Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Özel hastanelere 300 milyonluk şok ceza!

14 Eylül 2012 Cuma::

Vatandaştan fazla fark ücreti alındığını tespit eden yetkililer, 500'den fazla hastaneye 300 milyon lira ceza kesti.

Yazı Boyutu : A A A A

Sayıştay, özel hastanelerin geçen yıl vatandaştan aldığı fazla fark ücretlerini inceledi. Hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) kredi kartı bilgilerini alan denetçiler, bu bilgileri hastanelerin SGK'ya gönderdiği faturalarla karşılaştırdı.

Hastane ödemelerini kredi kartı ile yapan binlerce vatandaştan fazla fark ücreti alındığını tespit eden yetkililer, inceleme raporlarını işlem yapılması için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) gönderdi. Buna göre 500'den fazla hastaneye 300 milyon lira ceza kesilmesi gerekiyor. Hastanelerden savunma isteyen SGK, gelecek bilgilere göre cezai işlem uygulayacak.

Sayıştay, özel hastaneleri ilginç bir yöntemle denetledi. Önce hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi'nden (BKM) kredi kartı bilgilerini istedi. Bu bilgiler daha sonra kişinin hastaneye gittiği tarihlerde SGK'ya yapılan faturalarla karşılaştırıldı. Vatandaştan alınabilen yüzde 30 ila yüzde 90 arası yasal sınırın üzerine çıkan işlemler kara listeye alındı. Daha sonra SGK'ya, "Bu konuda gerekli işlemleri yapın." dendi.

SGK'nın il müdürlükleri aracılığı ile hastanelere gönderdiği yazılarda şu ifadelere yer verildi: "Sayıştay Başkanlığı'nca yapılan araştırma neticesinde tanzim edilen raporda, merkezinizde 2011 yılında tedavi gören ve yazımız ekinde sunulan listede fatura dönemi, hasta kimlik numarası, hasta adı, soyadı, işlem tarihi, kredi kartı ödemesi ile alınan ücret tutarları belirtilmiştir. Kurumumuz, sigortalılarından fazla ilave ücret alındığını tespit etmiştir." SGK hastanelerden bu konudaki savunmalarını müdürlüklere iletmesini istedi. Kurum, savunmalardan sonra cezanın uygulanıp uygulanmayacağına karar verecek.

Kredi kartı ile tespit yapmak hukuka aykırı

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşu Derneği (OHSAD), sadece kredi kartı ödemelerinden tespit yapmanın yasalara aykırı olduğu görüşünde. Kart ödemelerinden yola çıkılarak hasta dosyası ve alınan tıbbi ya da otelcilik hizmetinin içeriği ve niteliği eşleştirilmeksizin değerlendirme yapmanın yanlış olacağını açıklayan OHSAD Hukuk Danışmanı Sedat Bozanoğlu, şunları aktardı:

"Vatandaş kredi kartıyla sadece fark ücretlerini ödemiyor. Aynı kredi kartıyla birden fazla kişinin faturası, özel hizmetler ve katılım paylarını da ödüyor. Rakamın fazla çıkması çok normal."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.