Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Depresyon işe mal oluyor

30 Eylül 2012 Pazar::

Avrupa Depresyon Birliği'nin anketine göre, her 10 çalışandan biri, depresyon nedeniyle işe gidemediğini söyledi

Yazı Boyutu : A A A A

Avrupa Depresyon Birliği'nin ''Avrupa'daki İşyerlerinde Depresyonun Etkilerinin Denetimi'' anketine katılan her 10 çalışandan biri, depresyon nedeniyle işe gidemediğini söyledi.

Avrupa'da 7 binden fazla kişiyle görüşülerek yapılan ankete göre, Almanya'daki işçilerin yüzde 61'i, Danimarka'dakilerin yüzde 60'ı ve İngiltere'dekilerin yüzde 58'i depresyon nedeniyle iş yerinden izin alırken, Türkiye'deki işçilerin yüzde 25'i bu nedenle izin aldığını belirtti.

Avrupa Birliği'nde depresyonun maliyeti 2010'da 92 milyar avro olarak hesaplanırken, depresyonla ilgili tüm maliyetlerin yüzde 50'sinden fazlasını işe gelmeme (işten izin alma) ve işe gelme (hastayken çalışma) nedeniyle ortaya çıkan kayıp verimlilik oluşturdu.

Son depresyon döneminde iş yerinden izin alınan ortalama gün sayısı 36 olarak belirlenirken, en yüksek rakam 41 gün ile Almanya ve İngiltere'de, en düşük rakam 23 gün ile İtalya'da tespit edildi.

Depresyon nedeniyle işe gelmeyen çalışanların oranı yüksek olmasına rağmen, depresyondaki her 4 kişiden biri, işverenine depresyon geçirdiğini söylemediğini açıkladı. Bunların üçte biri, mevcut ekonomik ortamda böyle bir durumun işlerini tehlikeye atacağını hissettiklerini ifade etti.

Depresyon belirtilerini saymaları istendiğinde, anketi yanıtlayanların yüzde 33'ü unutkanlık, yüzde 44'ü kararsızlık ve yüzde 57'si konsantrasyon bozukluğu olduğuru belirtti.

Ankete katılan yöneticilerin yaklaşık üçte biri, çalışanlardaki depresyonla başa çıkmalarına yardımcı olacak hiçbir resmi destek olmadığını belirtirken, destek eksikliğinin yüzde 44 ile en fazla Almanya'da ve yüzde 10 ile en az Türkiye'de olduğu görüldü.

İngiltere'deki yöneticilerin yüzde 55'i insan kaynakları departmanlarından destek alma, Türkiye'deki yöneticilerin yüzde 79'u bir sağlık uzmanından destek alma eğiliminde olduğunu açıkladı.

''İşyerinde depresyon, AB'nin harekete geçmesini gerektiren bir istihdam sorunu''

Avrupa Parlamentosu Üyesi Stephen Hughes, anket sonuçlarını şöyle yorumladı:

''İş yerinde depresyon, ciddi hasara neden olan ve Avrupa Birliği'nin ilgilenmesini ve harekete geçmesini gerektiren bir istihdam sorunu ve sosyal sorundur. İş yerinde depresyonun yeni Avrupa Komisyonu İşçi Sağlığı ve Güvenliği Stratejisine dahil edilmesi ve önümüzdeki iki yıl boyunca mevzuatla desteklenmesi, Avrupa'daki işçilerin daha etkin bir şekilde korunması ve ekonomik ve sosyal refaha katkıda bulunulması açısından mükemmel bir ilerleme olacaktır.''

Avrupa Depresyon Derneği Başkanı Vincenzo Costigliola da anket sonuçlarının farkındalığın artırılması ve iş yerinde depresyonun tespit edilmesi ve yönetilmesi açısından çalışanların ve işverenlerin desteklenmesi için çok şey yapılması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.