Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Marmaris'i japon kredisi yaktı

5 Eylül 2012 Çarşamba::

2012 yılının vergi yüzsüzleri liginde bir anda ilk sıraya yerleşen Marmaris’in altyapı şirketini ‘Bakanlar Kurulu’ kararıyla aldığı ‘Hazine garantili’ Japon kredisi yaktı

Yazı Boyutu : A A A A

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "Vergi Yüzsüzleri" listesinde bu yıl 1. sırayı alan Mariç-Belbir'in Japon kredisi kurbanı olduğu ortaya çıktı.

Marmaris Belediyeler Birliği'nin altyapı projesi kapsamında bundan 14 yıl önce sağlanan kredinin, Hazine'nin "uygulanabilir değil" raporuna rağmen Bakanlar Kurulu kararıyla alındığını belirten Marmaris Belediye Başkanı Muhammet Ali Acar, Maliye Bakanlığı ile yaşanan anlaşmazlık sonucunda 1.3 milyar liralık borcun yargıya taşındığını anlattı. Acar'ın verdiği bilgiye göre, 1 milyar 320 milyon liralık borcun geçmişi 14 yıl öncesine dayanıyor.

Buna göre, 1998'de ANAP, DSP ve Demokrat Türkiye Partisi tarafından kurulan ANASOL-D hükümeti döneminde, Marmaris, Armutalan, İçmeler ve Beldibi için bir altyapı projesi gündeme geldi. Bunun için para aranmaya başlandı. Sonra Mariç-Belbir adına Japonya'dan Japon Yeni üzerinden kredi bulundu. Hazine, 281 milyon liralık kredinin geri ödenmesi için "uygulanabilir değil" raporu verdi. Ama Bakanlar Kurulu'nun kararıyla kredi alındı. İlk planda kredinin 6 yılda geri ödenmesi planlandı. Ancak, su kaynaklarından başka varlığı olmayan Birlik, faziyle birlikte sürekli büyüyen borcu ödeyemedi.

Yapılandırma iptal

2004 yerel seçimlerine CHP'den Marmaris Belediye Başkanı seçilen Acar, masada bulduğu bu dev borç için, Devlet Bakanı Ali Babacan ile temasa geçti. Borç 2010 yılında yapılandırma kapsamına alındı. 1 ilçe ve 3 belde belediyesinin İller Bankası payından yüzde 40 kesinti yapılmaya başlandı. Belediye, projeler nedeniyle 2004 sonrasına sarkan 68 milyon liralık kısım için de yapılandırma talep edince anlaşma bozuldu. Maliye, geçen yıl aldığı kararla 2004 öncesindeki bölüme ilişkin yapılandırmayı da iptal etti. Yıllar içinde yüzde 80-85'lik temerrüt faizleriyle birlikte birliğe rekor borç çıktı. Yıllar içinde sadece faiz borcunun 879 milyon liraya ulaştığını hesaplandı. Başkan Acar, sürecin anlaşmazlığa girmesinin ardından Maliye ile mahkemelik oldukları bilgisini verdi.

‘Soyağacı’ araştıran da borç taktı

Gelir İdaresi'nin "yüzsüzler" listesinde Uzan ailesi ve belediyelerin yanı sıra, "şecere (aile soyağacı) bulma faaliyeti" ile uğraştığı belirtilen Mustafa Akar isimli bir şahıs 538 milyon lira borçla dikkati çekerken; bankacılık, tamirat, kaldırım taşı üretimi, nakliyat gibi birçok farklı sektörden işadamı da listede yer alıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.