Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Sanat sektöründe kalifiye eleman ihtiyacı artıyor

4 Eylül 2012 Salı::

Sanatın son yıllarda gösterdiği büyük gelişme üniversitelerin bu alana yönelik dersler okutmaya başlamalarını sağladı. Sektörde en büyük sorun ise kalifiye eleman ihtiyacı...

Yazı Boyutu : A A A A

Son yıllarda hem gelişen teknoloji hem de ekonomik dinamikler nedeniyle birçok meslek ve çalışma alanı yeniden tanımlanıyor. Sanat galericiliği ve sanat yönetmenliği de bu alanda yükselen değerler arasında. Sanatçılar, küratörler, müzeler, sponsorlar ve galerilerle sanat, artık küresel olarak çok fazla paranın ve nesnenin dolaşıma girdiği dev bir endüstri. Toplumda var olan genel görüşün aksine sanatçı olmak kaba bir tabirle aç kalmayı gerektirmiyor. Hatta oldukça geniş bir çalışma dünyasının kapılarını sanatçılara açıyor. Bankalar da insanları sanat yatırımına teşvik eden kampanyalar düzenleyerek sektörün büyümekte olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Üniversiteler sanat sektörünün bu yükselişiyle sanat yönetmenliği gibi bölümler açarak bu sektörün ihtiyacını karşılamak için dersler vermeye başladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi olan Yrd. Doç. Dr. Burcu Yasemin Şeyben, bölümlerinde sanat ve kültür tarihi, sanat kuramları, müzecilik, sanat eleştirisi, kültür yönetimi, müzik ve film endüstrisi, sahne ve gösteri sanatları işletmeciliği gibi eğitimler, kuramsal ve uygulamalı olarak verildiğini tüm öğrencilere okul bünyesinde düzenlenen kültürel ve sanatsal etkinliklerde aktif olarak yer alabildiğini dile getiriyor.

Staj imkânı öğrencileri sektöre hazırlıyor
Öğrencilerinin son sınıfta ders kapsamında İstanbul'un önde gelen kültür ve sanat kurumlarında staj yapabilme imkânına sahip olduklarını söyleyen Burcu Yasemin Şeyben, bu sayede mezunlarının profesyonel deneyime sahip yöneticiler olarak iş hayatına daha kolay uyum sağlayabildiklerini belirtiyor. Şeyben, "Sanat ve kültür yönetimi alanlarında lisans eğitiminin Türkiye'deki geçmişi ancak 10 yıl öncesine dayanıyor ve bölümümüz bu alandaki akademik eğitimin öncüsü konumunda. Bu yüzden kısa bir süre öncesine kadar gerek kamuda gerekse özel sektörde kültür ve sanat yöneticiliği alanlarında istihdam edilenlerin tümü başka akademik alanlarda eğitim almış kişilerden oluşuyordu. Bu bağlamda mezun edeceğimiz tüm öğrencilerin istihdam edilmesine olanak sağlayacak kalifiye işgücü talebi fazlasıyla mevcut" diyor. "Kamu ve özel sektörün maaş politikaları doğrultusunda farklılık göstermekle birlikte istihdam edilen mezunlarımız "yönetici" sıfatını aldıkları için gelirleri de tatmin edici" diyor Burcu Yasemin Şeyben.

İlgi giderek artıyor
2007 yılından bu yana Galeri Artist ile çalışmalarına devam eden Janset Eymür, daha önce bu sektöre yönelik çalışmaların çok dar alanda gerçekleştiğini fakat son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanat eserinin önemli bir yatırım aracı olmaya başlaması nedeniyle sektöre olan ilginin arttığını dile getiriyor. Artık Avrupa'dan birçok sanatçının eserlerini burada göstermek için can attıklarını bu sebeple sanata yönelik iş kollarının ve galerilerin artmaya başladığını söyleyen Eymür , "Kültür ve sanat faaliyetlerinin artmasıyla özellikle İstanbul'da bu alanda boy gösterecek olan kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak da sıkıntılar yaşanıyor. Bu sebeple üniversiteler sanatla alakalı branşları ders olarak vermeye başladı. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı da (İKSV) bu sektörde çok önemli bir yere sahip. İnsanlar bienal dönemlerinde İKSV ile çalışıyor. Bünyesinde çok fazla insana iş imkânı sağlıyor" diyor.

Sektör çalışanları ne diyor?

Canol Balkaya
Marmara Üniversitesi GSF Heykel bölümünü bitirdikten sonra eğitimime Hollanda Kraliyet Akademisi'nde devam eden, mastır derecesini NYIT'de (New York Institute of Technology) alan Canol Balkaya, 2012'den bu yana Galeri Artist Lab'ın krütörlüğünü yürütüyor. Sektörün Türkiye için henüz çok yeni olduğunu, fakat önemli ilerlemeler kaydedildiğini üniversitelerin de sektöre daha ciddi yaklaştığını söyleyen Balkaya, müzecilik, sanat yönetimi gibi bölümlerin dışında galericilik adına dersler ve sınıflar açıldığını, şirketlerin sanata büyük yatırımlar yaptığını söylüyor. "Galeriler zenginleşiyor ama bunun yanında bazı bölgelerde özellikle açılan mahalle arası galericilik diye tabir ettiğimiz bazı galeriler var ki bu galeriler bana göre benim hazine dediğim genç sanatçılar için birer para tuzağı haline gelebiliyor" diyen Canol Balkaya, bu sebeple genç sanatçıları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Yağmur Ertekin
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sanat Yönetimi bölümü öğrencisi olan Yağmur Ertekin, bölümünü seçerken ilk başta okulu tercih ettiğini sonra gerçekten çalışmak istediği, içinde bulunmak istediği sektörün bu sektör olduğuna karar vermiş. Bunun az da olsa yaşadığı is deneyiminin büyük katkısı olduğunu dile getirdi. Bu sektöre girmek isteyenlere şunları söylüyor Yağmur Ertekin : "Bu sektöre girmek isteyenlerin düşünmesi gereken önündeki hayatlarını nasıl istedikleri. Benim için önemli olan keyifle geçirebileceğim bir hayat ve her gün sabah 8:00 akşam 17:00 aynı masada, tek tip kıyafetle oturmamak, şu an için tek gelecek planım bu. O yüzden doğru yerde olduğumu hissediyorum."

İbrahim VURAL
ibrahim.vural @sabah.com.tr

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.