmişti.

Dün be bugün de okullar ilçede açılmadı. Suriye ordusu ile Özgür Suriye ordusunun Telabyat sınır kapısında yaşanan olayların son bulmadan okulların açılmayacağı tahmin ediliyor.

BELEDİYE BAŞKANINDAN İLK AÇIKLAMA

Ölü ve yaralıların olduğu bilgileri geliyor. Akçakale Belediye Başkanı TGRTHaber'e yaptığı açıklamada 3 kişinin hayatını kaybettiğini 9-10 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Ayrıca Abdülhakim Ayhan TGRTHaber'e yaptığı açıklamada yaralıların sayısının 9-10 civarında olduğunu, yaralıların hastanelere sevk edildiğini ve son günlerde sürekli bölgenin bombardıman altında olduğunu kaydetti. Ayhan, yaptığı açıklamada bombanın Yeni Mahalle Ceylanpınar'da bir evin üzerine düştüğünü açıkladı.

Ölenlerden ikisinin çocuk birinin de kadın olduğu bildirildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.