Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Erkenci nar hasadı başladı

14 Eylül 2012 Cuma::

Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 65'inin karşılandığı Mersin'in Tarsus ilçesinde erkenci narların hasadı başladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Erkenci olduğu için kilogramı şu an 2.50 liradan alıcı bulan Tarsus narının rekoltesinde kötü iklim koşulları nedeniyle düşüş bekleniyor.

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nar üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Tarsus'ta nar hasadının erkenci çeşitlerle başladığını söyledi.

Önceki yıllarda dikilen yeni çeşit erkenci nar ağaçlarının bu yıl meyve vermeye başladığını bu nedenle hasadın, geçen yıla oranla 1 ay önce başladığını anlatan Ergezer, bu sayede dünyadaki boşluğu doldurarak ürünleri iyi bir fiyata satma olanağı bulacaklarını kaydetti.

Ergezer, 600 bin tonla dünyada en çok nar üretimi yapan ülkenin İran olduğunu, bu ülkeyi 350 bin tonluk üretimiyle Türkiye'nin izlediğini dile getirerek, “Tarsus ve çevresinde nar üretim alanlarını artırıyoruz. Bugüne kadar Hicaz narı ekilirken, artık daha erkenci ve daha uzun süre dayanıklı nar çeşitlerini yetiştirmeye başladık” dedi.

Türkiye'nin nar rekoltesinin 350 bin ton dolayında olduğunu ifade eden Ergezer, bunun yaklaşık 200 bin tonunun Tarsus'ta üretildiğini, narcılığın Türkiye'deki adresinin Çukurova bölgesi olduğunu kaydetti.

Ergezer, geçen yıl Tarsus'tan 95 bin ton nar ihraç ettiklerini belirterek, “Ağaçların çiçeklenme döneminde yağan yağmur, ağaçların çiçeklerini döktü. Geçen yıl 250 bin tonluk nar rekoltesinin bu yıl 175-180 bin ton civarında olmasını bekliyoruz. Ancak narlarımız geçen yıla göre daha kaliteli olacak. İlçemizde yaklaşık 2 milyon nar ağacı bulunuyor. Üreticilerimizin nara olan ilgisi de her geçen gün artıyor” diye konuştu.

Erkenci narın 2.50 liradan alıcı bulduğuna dikkati çeker Ergezer, şöyle devam etti:
“20-25 gün sonra normal çeşitlerimiz de toplanmaya başlanacak. Bu yıl ürünün yüzde 75'i ihracata gider diye düşünüyoruz. Bu da 130 bin ton civarında olur. Ürün az olduğu için çok kaliteli. Türkiye'nin en iyi narı Tarsus'ta yetişiyor. Dünyanın en önemli nar üreticisi konumundaki İran'da da bu yıl ürünler kötüymüş, bu da bizim önümüzü açar diye düşünüyoruz. Bizim ürünümüz çok iyi. Şu an talep çok. İnşallah beklediğimiz rakamları yakalarız. Fiyatların 1.40 liranın altına düşmemesini bekliyoruz.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.