Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Avrasya İş Dünyasının İstanbul Zirvesi Başladı

12 Eylül 2012 Çarşamba::

Zirve, 13 Eylül'e dek üç gün boyunca 30 ülkeden 300 konuşmacı ve 7 bin dinleyiciyi ağırlayacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Bakan Binali Yıldırım'ın Esenboğa Havaalanı'ndan videolu katılımıyla açılan ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12, uluslararası iş insanlarını bir ticaret sinerjisi içinde buluşturan dünyanın sayılı organizasyonlarından biri olarak kapılarını açtı. Yıldırım, açılış konuşmasında "Bilişimin dışında kalmak hayatın dışında kalmaktır. Hiç kimse bilişimsiz kalmasın." dedi.

Vodafone ana sponsorluğundaki "Sonraki adım" temalı ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12'nin açılış töreninde T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım aniden değişen programı nedeniyle Esenboğa Havaalanı'ndan videolu mesaj verdi. Açılış törenine ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Cho Coo, Atos Türkiye CEO'su Orhan Akbulut ve İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir katıldı.

Yıldırım: "14 milyon e-devlet kullanıcısı var."

Bakan Yıldırım, Zirve'nin açılış konuşmasında bilişim okur yazarlığının önemine vurgu yaparak "Bilişimde kısa sürede bu kadar yol almamız normal, çünkü genç nüfusa sahibiz. Biz de genç nüfusu hedefleyerek bilişimi yaygınlaştırmayı esas aldık. Bu nedenle tüm okullara geniş bant erişimi sağlanması önemliydi. Orta ve ileri yaşlardaki vatandaşlarımıza da bilişim okur yazarlığı öğretiyoruz. Bilişimin dışında kalmak, hayatın dışında kalmaktır. Hiç kimse bilişimsiz kalmasın. Bugün 14 milyon vatandaşımız e-devleti kullanarak işlemlerini kolaylıkla yapabiliyor." dedi.

Dr. Acarer: "En gelişmiş mobil altyapı Türkiye'de"

Yıldırım'ın ardından kürsüye çıkan BTK Başkanı Dr. Acarer "2011'de Türkiye yüzde 8,5 büyürken bilişim sektörünün hacmi yüzde 13 büyüdü. Çağrı hizmetleri sektörü yüzde 22, e-ticaret yüzde 45 büyüdü. Bugün 25 milyar TL olan e-ticaret pazarının 2012'de yüzde 60 artışla 40 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz." dedi. Yıldırım, 2012'nin ilk yarı sonuçlarına göre abone başına aylık ortalama 299 dakikalık konuşmayla Türkiye'nin Avrupa'nın en çok konuşan ülkesi olduğunu açıkladı. Ocak 2012'de 14.1 milyon olan geniş bant abonelerinin bugün 19.1 milyona yükseldiğine dikkat çeken Acarer, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda dünyada en gelişmiş mobil altyapının Türkiye'de olduğunun ilan edildiğine vurgu yaptı. "Bu nedenle mütevazi olamayacağım." diyen Acarer, sektörün sorunları arasında nitelikli iş gücü yetersizliği, ses gelirlerinin azalması, arama motorlarının vergi ödememesi gibi maddeleri saydı.

Timuray: "2012'de 50 milyar makina birbirine bağlanacak."

Ardından Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Timuray kürsüye çıktı ve "Bilişim sektörünün büyümesine en büyük katkıyı mobil iletişim sektörü yapıyor. Beş yılda mobil geniş banta olan talep sabite oranla dört misli artacak. Her sektörün başına mobilin m'si eklenerek yeni mobil iş yapış biçimleri ortaya çıkıyor. Mobil finans, mobil sağlık, mobil ticaret gibi kavramlar giderek yaygınlaşıyor. 2012'de 50 milyar makina birbirine bağlı hale gelecek." dedi. Timuray, bilişim sektöründeki 1 birimlik büyümenin ekonomiye 1.8 birim büyüme olarak katkı yaptığına ve GSYH'a yüzde 80 ivme kattığına dikkat çekerek, "Vodafone Türkiye olarak şimdiye dek Türkiye'ye 11 milyar TL yatırım yaptık." dedi. Vergi oranlarının yatırımların ve büyümenin önündeki en büyük engel olduğunun altını çizen Timuray, "Vergi oranlarındaki aşırılık ve adaletsizlik giderilmeli." dedi.

Bum Cho Coo: "Mobil endüstri yaşamı şekillendiriyor."

Timuray'ın ardından söz alan Samsung Electronics Kıdemli Başkan Yardımcısı Bum Cho Coo, "Önceden mobil telefonlarımızı konuşmak için, televizyonlarımızı film izlemek için ve tüm donanımlarımızı da kendilerine özgü bir amaç için kullanıyorduk. Oysa bugün hepsi bir mobil aygıtta bir arada yapılıyor. İletişim endüstrisi sadece aygıtları değil, insanları da birbirine Bağlama yeteneğine sahip. Mobil endüstri tüm sektörleri etkiliyor, yaşamı şekillendiriyor. Bu teknolojinin önemli bir sonucu da az gelişmiş, yoksul ülkelerde dengeli eğitim fırsatları sunulmasını sağlamasıdır ve Samsung olarak bunu destekliyoruz." dedi.

Akbulut: "Bilişimin stratejik kabul edilmeli."

Atos Türkiye CEO'su Akbulut ise, televizyona oranla online olarak daha fazla izlenen olimpiyatların teknoloji altyapısında Atos'un önemli katkıları olduğuna işaret etti ve şunları söyledi: "ATOS içinde sıfır e-posta kullanımını hedefliyoruz. Bunu iletişimi azaltmak için değil, tam tersine genç kuşağın iletişim yollarına uygun kanallar kullanarak daha etkin iletişim kurmak için hedefliyoruz." Akbulut ayrıca "Bilişim sektörünün stratejik sektör olarak kabul edilmesi hepimiz için harika bir sonraki adım olacaktır." dedi.

Taşdemir: "Yarınki adımlarımız tanımlanacak."

İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, "ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi'12, yarınki adımlarımızın bugünden tanımlandığı bir platform olacak. Özellikle çevre ülkelerin yoğun katılımlarının Türkiye bilişim sektörüne yeni pazarlar yaratmak için büyük önem taşıdığına inanıyoruz. STK'larımız da sektörü geliştirmeye yönelik forumlarla platformumuza önemli katkıda bulunuyorlar." dedi.

4 "uluslararası işbirlikçi proje"ye ödül

Açılışla birlikte ICT Summit Eurasia Ödülleri'nde ipi göğüsleyen projeler de açıklandı. Birincilik ödülü Hindistan için konum tabanlı sosyal ağ çözümü geliştiren Telenity'ye, ikincilik ödülü Riyad ve Damman'daki iki havalimanı için kaynak kullanım sistemi sunan TAV Bilişim Hizmetleri'ne, üçüncülük ödülü multimedya uygulamalarının entegre edildiği uygulama sunucu platformu projesiyle Netaş'a verildi. Jüri Özel Ödülü'nü ise, Bangladeşli çiftçiler için geliştirdiği sanal Pazar uygulamasıyla Bangladeş menşeili FSB aldı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.