Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Başarı
Print Al

Pul koleksiyonu ile tavlamak gerçek oldu!

31 Ağustos 2012 Cuma::

İstanbul Sanayi Odası'nın yayımladığı Çin'de iş yapmaya yönelik pratik bilgiler içeren rehberde Çinliler'in hediyeye verilen öneme dikkat çekiliyor. Ülkede toplamak popüler olduğu için pul hediye edilmesi öneriliyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Çin, büyümesindeki yavaşlamaya rağmen hala şirketlerin girmek veya mal satmak için fırsat kolladığı pazar özelliğini koruyor. İstanbul Sanayi Odası'nın Enterprise Europe Network'ün işbirliğiyle yayımladığı 'Çin Pazarında Başarmak' adlı rehber, ülkedeki mevzuatın yanı sıra pazarlık yapma, sözleşme hazırlama, bağlantı kurma, anlaşma sonrası ve Çinli istihdamına yönelik pratik bilgiler içeriyor.

Rehbere göre Çin'de iş görüşmelerinde hediyeye önem veriliyor. Değerli hediyelerin özel bir şekilde verilmesi gerektiği belirtilen rehberde, toplantı sırasında verilebilecek hediyelerden biri olarak posta pulu belirtiliyor. Pul toplamanın Çin'de çok popüler olduğu, görüşülen kişinin ilgisi varsa ideal bir hediye olacağı ifade ediliyor. Sigara tüketiminin yaygın olmasından dolayı çakmak da örnek hediyle olarak gösteriliyor. Diğer hediyle örnekleri arasında iyi bir kalem, güneş enerjili hesap makinesi, mutfak aletleri yer alıyor. Çinliler'in yabancı bir ülkeye ait gelenekleri yansıtan hediyeleri de sevdiği belirtiliyor. Hediyelerin altın rengi veya kırmızı pakette olması tavsiye ediliyor.

'GUANGXI'NIZ OLSUN
Çin'de sosyal ve resmi ilişkiler ağının sorunların çözümümünde ve anlaşmaların yapımında hukukun önüne geçtiği anlatılan rehbere göre buna 'guangxi' deniyor. Çinliler'i yemeğe götürmenin ve onların sosyal faaliyetlerine katılmanın iş ilişkisi olarak geri döneceği belirtilen rehberde guangxi'nin özellikle her şeye hakim bürokraside önem taşıdığına dikkat çekiliyor. Komünist Parti'nin her yerde olduğunun unutulmamamı gerektiği anlatılırken hem yatay hem de dikey seviyede bürokrasi ve partiyle guangxi geliştirilmesi gerektiğin vurgulanıyor.

'Sizi içki masasında tartarlar
Rehberde 2006'da Çin'de yıllık 7 bin ton kapasiteli endüstriyel çuval fabrikası açan Ünsa Ambalaj'ın sahibi Selim Akdoğan'ın tavsiyeleri de yer aldı: "Her iki millet de duygusal, sıcakkanlı ve pazarlıkçı. Bizden farklı olarak Çinliler tek başına karar veremiyor. Her şeyi en ince detayına kadar sormak gerekiyor ve pazarlıklar bir kaç gün sürebiliyor. Her zaman B ve C planı hazır olmalı. Çin'de başarılı olmak için uzun vadeli stratejiler oluşturulmalı ve başarı için zaman tanınmalı. Biz Türk işadamları pratik zekamız sayesinde Çin pazarında başarılı olabiliyoruz. Ancak çok hızlı karar vermemiz Çin iş kültürüne göre bir dezavantaj. Hükümetle yakın ilişki kurmadan başarılı olmak pek mümkün değil. Merkezi hükümetin yanı sıra bölgesel liderlerle de yakın ilişki kurulması ve bir alt seviyeyle ise arkadaş olunması faydalı olur. Çinliler genelde iş görüşmelerini içki masasında yapar ve karşı tarafı tartarlar. İşler böyle bir ortamda bağlanabilir."

Sözleşmeye bir daha bakılmaz
Batıda sözleşmelere bir taahhüt olarak bakılırken, Çin'de ise ilişki başlangıcı olarak görüldüğün anlatılan rehberde, şunlara dikkat edilmesi tavsiye ediliyor: "Pazarlıklarda benzer sorular sürekli tekrarlanabilir. Sözleşme bir kere imzalandıktan sonra çekemeyce konur ve bir daha bakılmaz. Sözleşmede beklenmedik değişiklikler yapılabilir. Görüşmeler sırasında verdikleri tavizleri daha sonra tekrar görüşmek isteyebilirler. Çin'de sözleşme imzalamak anlaşmanın asgari şartıdır. Hukuki yaptırımın olmayışı sözleşmeleri uygulanmasını zorlaştırır."

Selim Akdoğan'ın tavsiyelerinin de bulunduğu rehberde bütün dünyanın şikayetçi olduğu taklit malların Çin kültüründe doğal karşılandığı anlatılıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.