Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

LPG sektörü tehlike saçmaya devam ediyor

21 Eylül 2012 Cuma::

İki dev markanın LPG'sinin kalitesiz çıkmasından sonra numunelerin kokusuz veya az kokulu çıkması şaşırttı.

Yazı Boyutu : A A A A

İki dev markanın LPG'sinin kalitesiz çıkmasının ardından şirketlerin dolum-depolama tesislerinden alınan numunelerin ODTÜ'de yapılan analizlerinde kokusuz veya az kokulu çıkması şaşırttı. Bu durum, patlayıcı özelliği olan LPG'nin fark edilmesini ortadan kaldırarak tüketicilerin can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılması anlamına geliyor. Bazı şirketler, kayıt dışı LPG ürünlerini pazara sürerken koku eklemesi yapmıyor. Bazıları ise, maliyetten kurtulmak veya maliyetleri düşürmek için ürünlere eksik ya da hiç fark edici koku katmıyor.

LPG'DE BÜYÜK TEHLİKE

Zaman gazetesinin haberine göre; Teknik kriterlere aykırı ürün satan şirketlere para cezasının yanında ilgili depo veya dolum tesisi lisansları iptal edilecek. Resmî verilere göre Türkiye'de 2011 yılında; otogaz, dökme gaz ve tüpgaz şeklinde 3,7 milyon ton LPG tüketildi. LPG, ağırlıklı olarak otogaz olarak kullanılıyor. Sektörde 1 rafineri, 70 dağıtıcı ve 80 adet depolama lisans sahibi şirket faaliyet gösteriyor. Otogaz satan bayi sayısı ise 9 bin 593. Patlayıcı ve yanıcı olan LPG, Türkiye'de dökme, tüp ve otogaz olarak satışa sunuluyor. Tehlikeli olması nedeniyle fark edilmesi için satışa sunulmadan önce LPG'ye koku katılıyor. Sektöre yönelik denetimlerde bazı şirketlerin LPG'yi kokusuz veya eksik miktarda kokuyla satışa sunması, "büyük tehlike" olarak yorumlanıyor. LPG'nin mutlaka kokulandırılmış olarak satışa sunulmasını isteyen sektör uzmanları, son denetimlerin önemine vurgu yaparak analizlerde kokusuz veya az kokulu LPG satışının tespit edilmesinin can ve mal güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

BAZI ÜRÜNLER STANDARTLARA UYGUN DEĞİL

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), LPG sektörüne yönelik yapılan denetimlerle ilgili bir açıklama yaptı. EPDK açıklamasında, denetimlerde bazı şirketlerin ürünlerinin teknik kriterlere aykırı olduğu tespitine yer veriliyor. Açıklamada, "Kurumumuz tarafından Türkiye çapında tüm dağıtım şirketlerine yönelik yapılan denetimlerde LPG numuneleri alınmış, bu numunelerin laboratuvarlardaki analizlerinde bazı şirketlerin ürünlerinin teknik düzenlemelerde belirtilen standartlara uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Konu kurulumuz tarafından tüm boyutları ile değerlendirilecek ve gerekli soruşturma sonucunda şirketlere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı konusu da ancak bu süreç sonucunda karara bağlanacaktır." denildi. Açıklamada, konunun henüz karara bağlanmadığı bilgisine de yer veriliyor.

Bu arada Likit Petrol Gazı (LPG) kokusuz olup, fark edilmesi için satışa sunulurken kokulandırılıyor. Akaryakıt ve LPG şirketlerinden Total'a göre LPG'nin tanımı şöyle: "Sıvılaştırılmış petrol gazı, ham petrolün rafinerilerde damıtılması sırasında veya petrol yataklarının üzerinde bulunan doğalgazın ayrıştırılması ile elde edilen ve basınç altında sıvılaştırılan, renksiz, kokusuz, havadan ağır ve yanıcı bir gazdır. Bir sızıntı halinde, gaz kaçağının hemen anlaşılması için rafineriler tarafından özellikle kokulandırılır. Ülkemizde kullanılan mix LPG'nin bileşimi genelde yüzde 70 bütan, yüzde 30 propandır. Bir litre LPG gazlaştığında, normal şartlarda yaklaşık 250 litre gaz hacmine ulaşır. LPG, doğalgaz gibi uçucu olmayıp, dibe çöker."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.