Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Otların padişahı

9 Eylül 2012 Pazar::

Alternatif tıp konusunda herkes bir şeyler araştırıyor, herkes bir şeyler söylüyor ama bunların nesi ne kadar doğru; kimse bilemiyor. Bu durumda da kafalar iyice karışıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Günümüzde neredeyse herkes de bitkilere karşı oldukça büyük bir merak var. Ancak her bitki her hastalığa iyi gelmiyor, bazen ters tepiyor. Her bitkinin her bölümü kullanılmıyor. Bazı bitkilerin kökü, bazısının sapı, bazısının yaprakları, bazılarının meyvesinin kullanılması gerekiyor. Ya da meyvesi başka, kökü başka hastalıklara iyi geliyor. Bazı bitkilerdeyse durum daha da kötü olabiliyor. Bilinçsiz kullanımsa her şeyi iyice vahim bir hale getiriyor. Örnekleriyse o kadar çok ki… En basitini düşünelim. Tansiyon hastası olan bir kişi midesinden de rahatsız. Bir arkadaşı ona bir tavsiyede bulundu ve bir bitki önerdi. Ancak bilmedikleri bir şey var. Bitki mideye iyi geliyor ama tansiyonu da yükseltiyor. Tansiyon hastası olan ve mide rahatsızlığı olan kişi bu bitkiyi tüketirse sizce neler olabilir? Mide ağrısı geçer ama tansiyonu da yükselir. Bir yanı iyileşirken öbür yanı kötüleşir. Her ne kadar kabul edilmese de bir gerçek var. O da şu ki; her bitki her zaman her şeye iyi gelmiyor.

Bir bitki kullanılıyorsa o bitki sadece tek başına değil, modern tıbbın sağladığı ilaçlarla birlikte kullanılmalıdır. Doktor kontrolünde kullanılan çeşitli bitkilerin yararı ilaçlarla birlikte elbette çok daha iyi sonuçlar sağlayacaktır. Ancak bazı bitkiler çok iyi bilinirken bazı hiç bilinmeyen bitkilerde var. Üstelik isimleri de geçmiyor. Bu bitkiler arasında bir tanesi özellikle çok önemli. Çünkü o kadar şifalı ki “otların padişahı” olarak biliniyor. Diğer adı ise yemlik…

Yemlik, kış ayları sert ve uzun geçen, sebze bakımından verimli olmayan topraklarda yetişiyor. Dolayısıyla da sebze ihtiyacını karşılamak amacıyla tüketiliyor. Demir bakımından oldukça zengin, son derece de besleyici. Özellikle vitamin eksikliğinin sebep olduğu hastalıklara iyi geliyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı yönleri var. Yemlik karlar eriyince topraklardan adeta fışkırıyor ve ilkbahar yağmurlarıyla da iyice serpiliyor. Fakat bitki beş altı yaprak verdi mi toplanıp tüketilmesi gerekiyor. Ancak o zaman yarar sağlanabiliyor. İyice yetişir ve sarı renkli çiçekleri de açarsa bütün değerini kaybediyor. Hiçbir yararı kalmıyor.

Bir de bu bitkinin nasıl tüketilmesi gerektiği konusu var ki o da ayrıca önemli bir başka nokta. Yemeği yapılabiliyor veya salata halinde çiğ olarak da tüketilebiliyor. Yemeği yapılıyorsa; aynı lahana gibi pişirebiliyor veya kavurması yapılabiliyor. Yemlik; tüketen kişinin organlarının faaliyetlerine yardımcı olurken mide ve bağırsaklar için de yarar sağlıyor. Salata gibi çiğ olarak tüketilirse sindirimi kolaylaştırıp, iştah açıyor.

Bir de yemlik sakızı var tabi. Yemlik bitkisinin köklerinde sütlü bir madde var ve bu maddeden yemlik sakızı üretiliyor. Bu sakız tükürük bezleri için yararlı, daha etkin çalışmalarını sağlıyor. Bu sayede ağız kuruluğunu da gidermiş oluyor. Ayrıca yine sindirim sistemi üzerinde etkili, sindirimi kolaylaştırıyor.

Bütün bu bilgilerden sonra bu bitkinin kullanılmasını savunuyor muyum diye sorarsanız; evet doktor kontrolünde ve modern tıp yöntemleriyle birlikte kullanılmasını savunuyorum. Hiçbir kişinin keyfine ve kulaktan dolma bilgilere göre hareket etmesi doğru değil.

Sağlık; bir kez kaybedersek geriye kazanılması çok zor bir ödül gibi… Ancak sağlıklı olmak için sadece bitkiler yeterli değil. Bitkilerle, modern tıp yöntemleriyle çok daha sağlıklı ve sevdiklerimizle çok daha uzun bir ömür yaşayacağımız da unutulmaması gereken bir başka ayrıntı. Herkes dikkatli olsun. Sağlık şakaya gelmez. Herkese sağlıklı günler.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.