Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Göç, iş bulmayı zorlaştırıyor

28 Eylül 2012 Cuma::

Ipsos'un 24 ülkede gerçekleştirdiği "Global @dvisor Araştırması"na göre göçler, ülke halkının istihdam edilmesini zorlaştırıyor

Yazı Boyutu : A A A A

Ipsos, her ay gerçekleştirdiği Global @ dvisor Araştırması'yla, çeşitli konular hakkında dünya kamuoyunun nabzını tutmaya devam ediyor. Son olarak Ağustos ayında yayınlanan raporda global kamuoyuna, ülkelerindeki göç ve göçmenler hakkındaki görüşleri soruldu. Türkiye, Amerika, Kanada, Almanya, Fransa, Çin, Rusya, İngiltere, İtalya, İspanya'nın aralarında bulunduğu toplam 24 ülkede gerçekleştirilen araştırma, 18 bin 607 kişiyle online görüşme metoduyla yapıldı. Arjantin, Belçika, Endonezya, Meksika, Polonya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç, Rusya ve Türkiye'de yaklaşık 500, diğer ülkelerde ise yaklaşık bin kişiyle görüşülen araştırmada, dünya kamuoyunun yüzde 80'i son beş yılda ülkelerindeki göçmenlerin sayısının arttığını düşünüyor. Bu oran sadece Belçika (yüzde 94) ve İtalya (yüzde 93) gibi Avrupa ülkelerinde değil, örneğin Güney Afrika'da da (yüzde 91) çok yüksek. Türkiye'de son beş yılda göçmenlerin sayısının arttığını düşünenlerin oranı yüzde 81.

Türkiye ilk beşte
"Göç ve göçmenler, ülkemdeki insanların iş bulmasını zorlaştırıyor" ifadesine katılım dünya genelinde yüzde 48. İlk sırayı yüzde 75'le Rusya'nın, ikinci sırayı ise yüzde 64'le Güney Afrika'nın aldığı bu listede Türkiye yüzde 61'le beşinci sırada yer alıyor. "Bazı meslekler arasındaki boşlukları doldurabilen nitelikli ve yüksek eğitimli göçmenlere öncelik verilmeli" ifadesine katılımda ilk üç sıralama da şöyle: Kanada yüzde 62, Avustralya yüzde 61, İngiltere yüzde 58. Türkiye ise yüzde 49 oranla dokuzuncu sırada bulunuyor. "Ülkemde çok fazla göçmen var" ifadesine katılım dünya genelinde yüzde 52. Bu ifadeye katılımın en yüksek olduğu ülkeler ise Rusya (yüzde 77), Belçika (yüzde 72) ve İngiltere (yüzde 71). Bu ifadeye katılımın en düşük olduğu ülke ise yüzde 15 ile Japonya.

10 kişiden ikisi yararlı diyor
Göçün beraberinde pek çok sorun taşıyan global bir olgu olduğunu söyleyen Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitü Genel Müdürü Tonguç Çoban "Savaştan veya baskılardan kaçarak ya da ekonomik nedenlerle, daha iyi bir hayat arzusuyla ülkelerini terk edip başka ülkelerde gelecek arayan göçmenlerin dramları medyaya sürekli yansıyor. Ipsos'un bu konuda Ağustos 2011'de 24 ülkede yaptığı araştırma, göçün ve göçmenlerin, çeşitli ülkelerde toplumsal kaygıyı artırdığını, ekonomik durgunluk ve kriz ortamında, bu kaygının ciddi bir toplumsal gerginlik kaynağı haline gelebileceğini gösteriyor. Dünyada her 10 kişiden sadece 2'si göçmenlerin ülkeleri için yararlı olduğunu düşünürken, bu oran Türkiye'de sadece yüzde 6. Hem dünyada hem de Türkiye'de göçmenlerin yol açtığı toplumsal kaygının asıl nedeni, göçmenlerin istihdam ve eğitim, sağlık gibi temel kamu hizmetlerini olumsuz etkileyeceği yönündeki algı olarak ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Pozitif düşünenler azınlıkta
Dünya kamuoyunun sadece yüzde 21'i göçün ve göçmenlerin etkisinin olumlu olduğu kanaatinde. Bu etkinin olumsuz olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 45. Bu konuda Türkiye kamuoyu en negatif düşünceye sahip. Göçün olumlu olduğunu düşünenlerin oranı sadece yüzde 6. Bu oran Macaristan'da yüzde 8, Belçika'da yüzde 9. Göçün ve göçmenlerin etkisini nispeten olumlu değerlendiren ülkeler Hindistan (yüzde 43), Kanada (yüzde 39), Suudi Arabistan (yüzde 38) ve İsveç yüzde 37). Sonuçlar göçün ve göçmenlerin, çeşitli ülkelerde toplumsal kaygıyı arttırdığını, ekonomik durgunluk ve kriz ortamında, bu kaygının ciddi bir toplumsal gerginlik kaynağı haline gelebileceğini gösteriyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.