Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Küresel piyasalarda günün özeti

7 Eylül 2012 Cuma::

Avrupa Merkez Bankası'nın dünkü toplantısından gelen iyi haberlerle yükselen piyasalar, ABD'den gelen kötü istihdam haberleriyle yine yükseldi

Yazı Boyutu : A A A A

-Avrupa hisselerinde yükselişe devam

Avrupa hisseleri, Amerikan Merkez Bankası Fed'in bugün açıklanan istihdam verilerinin beklenenden düşük gelmesi sonrası ilave teşviğe gideceği yönündeki söylentiler üzerine yükselerek bir aylık en büyük rallisini tamamladı. Stoxx 600 Endeksi yüzde 0.2 yükselerek Londra saatiyle 16:30'da 272.07 puana çıktı. Endeks, dün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı açıklamalar sonrası haftalık yükselişini yüzde 2.2'ye taşıdı.

-Altın endeksi yükseldi

İstanbul Altın Borsası (İAB) Endeksi önceki kapanışa göre yüzde 1,31 yükseldi, altının kilogramı kapanışta 99 bin 600 lira oldu.

Altın piyasasında 10 işlemde 11 milyon 330 bin 425 liralık ve 37 işlemde 48 milyon 325 bin 675,81 dolarlık ve bir işlemde 391 bin 336,86 euroluk işlem hacmi kaydedildi.

-İMKB günü yükselişle kapattı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü önceki gün kapanışına göre 222,20 puanlık yükselişle 67.937,05 puandan kapattı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 0,33 oranında değer kazanırken, toplam işlem hacmi 2,06 milyar lira oldu. İMKB 100 Endeksi gün içinde en düşük 67.447,69 en yüksek ise 68.266,42 puanı gördü.

-İstihdam verisi gözleri FED'e çevirtti

ABD istihdam verisinin beklentinin çok altında kalarak 96,000 artış göstermesinin ardından Fed'in daha fazla parasal genişlemeye gideceği beklentisi ile ABD Endeks vadelileri yükseldi, dolar gerilerken Hazine tahvilleri ve altın değer kazandı.

Standard & Poor’s 500'deki bu ay sonlanacak olan endeks vadelileri New York'ta yerel saatle 08.49'da yüzde 0.4 artışla 1,436.2 seviyesine yükseldi. Vadeliler dün ise Ocak 2008'den beri en yüksek seviyeyi görmüşlerdi.

-Altın yönünü yukarı çevirdi

ABD ağustos ayı istihdam verisinin beklentilerin altında arttığının açıklanmasının ardından altın yönünü yukarı çevirdi.

New York Comex'teki aralık teslimli altın vadelileri önceki yüzde 0.8 kadar kaybını erittikten sonra yüzde 0.7 kadar artışla yerel saatle 08.34'te 1,716.80 dolardan alıcı buldu.

-Petrol haftanın zirvesine yakınlaşıyor

Petrol, ABD'de istihdamın yavaşladığı söylentisinin, Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelen haberilerin yaşattığı iyimserliğe baskın gelmesiyle bu haftanın en yüksek seviyesine yakın bir noktadan kapanış gerçekleştirdi.

Ham petrol, yüzde 0.6 yükseldikten sonra çok fazla bir değişim göstermedi. Ekonomistlerin bugün açıklanacak veriler öncesi yaptıkları tahminlerde, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi ABD'de istihdam Ağustos ayında daha düşük seviyede yükseldi. AMB Başkanı Mario Draghi, dün yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nde sorun yaşayan ülkeler için faizleri düşürme planlarının olduğunu söyledi.

-Fed "resesyon göstergesini" bozdu

Fed'in faizleri düşük tutmak üzere uyguladığı parasal genişleme programları, 1970'den bu yana ABD'deki resesyonları doğru öngörmüş olan tahvil piyasası göstergelerinin yeteneğini kaybettirdi.

SLJ Macro Partners LLP'nin 29 Ağustos tarihli raporunda Stephen Jen ve Fatih Yılmaz, Fed'in 2 tur parasal genişlemesinin, 10 yıllık hazine tahvilleri ile 3 aylık tahvillerin getirileri arasındaki farkı bozarak, resesyon riski öngörülerini sağlıksız hâlâ getirdi.

-Yatırımcılar Draghi'ye güvendi; borçlanma maliyetleri düştü

Avrupa Merkez Bankası Mario Draghi, bu seferki müdahalenin farklı olduğunu söylüyor; tahvil faizleri de yatırımcıların aynı fikirde olduğunu gösteriyor.

Borç krizinin üçüncü yılında AMB ikinci kez tahvil alımına gidiyor; ancak bu defa Draghi "sınırsız" tahvil alımı önce hükümetlerden "kemer sıkma" kartını görmeyi talep ediyor.

AMB'nin yeni tahvil alımı programı, Draghi'nin "parçalanmış" blok olarak nitelediği euro birliğini yeniden birleştirmek ve İspanya gibi krizin vurduğu ekonomilerin borçlanma maliyetlerini aşağı çekmeyi hedefliyor. Öte yandan İspanya'nın 10 yıllık borçlanma maliyetlerinin 8 haftanın en düşüğüne gerilemesi, yatırımcıların, planın işe yarayacağı konusunda hemfikir olduğunun sinyalini veriyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.