Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Yaşam
Print Al

Tütüne dair sağlık harcamaları: 3 milyar

31 Ağustos 2012 Cuma::

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tütüne bağlı sağlık harcamalarının 3 milyar lirayı bulduğunu söyledi. Çelik, "Sigara hem paramızı hem canımızı yakıyor" dedi.

Yazı Boyutu : A A A A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, toplam sağlık harcamalarının yüzde 9'unun tütüne bağlı hastalıklardan kaynaklandığına dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 32 milyar 556 milyon liralık sağlık harcaması olduğunu ifade eden Çelik, bunun 2 milyar 805 milyon liralık kısmının tütüne bağlı hastalıklarla mücadelede kullanıldığını söyledi.

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinden ortak bir ekip oluşturularak tütün kullanımına yönelik geniş çaplı bir araştırma yapıldığını ve bu araştırma sonucu 2010 yılında başlayan ve yaklaşık bir yıl süren araştırmada, ilginç sonuçlara ulaşıldığını ifade etti. Çelik, yapılan araştırmada ilk kez doğrudan hastalık verilerinin kullanılmasına dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilgili konuya yönelik tüm dünya ülkelerine referans araştırma olarak örnek gösterilen çalışmaya göre, Türkiye, sigara kullanımında riskli ülkeler arasında yer aldı. Araştırmada, günlük içilen sigara miktarına göre Türkiye, erkeklerde birinci kadınlarda ise ikinci sırada yer aldı. Yapılan araştırmada, sigara kullanımına bağlı hastalıkların Sosyal Güvenlik Kurumu'na ek maliyet getirdiği de ortaya çıktı. Erkeklerin tütüne bağlı sağlık giderleri için 2 milyar 37 milyon lira, kadınlarda ise bu rakamın 768 milyon 323 bin lira harcandığı araştırmada yer aldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu maliyetlere üretkenlik kaybı ve özgürlük ve ölümlerin katılmadığını belirterek, "Eğer bu kayıpları da hesaba koyarsak, manevi kaybımızın yanında yaklaşık 7 milyarlık bir maddi kaybımız ortaya çıkmaktadır" dedi.

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 74 milyon vatandaşa doğumdan ölüme sağlık ve sigortacılık alanlarında hizmet verdiğini ifade ederek, "Sağlığın yerine hiçbir şeyi koyamazsın. Hükümet olarak özellikle sigarayla mücadelede çok titiz davranıyoruz.

Bu konuda önemli mesafe aldık. Ancak, halen istediğimiz yerde değiliz. Sigaraya verilen hayatı ve harcanan parayı görmezden gelemeyiz. Mutlaka önlem alınmalı. Dünya Sağlık Örgütü Tütünle Mücadele Kontrol çalışmaları yürütülmektedir.

Amacımız herkesin sigaradan uzak durmasını sağlamaktır. Ancak, daha da önemlisi geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı bu zararlı alışkanlıklar koruyabilmektir" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.